Bebeklerin cilt sağlığı için ise bazı önlemler alınabilir. Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez.
Vatan gazetesinde yer alan habere göre; Amerikan Pediatri Akademisi ailelere, çocuklarına haftada bir ya da iki kez, en fazla üç kez banyo yaptırmalarını tavsiyeediyor. Doktorların belirttiğine göre; çocuğu fazla miktarda ve sıklıkta yıkamak, derinin sahip olduğu doğal ve koruyucu yağların yok olmasına neden oluyor.
Göbek Düştükten Sonra İlk Banyo
Yenidoğan bebeklerin göbek bağı doğduktan sonra düşene kadar ilk banyosu yapılmamalıdır. Bu, göbek bağının enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Göbek bağı düştüğünde, bebek hazır olduğunda ilk banyo yapılabilir.
Yenidoğan Bebek Kaç Günde Bir Yıkanır? Yenidoğan bebeğinize her gün banyo yaptırmanıza gerek yoktur. Bebeğiniz daha aktif hale gelene kadar haftada üç kez banyo yaptırmak yeterli olabilir. Çünkü yenidoğan bebeği yıkama konusunu fazla abartmak, zaten hassas yapıda olan cildini kurutup tahrişlere açık hale getirebilir.
Bebeğin ilk banyosunda herhangi bir şampuan, sabun kullanmanız önerilmez. Ama daha sonrası için yenidoğan şampuanı ve yenidoğan sabunu kullanılabilir. Bu ürünler, yenidoğan bebeğin hassas cildine özel geliştirilmiş olmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Gece yatmadan önce yapılan banyo, bebeğin gevşemesini sağlar ve onu uykuya hazırlar. Bunun dışında banyonun saati, beslenme saatinden hemen önce veya hemen sonra olmamalıdır. Zira bebek açken daha da huzursuz olabilir veya tokken kusabilir.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
- Çarşamba ve Salı günleri çamaşır yıkanmaz. Uğursuz bir Çarşamba vardır. Uğursuz Çarşamba da çamaşır yıkanırsa insan ya malını ya da canını yitirir. Temralar için ayet yazılması da Çarşamba günün de olur.
Çok açken banyo yapılırsa bebek çok ağlar, emdikten hemen sonra da kusabilir. Bu nedenle en uygun banyo zamanı beslendikten 1,5-2 saat sonrasıdır. Bebeklerin kulaklarına kolay kolay su kaçmaz, dış kulaktaki yağlı salgılar suyu iter.
Bebekleri belli periyotlarla yıkamak onları mikroplardan uzak ve temiz kalırlar. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında her gün yıkanan bebeklerde pişik sorunu meydana gelmez. Bebeğimizi emzirdikten hemen sonra yıkamamak gerekmektedir.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez. Özellikle kış aylarında bebeklere banyo yaptırırken 15 dakikadan fazla banyoda kalmamalarına özen göstermek gerekir.
Bebeğin saçlı derisi haftada bir veya iki kez, gözleri yakmayan bebek şampuanlarıyla yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra sabun artığının kalmamasına dikkat edilmelidir. Banyo bitiminde nemlendiricilerin sürülmesi gerekir. Sürülen nemlendiricilerde katkı maddesi olmaması, kokusuz ve parfümsüz olmasına dikkat etmelisiniz.
Bir çocuk banyo yapmaktan çok korktuğunda, korkusunu ciddiye almak ve onu banyo yapmaya zorlamamak en iyisidir. Bunun yerine, çocuğunuza nazik davranarak ve elinizi karnının üzerine koyarak kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu onun sıcaklığı dengede tutmasına da yardımcı olabilir.
Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Öncelikle şunu belirtebiliriz. Çocukların kendi başına 7 ila 10 yaş aralığında bırakılması gerekiyor.
yazları, kavurucu sıcakta sabah ve akşam olmak üzere iki kere; normal günlerde akşam yatmadan 1-2 saat evvel (uykunuz kaçmasın diye) bir kere duş alınmalıdır. kışın ise, her akşam yatmadan 1-2 saat evvel olmak üzere günde asgari bir kere; en fazla ise 2 günde bir duş alınmalıdır.
pH 7 Değerine Sahip Olmalı
Bu sebeple pH değeri nötr olan bir şampuan kullanılması gerekir. Çünkü bebeğiniz doğduktan sonra cildinin pH değeri nötr yani pH 7'dir. Bebek şampuanının da bu değerde olmasına dikkat etmeniz önemlidir.
Banyo köpüğünü küvete su doldururken ekleyebilir, tazyikli suyla köpüğün oranını arttırabilirsiniz. Ayrıca rahatlatıcı etkileri olduğu bilinen lavanta, melisa, papatya ve gül gibi bitkisel yağları da banyo suyuna ilave edebilirsiniz.
Bebeklerin yüz ve boyun bölgesini temizlerken nemli bir tülbent, yumuşak bir bez veya pamuktan yardım alabilirsiniz. Bebeğinizin yüzünü ve boynunu temizlerken kaynatıp ılıttığınız su ile ıslattığınız pamuk kullanarak yüzünü nazikçe silebilirsiniz.
9. Banyoda suyun sıcaklığı gibi ürperten hallerde cehennemi düşünmeli, bununla cehennem arasında mukayesede bulunmalıdır. 10. Banyoda konuşmamalı, aşikâre Kur'an ve ilahi gibi şevler söylememelidir. 11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebeğin emzirilmesi caizdir.
Yenidoğan bebeklerin yıkanma sıklıkları ise mevsime ve evin durumuna göre değişebiliyor. Bebeğin ideal yıkanma sıklığı şudur şeklinde bir kaide olmamakla birlikte, anne ihtiyaç duyuldukça bebeği yıkayarak belirli bir rutin oluşturabiliyor. Sonuç olarak, yenidoğan banyosu önemli ve hassas bir süreç.
Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri