'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR' Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Azrail adlı meleklerin varlığı haberlerle sabittir. Ayrıca canları alan meleğin Azrail olduğunu gösteren haberler de vardır.” diyerek, Azrail isminin haber / hadisle sabit olduğunu ifade etmiştir.
İbn Hacer el-Askalânî fetvâlarında diyor ki: Âyet-i kerime ve hadîs-i şeriflerde melekü'l-mevt (ölüm meleği) diye geçer. Ölüm meleğine Azrâil ismi verilmesi insanlar arasında meşhur olmuştur. Sa'lebî tefsirinde ölüm meleğinin ismi Azrâil olarak zikrediliyor.
Şimdi düşünelim, çocuğa verilen bir ismin verdiği titreşimler ihtimal çocuğun ruh dünyasına ağır gelebilir ve çocuk bu ağırlığı taşıyamayarak ruhsal bir bozukluk yaşayabilir. O yüzden tecrübelerle sabit olan ismin ağır gelmesi meselesini hemen bir çırpıda “böyle bir şey olmaz” deyip silip atmak doğru değildir.
Anlam olarak dinimize aykırı bir manası bulunmaz. Bu nedenle Bekir ismini kullanmak, çocuklara bu ismi vermek caizdir. Bekir isminin dini açısından her hangi bir sakıncası yoktur. Kuran'ı kerimde yer almamasına rağmen rahatlıkla kullanılabilecek isimler arasında yer almaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Hüreyre, 'kedicik' demektir. Kayra eski Türk mitolojisinde 'tanrı' demektir; Melis, Yunan mitolojisinde 'tanrıça' demektir, şişman ve tembel anlamlarına da gelir.'' Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil.
Ad koymak için hadislerde tavsiye edilen akîka kurbanı kesilecekse bunun doğumun yedinci gününe kadar tehir edilebileceği, böyle bir merasim yapılmayacaksa daha önce ad koymanın uygun olacağı belirtilmiştir. İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir.
Türk Medeni Kanunu m.339/5'e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar”.
Uzmanlar, ismin anlamının çocuğun kişilik oluşumunu ve ilerleyen yıllardaki tavır ve tutumlarını etkilediğini belirterek, bu nedenle anne ve babaları isim koyarken dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.
Azrail (A.S)'ı ölüm meleği olarak adlandırılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'e göre Azrail aleyhisselam herkesin canını aldıktan sonra kainatta tek Allah-u Teala ile o kalacaktır. Allah-u Teala Azrail aleyhisselam'ın canını alacak ve kainatta tek kalacak.
Eğer kişi Müslüman olarak yaşamışsa Azrail (as) ona ışık gibi görünür; yani nurani olarak görünür. Eğer kafir veya günahkar olarak yaşamışsa, derecesine göre ateş gibi veya buz gibi o kişinin ruhunu alır. Yani insanın fıtratı nasıl ise Azrail (as) ona o şekilde gözükecektir.
Azrail'in göklerde yaşadığına ve 12 tane kanadı olduğuna inanılmaktadır. Bir kişi ölürken Hz. Azrail kılıcını çeker ve bu kişinin başına gelir. Azrail ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmez.
Eğer kişi Müslüman olarak yaşamışsa Azrail (as) ona ışık gibi görünür; yani nurani olarak görünür. Eğer kafir veya günahkar olarak yaşamışsa, derecesine göre ateş gibi veya buz gibi o kişinin ruhunu alır. Yani insanın fıtratı nasıl ise Azrail (as) ona o şekilde gözükecektir.
Cennetin kapısında ve cennette görev yapan çok sayıda melekler vardır bu meleklerden en büyüğü Rıdvan'dır. Rıdvan İsmi ise: Rıza, rıza almak ve cennet kapısının bekçisi anlamına gelmektedir. Bu meleğin ismi dışında herhangi bir meleğin ismi ve görevi ile alakalı bir bilgi bulunmamaktadır.
İnsanların ve cinlerin ruhunu ya bizzat Hz. Azrail (aleyhisselâm) ya da onun yardımcıları alır.
Çocuklara Allah'ın isimlerini vermeye gelince, hemen belirtmek gerekir ki Allah'a has isimler çocuklara verilmemelidir. Şayet çocuklara ilahî isimler verilecekse başına, 'kul' anlamına gelen 'abd' kelimesi eklenmelidir. Abdullah, Abdurrahman, Abdurrahim, Abdulkadir, Abdüllatif gibi." ifadelerine yer verildi.
Velayet hakkı anadan veya babadan alınmışsa, çocuğun adını diğeri koyar. Aynı durum, ana ve babanın her ikisinin de ölmüş ya da gaipliğine karar verilmiş olması halinde de yürür. Anası babası evli olmayan çocuklar üzerindeki velayet kanun gereği anaya ait olduğu için (MK 337/1), çocuğun adı öz anası tarafından konulur.
Dolayısıyla, çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezân, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu babası veya aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir.
Değerli kardeşimiz, Sünnet olan isim koymaktır. Tek isim de çift isim de sünnettir.
Çocuklara çift isim koymanın psikolojik açıdan herhangi bir sakıncası bulunmaz.
İki veya üç isim koymakta dinen sakınca yoktur.
Bazı anne babalar çocuklarına Kur'an'da geçen bir isim koymak istediklerinden bu isimlere internetten bakmaktadır. Bade ismi Kur'an'da geçmez fakat anlamının güzel olmasından dolayı dinen konulmasında herhangi bir sorun yoktur. Bade isminin konulması dinen caizdir ve bu nedenle de kız bebeklere konulmaktadır.
"O, kulları üzerinde hükümranlığı sürdürür ve size koruyucular gönderir, sonunda sizden birinize ölüm geldiği vakit elçilerimiz, hiç eksiklik yapmadan, onun canını alırlar." Ayetin Açıklaması: Ve o, kullarının üstünde tek güçlüdür.
Kur'an-ı Kerim'de Yasin ve Fetih sûrelerinde geçtiği için tercih edilen Ecrin pek çok ailenin zannettiği gibi Allah'ın mükâfatı değil, 'ücret' anlamına geliyor. Aleyna 'üzerimize', Ünzile ise 'indirildi' manasını içeriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri