Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kazalarda ölen 0-14 yaş gurubu araştırmasında, çocuk koltuğu zorunlu tutan Avrupa ülkelerinde kazalarda çocuk ölümü %2 iken Türkiye'de %40'ları bulmaktadır. Haziran 2010 dan beri ülkemizde çocuk koltuğu kullanımı kanunen zorunlu olup 108 TL trafik cezası ve 10 ceza puanıdır.
Ailelerin araba kullanırken en çok dikkat ettiği konuların başında çocuklarının güvenliği gelir. Kendini koruyamayan çocuklar şiddetli çarpma sonucu araçtan fırlayarak ölümcül trafik kazalarına sebebiyet verebilir. Çıkan yasalarla, çocuklara 12 yaşına kadar araçlarda oto koltuğunda oturma zorunluluğu getirilmiştir.
Çocuk oto koltukları doğru şekilde kullanıldıkları/monte edildikleri takdirde çocuk ölümlerinin yaklaşık % 75, ağır yaralanmaların % 67 oranında azaltılmasına katkı sağlar. kadar uygun çocuk oto koltuğunda seyahat etmek zorundadırlar.
Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
Yeni Avrupa Birliği kanunlarına göre 150 cm. ve 36 kg.'dan kısa ve hafif olan çocukların yolculuk sırasında çocuk koltuğunda oturmaları gerekmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır? Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 150 cm'den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Bu da çocuğun ortalama olarak 12 yaşa kadar oto koltuğu kullanacağı anlamına geliyor.
Almanya'da ÇES 12 yaşından küçük ve 150 cm'den kısa çocuklar için zorunlu, 14 yaşına kadar çocular için tavsiye ediliyor ve arka koltuk kullanılması gerekiyor.
Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse çocuklar kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
0-3 yaş arası için oto koltuğu daha uygun bir seçenek iken, 4 yaştan itibaren oto koltuk yükseltici kullanımına başlanabilir.
I-size, 4 yaşa kadar olan bebek ve çocuk oto koltukları için geçerli. Bu düzenleme; gelişmiş baş ve boyun koruması sağlıyor, oto koltuğunun minimum 15. aya kadar (çocuk 105 cm olana kadar) seyahat yönünün tersine bağlanmasını ve Isofix'i zorunlu kılıyor.
Hava yastığı ön koltukta oturan çocuklar için ölümcül bir risk taşır. Ancak ön koltukta hava yastığının olmaması burayı 12 yaşın altındaki çocuklar için güvenli bir yer haline getirmez. Önde hava yastığı olmasa bile 12 yaşın altındaki çocuklar arka koltukta daha güvendedirler.
Hem bebek arabası hem de otomobilde çocuk koltuğu olarak kullanılan puset modelleri sayesinde siz de işinizi büyük ölçüde kolaylaştırabilirsiniz. Böylece puseti bebeğin doğumundan çocukluğuna kadar rahatça kullanmanız da mümkün.
Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir. Koltuk kılıfları emniyet kemerine izin veriyor olması, airbag ile uyumlu olması gibi işlevleri barındırdığından araç muayenesinden rahatlıkla geçer.
Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvenlidirler.
Bebek araba koltuğu bir yaşından küçük bebeklerin kalbini durduruyor. Araç içi bebek koltukları hayat kurtarıyor. Ancak bir yaşından küçük bebeklerin 30 dakikadan uzun süre araç içi bebek koltuğunda kalması kalbini durdurabilir.
Boyu 1,50 metreden az olan 12 yaşın altındaki çocuklar sadece çocuk koltuğunda oturabilir.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
Yasal olarak 150 cm'den küçük ve 36 kilogramdan hafif olan tüm çocuklar otomobillerde güvenlik aracı kullanmak zorundadır. 0-3 yaş arası özel koltuk kullanması gereken çocuklar, biraz daha büyüdüklerinde yani 4 yaştan itibaren ortalama 11 yaşına kadar çocuk oto koltuk yükseltici kullanmak zorundadır.
Sadece "bebek + arkaya dönük koltuk + hava yastığı kapalı konumda" bebekler ön koltuğa konabilir. Bunun dışında hiç bir çocuk boyu 1.35 m den uzun olsa da hiçbir şekilde ön koltukta oturamaz.
Aynı zamanda 150 cm'den kısa olan çocuklarla 36 kilonun altında olan çocuklar, kesinlikle çocuk koltuklarında seyahat etmelidir. Ancak bu ölçülerden büyük olan çocuklar, ön koltukta oturmayacak şekilde arka koltuklarda emniyet kemerleri takılı bir vaziyette oturabilirler.
Sadece 3 yaşın altındaki çocuklar uygun çocuk koltuğuna bağlı olmak şartıyla ön tarafta oturabilirler. 4 – 11 yaş arası çocuklar araç içerisinde uygun çocuk koltuğunu ya da yükseltici koltuğuyla emniyet kemerini mutlaka kullanmak zorundadırlar.
18 kg'dan hafif çocuklar araba koltuğu kullanmalıdır.
Kabinde çocuk koltuğu
En küçük misafirlerimizin uçak içinde emniyeti için dilerseniz çocuk oto koltuğunuzu sizinle birlikte kabine getirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri