Yüksek havalandırma ve soğutma performanslarıyla, güçlü motorlarıyla ve etkileyici BTU'larıyla ortamlarda serin rüzgarlar estiren salon tipi klima modelleri genellikle çok büyük mekanlarda tercih edilirler. Salon tipi klima evde kullanılır mı diye soranlara maalesef bu kötü haberi vermeliyiz.
Salon Tipi Klima
Restoranlar, oteller, ofisler gibi büyük metrekareli alanlarda tercih edilen klima üniteleridir. Düşük enerjiyle yüksek performans sağlaması, aynı zamanda gürültü seviyesi düşük olması tercih sebeplerinden biridir. Salon tipi klimalar 24000 ve 60000 BTU aralığında büyük kapasitelere sahiptir.
Ofis, hastane, mağaza, alışveriş merkezi, restoran, sinema, toplantı salonu, okul, eczane salon tipi klima modellerinin yaygın olarak tercih edildiği yerler.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
Metrekareye göre BTU hesabı için öncelikle klimayı konumlandıracağınız alanın metrekare ölçümünü yapın. Ardından bulduğunuz metrekareyi 2,2'ye bölün ve 1000 ile çarpın. Bu hesap ile klimayı konumlandıracağınız odaya kaç BTU bir klima uygun, öğrenmiş olursunuz.
İlgili 31 soru bulundu
Adından da anlaşılacağı gibi salon tipi klimalar, geniş iç mekanlarda ve özellikle salonlarda kullanılan klima modellerine verilen isimdir. Buzdolabı gibi ayaklı ve dikey görünümlü olan salon tipi klima, düşük ortam sıcaklıklarında sorunsuz çalışan ve güçlü ısıtma/soğutma kapasitelerine sahip olan klimalardır.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Salon tipi klima, homojen hava dağılımını güçlü fan sistemleri sayesinde sağlama özelliğine sahiptir. Genel anlam da ek ısıtıcı takviyesi vardır. Bu nedenle ısı pompası daha düşük ortam sıcaklığında bile ısıtma sistemini destekler. Klimanın sorunsuz sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Klima fan ayarı yüksek ise ve iç ünitedeki nem miktarı fazlaysa buzlanma durumuyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumu önlemek için fan ayar hızını düşük tutmaya dikkat edin. Klimanızın kumanda modeli kapaklı ise; kumandanın sağ üst köşesindeki açma/kapama düğmesine basın.
Klima, çalışma sırasında ortamdaki tozları kaldırıp soğutma emişi yaptığı esnada serpantin ve fana yapıştırır. Bu nedenle de kısa sürede küflenme durumları ortaya çıkar. Küf bir bakteri olduğundan etrafa kötü kokular yayar ve klima da bu küften ötürü kötü koku yayarak çalışma yapar.
Salon tipi klima dış ünite ve iç üniteden oluşur. İç ünite kullanmak istenilen bölgeye, dış ünite ise atmosfere doğru monte edilir. Kapalı balkon klima dış ünite çokça tercih edilen bir seçenektir.
Bu klima modelleri, klasik bir iklimlendirme sistemine sahiptir ve yüksek performansta çalışır. Ofis ya da ev kaset tipi klima modelleri ortamda sıcaklığı azaltabilir, artırabilir ve buna ek olarak hava sirkülasyonu sağlar. Hava sirkülasyonu sağlama özelliği sayesinde de ortamda temiz ve ferah bir hava oluşturur.
Hava sirkülasyonu optimum sağlanırken, aynı zamanda klimanın doğrudan üflediği yerde uçuşacak cisimlerin (çalışma masasının üzeri, perdeler, alev vb.) olmamasına dikkat edilmelidir. İç ünitenin montaj yeri, yanıcı gazlara yakın olmamalı ve mutfak cihazlarının bulunduğu yağlı ortamların üzerine yerleştirilmemelidir.
Örneğin A+++ enerji verimliliği sınıfında olan bir klimanın SEER değeri 8,5'in üzerinde, A++ sınıfında olan bir klimanın SEER değeri 6,1 ile 8,5 arasında, A+ sınıfındaki bir klima için ise 5,6 ile 6,1 arasında tanımlanmaktadır.
Klima sistemleri genellikle 20 ile 16 amper arası bir sigorta sistemine ihtiyaç duyarlar. Bu birimin ihtiyaç duyduğu amper seviyesi klimanın fan gücü, Btu kapasitesi gibi özelliklere bağlı iken, VRF klima sistemlerinde dış üniteye bağlı iç ünite sayısı ile de doğrudan bağlantılıdır.
İlk olarak, dış ortam havasının üzerinden rahatça dolaşabileceği bir yere yerleştirilmelidir. Eğer klima, genellikle ısıtma amaçlı kullanılacaksa dış üniteyi güneye takmak en uygun seçenektir. Klima, genellikle soğutma amaçlı kullanılacaksa dış ünitenin kuzeye yerleştirilmesi en iyi verimi sağlayacaktır.
Duvar klimalarının yanı sıra portatif klimalar da oldukça tercih edilen modeller arasındadır. Bu ürünlerin bir diğer adı mobil klimalardır. Dış üniteye sahip değillerdir. Çoğu monte edilmeden kullanılabilir.
Cihaz ısıtma moduna getirildiğinde, iç ünite evaporatörü istenilen sıcaklığa ulaşmadan ortama üfleme yapılmaz. Yeterli sıcaklığa ulaşılınca da sadece sıcak hava üflenmiş olur. Klimanın ayarlanan zamanda çalışmaya başlaması veya çalışmasının durdurulması ile pratik bir kullanım sağlanır.
Evet, Klima A+++ yüksek enerji verimliliği sayesinde enerji tasarrufu sağlar ve elektrik faturalarınızı düşürür. Klima A+++ modelleri pahalı mı? Klima A+++ modelleri genellikle diğer modellere göre biraz daha yüksek fiyatlı olabilir, ancak uzun vadede enerji tasarrufu sağladıkları için maliyeti karşılarlar.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Bu özelliğin yanıtı, btu hesaplama işlemi ile öğrenilebilir. 12000 btu klima ne kadar alanı soğutur diye sorarsak, cevap olarak yaklaşık 25 m2 alanlarda kullanıldığı öğrenilir. Sonuç olarak, 12000 btu olan bir klima için maksimum 27 m2 olan alanlarda kullanılması uygun görülür.
Pencere üniteleri ve taşınabilir üniteler tek tek odaları soğutmak için tasarlanırken, tek klima tüm evi soğutur mu diye düşünenlerin bakmaları gereken tipler split sistemler ve merkezi klimalardır.
“24000 BTU klima ne kadar yer soğutur ve ısıtır?” sorusuna “24000 BTU klimalar maksimum 52,8 m2 alanlara kadar kullanılabilir” yanıtı verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri