Kısırlık tek başına boşanma sebebi olamaz. Dolayısıyla kısırlık boşanma sebebi değildir; ancak çocuk sahibi olabilmek için tıbbi tedavinin gerekmesi halinde, eşinin tedavisine destek vermeyen eş kusurlu olarak kabul edilir ve tüp bebek gibi tedavilerde eşine yardımcı olmayan eş boşanmada kusurlu olarak kabul edilir.
Eşin hiçbir sebep yokken çocuk istememesi, boşanma sebebidir. Boşanma sebepleri, evlilik birliğinin sona erdirilmesi için yasal olarak kabul edilen nedenlerdir.
Bölüm'de; sokak sorularından gelen "Evlilikte çocuğun olmaması durumunda boşanılması doğru mudur?" sorusuna, Karataş Hoca Mehir kavramı ile örnekler de vererek anlattı! Dinen de, hukuken de olamayacağını söyleyen Mustafa Hocamız, kadınların çocuk olmaması yüzünden boşanmasının da olmayacağını örnek vererek anlattı.
Evli kadının kocasından habersiz bir biçimde hamileliği sonlandırması duygusal güveni sarsan davranışlarda bulunmakla evlilik birliğinin ve müşterek hayatın temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davası açılmasına ve duygusal şiddet içeren bir hareket ve davranış olduğundan dolayı boşanmaya gerekçe sayılan ...
İlgili 20 soru bulundu
Yukarıda 1. bentte açıklandığı üzere; boşanmaya sebep olan olaylarda çocuk sahibi olmak istemeyen, eşi hakkında kadınlığını kullanmadığını söyleyen ve birlikte yaşamaktan kaçınan davacı koca tam kusurludur. Davacının bu kusurlu eylemleri aynı zamanda davalı kadının kişilik haklarına saldırı niteliğindedir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi karar metninde ''… davacı-karşı davalı erkeğin makul bir sebep olmaksızın çocuk istemeyerek kusurlu olduğu sabittir.'' hükmüne yer vererek çocuk istemeyen davacı-karşı davalı erkeğin boşanmaya sebep olduğu olaylarda kusurlu olduğunu belirtmiştir.
1 Aylık Evliyken Boşanmak
1 ay boyunca evli olan bireylerin, mahkemeye anlaşmalı boşanma davası üzerinden başvurması medeni hukuk kapsamında geçerli değildir. Eşlerin en az 1 yıl evli kalmış olması ve anlaşmalı boşanma davasında şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmak istediklerini mahkemeye bildirmeleri gerekir.
Evli bir kadın, eşinin evlilikten doğan görev ve yükümlülükleri yerine getirmemesi veya kendisine karşı kötü muamelede bulunması hâlinde, mahkemeye başvurarak evliliğin sona erdirilmesini isteyebilir.
Ailede geçimsizlik ve problemlerin büyümesi üzerine, tarafların talebi ile çözüm arayan hakemlerin boşamayı gerekli görmeleri halinde boşamak farzdır, dinin kesin talebidir. 5. Çiftlerden biri veya her ikisi diğerini sevmiyorsa; bu konu müçtehitler tarafından tartışılmış, çoğunluk tarafından caiz görülmüştür.
Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): اَبْغََضُ الْحََلِ اِلَى اللّهِ الطََّقُ "Allah'ın en çok nefret ettiği helâl, boşanmadır." buyurmuştur. Evet dinimiz, Hristiyanlığın aksine, boşanmayı helâl ve meşru kılmıştır.
Eş den izin almadan bebek aldırma yaparsa o zaman suç teşkil eder. Eşlerden imzalı rıza belgesi istenir ve bu belge olmadan kürtaj işlemine asla başlanmaz. Eşlerin kürtajı onaylamaması durumunda ise bu işlem yapılamaz.
Çocuklar üzerinde velayet hakkı iki taraflı Anne ve Baba tarafından birlikte kullanılır. Anne ve baba velayetin yürütülmesi hususunda anlaşamazlar ise babanın reyi muteberdir. Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir.
Boşanma sonrasında çocukların yaklaşık yüzde yirmisinde sorunlar ortaya çıkar. Bu oran, boşanmamış ailelerdeki çocuklara göre riskin yaklaşık 2 kat artmış olduğunu göstermektedir. En sık davranış sorunları, kurallara uymama, akademik başarıda düşüklük, kaygı ve depresyon gözlemlenir.
Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32,7'si evliliğin ilk 5 yılı, %21,6'sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Nafakayı kadın erkek ayırt etmeksizin geliri olmayan taraf talep edebilir. Evlilik birliği içerisinde evi geçindiren kişiden talep edilen bu meblağ aynı zamanda ortak çocuklar için de talep edilebilmektedir. Nafaka alabilmek için tarafların belli bir süre evli olmaları gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışlar boşanma davalarında oldukça önemlidir. Yargıtay ve aile mahkemeleri tarafından verilen emsal kararlar incelendiğinde, sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışların boşanma kararı sayıldığı görülmektedir.
Mutlak butlan sebepleri Türk Medeni Kanunun 145. Maddesinde sınırlı olarak sayılmıştır. Bu sebepler mevcut evlilik, ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk, yasak derecede hısımlık ve evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı olmak üzere dört tanedir.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Verilmiş mahkeme kararına rağmen çocuğu babaya göstermeyen anneye, babanın şikayeti üzerine mahkeme tarafından 6 aya kadar tazyik hapsi verilebilir.
Çocuk sahibi olmak evli çiftlerin birçoğunun genel olarak tercihi. Ancak bunun yanında kimi zaman eşlerin ikisi birden ya da biri çocuk istemiyor. Eşlerden biri çocuk isterken diğerinin istememesi zaman zaman boşanma davalarına konu oluyor. İstemeyen taraf, isteyenin nezdinde hafif kusur olarak kabul edilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri