İşlem sırasında belirgin ağrı olmaz. Lastikle boğulan hemoroid günden güne küçülür. 10-15 gün içerisinde hemoroid yastıkçığı normal boyutlara geriler. İşlem sonrası ağrı, lazer ve Radyofrekans işlemlerine göre daha fazla olabilmektedir.
Dış Basur Kendiliğinden Geçer mi? Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Dışkılama sırasında bu belirtilerle karşılaşan çoğu kişi ise dış hemoroid kendiliğinden geçer mi şeklinde araştırma yapmaktadır. Kanama ve ağrıların düşük seviyede olduğu vakalarda yaşam tarzında yapılan değişiklikler basurun kendiliğinden geçmesini sağlamaktadır.
Kan akışı engellenen hemoroid memesi yaklaşık 7-10 gün içinde nekroze olup düşer. Damar bağlamada 2. yöntem THD dediğimiz yöntemdir. Burda hemoroid memelerine kan getiren atardamarlar doppler denilen bir alet yardımıyla bulunur.
Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür. Tamamen iyileşme görülmez fakat boyutları ilaçlarla ve diyet uygulamaları ile bol lifli yiyeceklerle küçülebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Evre 1'de makatın içinde anal yastıkçıklarda genişleme vardır ancak sarkma izlenmez. Evre 2'de genişleme haricinde makata sarkma olur ancak kendiliğinden düzelir. Evre 3'te ise hemoroidler makattan dışarı sarkarlar ve parmakla içeri itilmeleri gereksinimi olur.
Halk arasında basur olarak da bilinen bu hastalığı olan kişilerde, makatta kanama ya da dışkıda katran benzeri görünüm olması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Özellikle makatta kanamanın görülmesi, basur dışında birçok ciddi hastalık nedeniyle oluşabildiği için göz ardı edilmemelidir.
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Hemoroid hastalığı tedavi edilmediğinde ilerler ve tablo ağırlaşabilir. Ağrı ve kanama şikâyetlerinde artış olur. Bu da kansızlığa yol açabilir. Ayrıca ihmal edilen basur hastalığında Akut Tromboze Hemoroid (boğulma) denilen şiddetli ağrılı şişlik durumu gelişebilir.
Birinci ve ikinci evre hemoroidler çok mecbur kalmadıkça ameliyat gerektirmez. İlaç tedavisi ve diyet programı ile kontrol altına alınabilir. Üçüncü ve dördüncü evre hemoroidler ise ameliyat aşamasına gelmiş kabul edilir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
İçerisinde vazelin, at kestanesi yağı, kantaron yağı, nane yağı ve üzüm çekirdeği yağı olan hemoroid için doğal kür tarifi veren Kunak, kremin hemoroidli bölgeye uygulanmasını tavsiye etti.
2. Evre (Derece) İnternal Hemoroidal Hastalık Nedir ve Tedavisi Nasıl Yapılır? Dışkılama sırasında anal kanaldan dışarı sarkan ve kendiliğinden tekrar içeri giren iç hemoroidal hastalıktır. Genelde sıcak su banyosu, diyet, dışkılama eğitimi ve bazı ilaçlarla geriler, iyileşir.
Hemoroid hastalığının derecesine göre cinsel ilişki performansı veya cinsel ilişki isteğini etkileyebildiği bilinmektedir.
Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
Hemoroidli bölgenin kaşınması ya da temizlenmesi çoğu zaman hasta şikayetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Bu yüzden hastanın hastaya poliklinik kontrolü tavsiye edilmelidir. olan hastalar genel cerrahiye acil konsülte edilmelidir. hemoroidlerde şiddetli ağrı önemli bir bulgudur.
Makat hastalıklarla ilgili problemlerde oturma banyosu çok fayda sağlar. Oturma banyosunda suyun sıcaklığı, vücut sıcaklığının altında olmalıdır. Suyun içerisine deniz tuzu veya papatya çayı atılabilir. Tek başına çeşme suyu da yeterlidir.
Ameliyatsız hemoroid tedavisi ya da lazerle hemoroid tedavisi, hastalarda kesi yapılmadan sonuçlandırılmaktadır. Lazer ışınları hemoroid oluşumunun gerçekleştiği bölgeye girerek şişen damara müdahale eder. Lazer yolu ile bu damar içerisinde bulunan hemoroid pakesi yakılarak yok edilir.
Normalde bu damar ağlarında biriken kan makatın (anüsün) tam kapanmasını sağlar. Böylelikle hemoroidal damarlar, kişi makatını (anüsünü) sıkmadığı halde dışkılama kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
2. Evre: Hemoroid, dışkılama sırasında dışarı sarkar ve sonrasında kendiliğinden içeri girer. Bu yüzden kişi, basur memesini fark etmeyebilir. 3. Evre: Basur memesi olarak tanımlanan oluşum, anüs dışındadır.
Hastaların cevabını en çok merak ettiği 'Hemoroid, ameliyattan sonra tekrarlar mı?' sorusunun cevabını Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Ertan Beyatlı verdi. Halk arasında basur, mayasıl olarak da bilinen hemoroid uzun yıllardır bilinen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri