Zehirli böcek türlerinin ısırma ve sokma durumunda deri üzerinde kızarıklık, şişme, morarma meydana gelebilir ve kan dolaşımında hızlanma söz konusu olabilir. Bu durumda bireylerde nefes darlığı şikâyeti sıklıkla görülür.
Belirtiler hızla oluşur ve 1-2 saat içinde geriler bazen de daha geniş alana yayılabilir 48 saat içerisinde zirve yapar ve birkaç gün sürebilir.
Böcek ısırığı ve sokmalarının ardından söz konusu bölge sabun ve ılık su yardımıyla iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Ardından kolonya veya antiseptik bir madde yardımıyla bölge dezenfekte edilmelidir. Bu uygulamalar enfeksiyonun önlenmesi açısından önem taşır. Eğer şişlik söz konusu ise buz kompresi uygulanabilir.
Isırılan bölgede kaşıntı, ağrı ve şişme. Isırılan bölgede renk değişikliği, kızarıklık. Ürtiker, ısırılan bölgede su ya da irin birikmesi. Karın ağrısı, kusma, mide bulantısı, ishal.
Sağlık Kuruluşuna Başvurun
Böcek sokması kaç saatte zehirler, böcek sokması zehirlenme belirtileri nasıl olur gibi sorular da sık sık sorulur. Zehirli böceklerin neden olabileceği reaksiyonlar birkaç saat veya birkaç gün içinde ortaya çıkabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmez. Yara üzerine hiçbir girişimde bulunulmaz ( kesilmez, emilmez, vb. ). Yaralının yaşam bulguları izlenir. Tıbbi yardım istenir (112).
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır. Ateş karıncası, pireler ve bal arıları da oldukça zehirli böcek türleri arasında yer almaktadır.
Karınca. Dünyanın en tehlikeli böceği olarak kayıtlara eklenen Bulldog Ant Karıncaları 1988'den beri Bulldog karıncaları yüzünden yaklaşık üç insan ölümü yaşanmıştır. Karınca türünün en büyükleri olarak bilinen Mermi Karınca'ları adını merminin insana verdiği acıdan almaktadır.
Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu gibi durumlarda da kişi hızla bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı, kusturulmamalı ve hızla sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Böcek ısırığı çeşitleri gelişmiş tepkimelere de yol açabilir. Bunlar nefes alma zorluğu, baş dönmesi, kramp şeklindeki karın ağrıları, bulantı, kusma ve ishal durmları olabilir. Bu tür durumlarda doktora başvurulmalı ve alerjinize sebep olan zehirlenme için ilaç kullanmanız gerekmektedir.
Bu böceğin ısırması ile lokal alerjik reaksiyonlar; ortasında punktumu olan papül, vezikül yada nodül gelişmektedir. Kaşıntı ve şişme sonradan eklenmektedir. Alerjik reaksiyonlar dışında Trypanosoma cruzi taşıcılığı ile Chagas hastalığı yada Amerikan tripanosomiasis neden olmaktadır.
Arı sokması; en sık karşılaşılan böcek ısırması türlerinin başında gelir. Arı sokmasının başlıca belirtileri ise arının soktuğu bölgede hissedilen acı, şişlik ve kızarıklıktır. Bal arılarının iğnesi dikenli bir yapıya sahiptir ve vücuda temas ettiği zaman bölgede kalır.
Geniş lokal reaksiyonlar; böceğin soktuğu alanda başlar. Ancak 12-24 saat içinde genellikle 20 cm'yi aşan bazen de tüm kolu ya da bacağı kaplayan ödem, kızarıklık ve ısı artışına sebep olur. Geniş lokal reaksiyonlar 5-10 gün içinde azalır.
Isırılan yer hemen su ve sabun ile yıkanmalıdır. Soğuk uygulama lokal ödemin azaltılmasında etkilidir. Kaşıntıyı azaltmak için pramoksin ya da kalamin içeren krem, jel türü ilaçlar kullanılabilir. Rutin olarak topikal antihistaminik ve anestezik kullanımından ise kaçınılmalıdır.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Ciddi zehirlenme türleri arasında yer alan böcek ilacı zehirlenmeleri söz konusu olduğunda, acil olarak en yakındaki sağlık kuruluşlarından birine başvurulmalıdır.
Besin zehirlenmesi belirtiler çoğu zaman çok şiddetli değildir ve birkaç gün sonra tedavi edilmese bile kendiliğinden kaybolur.
– Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. – Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Amazonda yaşayan ve nörotoksin içeren zehire sahip olan dev böceklerdir. Isırığı çok şiddetlidir, mermi yemişsiniz gibi canınızı acıtabilir.
İsmi her ne kadar zararsız görünse de “Öpücük böceği”, ısırığı tehlikeli, hatta öldürücü olabilen bir böcek türüdür.
İnsan vücudunda herhangi bir zamanda 2,5 milyona kadar Demodex yaşadığı tahmin ediliyor. İnsanlara bu mikroskobik böcekler, partnerleri ve yakınları aracılığıyla geliyor. Bununla birlikte, dünyanın çeşitli ortamlarında yaşayan, çıplak gözle görülemeyen binlerce akar türü bulunuyor.
Avrupa'da, İngiltere'de, Güney Norveç ve kuzey İtalya'da görülen bu örümcekler Türkiye'de birçok ilde ortaya çıktı. Zehri insanları etkileyebilen uğurböceği örümceğinin soktuğu yerde kısmi acı, ısı artışı, taşikardi (hızlı kalp atımı) ve baş ağrısı oluşabiliyor.
kanla beslenen bu parazit maalesef birçok insanın (yılda 10 binden fazla) ölümüne sebep olmuştur.
Nemli ve karanlık ortamların gizemli böcekleri olan kırkayaklar, sanıldıklarının aksine ısırmaz ya da sokmazlar; zaten sokabilecekleri bir uzantıları da bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri