Proktoloji, sindirim sisteminin son kısmı olan kalın bağırsaktan başlayıp anal bölgeye kadar olan alandaki hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır. Daha net bir ifadeyle makat bölgesi hastalıklarının tanı ve tedavileriyle ilgilenen bilim dalı olarak da tanımlanabilir.
Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Proktoloji, makat (anal bölge) hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Genel Cerrahi uygulamaları içerisinde “Kolorektal Cerrahi” başlığı altında yer almaktadır.
Proktolojik muayene sırasında makat bölgesi dikkatlice incelenir. İnceleme sonrasında kayganlaştırıcı jel ya da vazelin yardımı ile makat bölgesi parmakla muayene edilir. Parmak ile makat muayenesinde kitle ya da hassasiyete neden olan diğer lezyonların varlığı araştırılır.
Makat hastalıklarının tümünün muayene ve tedavisini genel cerrahi uzmanları yapmaktadır. Makat çatlağı tedavisi için proktoloji (makat hastalıkları) konusunda tecrübesi olan bir genel cerrahi uzmanına başvurmanız önerilir.
İlgili 27 soru bulundu
Rektal tuşe muayenesi, vücut içine uzanan bir boşluğa parmak ile girilerek o bölgede olabilecek hastalık bulgularının saptanması amacıyla uygulanır. Rektal tuşe muayenesi makattan kan geliyorsa, makatta ağrı varsa, kabızlık söz konusu ise, makatta şişlik varsa, büyük abdest tutmada sıkıntı yaşanıyorsa yapılmalıdır.
Rektum Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilmelidir? Rektum ve kolon kanseri belirtilerinden bir veya bir kaçının görüldüğü durumlarda zaman kaybetmeden Gastroenteroloji veya Genel cerrahi bölümü doktorlarına başvurulmalıdır.
Hasta yatar pozisyonda iken 360 derece görüş açısı olan çubuk şeklindeki prob (ultrason ucu) ile inceleme gerçekleştiriliyor. Prob, anal kanal yoluyla rektumun lümen bölgesine yerleştiriliyor. Gerektiğinde probun ucundaki balon su ile şişiriliyor. İncelemede rektum duvar katmanları net olarak görülebiliyor.
Proktoloji, rektum (kalın bağırsağın son bölümü) ve anal kanal ile ilgili hastalıkların teşhis, tedavi ve takibini yapan bir tıp dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış hekimler genellikle proktolog ya da kolorektal cerrah olarak bilinirler.
Proktolojik muayeneler, proktologlar tarafından anüs ve rektum bölgesindeki hastalıkların tanısı ve tedavisi için yapılan muayenelerdir. Bu muayeneler sırasında, doktorlar genellikle rektal muayene, anoskopi ve kolonoskopi gibi yöntemler kullanırlar. Rektal muayene, anüs ve rektum bölgesinin elle muayenesidir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özelliği ile iltihabi reaksiyonu önleyerek makat çatlağının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Genel Cerrahi kapsamında olan bağırsak cerrahisi ile uğraşan cerrahlara, kolorektal cerrah yada koloproktolog adları verilmektedir. Proktoloji bölümümüz ise makat bölgesi ve rektum hastalıkları ve tedavi yöntemleriyle ilgilenmektedir.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
Makattan kan gelmesi ne zaman tehlikeli olur? Makattan kan gelmesi ve bunun yanında dışkıda kan görülmesi, karın ağrısı, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetler yaşandığında en kısa sürede vakit kaybeden doktora başvurulması ve hastalığın teşhisi yapılarak tedaviye başlanması gerekir.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Basur için Genel Cerrahi hekimlerine gidilmelidir.
Rektal kanama (makattan kan gelmesi) ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kanama fark edildiğinde hemen genel cerrah ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir.
PROCTOLOG hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir. Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi: PROCTOLOG rektal krem, günde 1 – 2 defa anal bölgeye uygulanır.
Tüm Abdominal (Batın) Ultrasonografi
Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir.
Abdominal (Transabdominal) Ultrasonografi
Ayrıca karaciğer, safra kesesi, böbrekler, prostat, mide ve bağırsakların görüntülenmesinde de tercih edilir. 3 veya 4 boyutlu ultrason, doppler ultrasonu, renkli ultrason gibi tekniklerden uygun olanı tercih edilerek işlem gerçekleştirilebilir.
Ancak iç hemoroidlerin değerlendirilmesi veya o bölgede muhtemel başka rahatsızlıkların saptanması için bağırsağın son 5-6 santimetrelik kısmının, makat kanalını görmeye yarayan bir alet (anaskop) ile ve parmak ile değerlendirilmesi (rektal tuşe) gerekir.
Yara tabanı beyazlaşır. Makatt ele bir et parçası (deri takıntısı) veya şişlik ele gelmeye başlar. Bazen hastalar dışkılama sırasında dışarı sarkan bir parçadan bahsederler. Bu hale gelmiş makat çatlağına kronik anal fissür denir (Şekil 2).
Proktoloji, sindirim sisteminin son kısmı olan kalın bağırsaktan başlayıp anal bölgeye kadar olan alandaki hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır. Daha net bir ifadeyle makat bölgesi hastalıklarının tanı ve tedavileriyle ilgilenen bilim dalı olarak da tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri