Un ve ekmekte kullanılan, domuz ve insan saçından elde edilen bir katkı maddesi olan L-Sistein. Bu madde Çin'de üretilmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir.
Özellikle son fermantasyon safhasında hamur kabarmaz, ekmek hacmi küçük ve basık olur. Kül Miktarı: Undaki madeni maddelere kül adı verilir.Undaki kül miktarı o unda saf un külü ile karışan kepek tozu toplamıdır.
Bunlar, potasyum bromat, potasyum iyodat, kalsiyum bromat, kalsiyum iyodat, aseton peroksit, kalsiyum peroksit ve azodikarbonamid şeklinde sıralanıyor.
Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Kanada ve tabii Türkiye'de fırınlar, maalesef insan saçından üretilen L-cyctein katılmış un kullanmaktadır. Hâlbuki Endonezya'da sentetik malzemeden üretim yapılmakta. Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haramdır ve uzak durulması gereken bir şeydir…
Aynı şekilde Japonya ve Endonezya işbirliğinde kimyasal bitki kökenli sistein üretildiği bildirilmektedir. Bu nedenle, tavuk ve ördek tüyünden üretilecek sisteinin de, Şeriata uygun olarak kesilen tavuk ve ördeklerden elde edilmesi halinde Helal olarak kabul edilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ekmek Tebliği'ne göre ekmeğin üzerinde etiket olmalı ve ekmek poşetle satılmalıdır. Ekmeğe domuz vb. ürünlerden elde edilen katkılarında etiketine yazılması etiket tebliğine göre zorunluluktur. Ancak bütün bunların hiçbiri yapılmamaktadır.
E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir. Başta ekmek olmak üzere hamurlarda kullanılan ve hamurun daha rahat işlenmesini sağlayan bu madde, birçok hastalığa da sebep olabiliyor.
Hazır baklava yufkalarında sistein tehlikesi çok yüksektir. Ucuz olması sebebiyle genellikle berberlerden toplanan insan saçı ve domuz kılları sistein için en çok kullanılan hammaddedir.
Peygamberimiz (asm) aynı biçimde, saçına insan saçı takan ve taktıran kadınlara da lânet etmiştir. (Örnek olarak bk. Buhârî, libas 83, 85; Müslim, libas 115. ) Çünkü bu da Allah`ın beğendiği yaratılışı bozma ve karşısındakini aldatmak demektir. Islâm`da bunların her ikisi de yasaktır.
L-sistein Japonya ve Almanya'da insan ve hayvan kökenli olmayan hammaddeden üretilmektedir. Türk Gıda Kodeksi'ne göre L-Sistein bileşeninin ekmeklik unlarda kullanımı yasaklanmıştır.
İşlenmiş beyaz un: İşlenmiş beyaz unda yüksek miktardaki glüsitin kadınlarda göğüs kanseri riskini artırdığı, kanser hücrelerinin büyümesine ve çoğalmasına yol açtığı belirtildi.
Bunlar, potasyum bromat, potasyum iyodat, kalsiyum bromat, kalsiyum iyodat, aseton peroksit, kalsiyum peroksit ve azodikarbonamid şeklinde sıralanıyor. Una, gıda sektöründe çok yoğun kullanım alanına sahip bazı enzimler de eklenebiliyor. Enzim kullanımının nedeni biyolojik reaksiyonları hızlandırmaları.
Bugün de ülkemizde en çok buğday unundan ekmek yapılmaktadır. Modern değirmenlerde öğütülen buğdayın kabuklarının ve kepeğinin yüzde 72 ve altında bir oranla ayrılmasıyla beyaz un elde edilmektedir. Kepek oranı yüzde 72 ve üstünde olursa esmer un niteliği oluşmaktadır.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Marketlerden satın alınan paketli unların son kullanma talimatlarına dikkat ederek son tüketim tarihinden önce bitirilmesine dikkat edilmelidir. Uzun süre nemli ortamda bulunan un, zaman içinde böceklenmeye başlar ve tüketilmesi oldukça zorlaşır.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Aşık olmak günah değildir. Bir hadiste, bir kadına aşık olup onu gizleyen ve kimseye söylemeden ölen birinin şehit olacağı ifade edilir.
Zikrettiğimiz bu vb. âyet ve hadislerden şu hükümler çıkarılmıştır: Kadının eklediği saç veya taktığı peruk; ister kendi saçından olsun, ister başkasının saçından olsun haramdır. Bu peruğu ister mahremlerinin yanında taksın, ister yabancı erkeklerin yanında taksın haramdır.
İnsan vücudundan gerektikçe ayırılıp atılan saç ve tırnak gibi nesnelerin çöpe atılmasında sakınca yoktur.
Lays Türkiye on Twitter: "@Abdulvehhapnan1 Merhaba, ürünlerimizin ambalajında da belirtildiği gibi ürünümüzde domuz yağı ve domuzdan elde edilmiş hiçbir katkı maddesi yoktur." / Twitter.
Türk ve yabancı profesörlere göre, kullanılan tüm şampuanlar aslında haram. Çünkü üretimde şampuanların kıvamını sağlayan "jelâtin" kullanılıyor. Jelâtin ise ağırlıklı olarak domuz derisinden ve domuz yağından üretiliyor.
Ürün üzerinde “Ürünümüz domuz veya domuz katkıları içermez” ifadeleri yer alıyor. Ürün içeriğine baktığımızda %50 oranında sütlü çikolata ve %50 oranında sütlü dolgu içerdiğini anlıyoruz. İlk olarak sütlü çikolata içeriğine baktığımızdaysa ilk 3 sırada; Şeker, Kakao yağı ve Yağsız süt tozu olduğunu görüyoruz.
Bu kıl fırçaların yapımında, doğal kıl olarak çoğunlukta domuz, azınlıkta keçi, at ve porsuk kılı kullanılmakta bunlardan özellikle domuz kılından yağlı boya fırçası yapımında yaygın olarak yararlanılmaktadır” ifadelerini kullandı.
CEVAP: Domuz ürünlerinin özellikle dönüşüm görmemiş olanını kullanmak caiz değildir. Dönüşüm görmüş olanının kullanılabileceği alanlar bulunabilir. Fırçalarda maalesef bu ürün kullanılmaktadır. Badana, boya amaçlı kullanılanda bir caizlik yönü bulunsa da tıraş fırçası olarak kullanılması doğru değildir.
Sosyal medyada paylaşılan “firmamızın domuz eti kullanımı” konusundaki içerikler gerçeği yansıtmamaktadır. Ürünlerimiz domuz yağı ve domuzdan elde edilmiş hiçbir ürünü, ham maddeyi içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri