Haftada en az 3 gün yüksek şiddette, kas ve kemikleri güçlendiren, kuvvet-direnç içeren halk oyunları, tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol, tenis ve tempolu dans gibi egzersizler yapmalı. Ergenlik döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise yoğun ağırlık içeren çalışmalardan uzak durulması.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Genel olarak 4-6 yaş aralığı jimnastiğe, 5-6 yaş yüzmeye, 7-8 yaş ise tenis tarzın sporlar için idealdir. Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir.
Çoğunlukla uzmanlar her gün spor yapılacaksa kardiyo egzersizlerini haftada 5 kez, kuvvet egzersizlerini ise hafta 2 kez yapmayı önerir. Haftada 2 kez en az 12-15 dakika bir ağırlık ve direnç kullanarak kuvvet egzersizi yapmak büyük kaslarınız için çok faydalıdır. Yaş ilerledikçe kas kaybının yaşandığını unutmayın.
8 ile 12 yaşları arası çocuğun vücut yapısı ve hareketlerinde belli bir gelişme olur ve gelişme devam eder. Bu devrede motor dengeyi iyice artıran ferdi sporlara ağırlık verilebilir; tenis, atletizm, jimnastik, kürek ve dans uygulanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
December 20, 2022. Fitness'a başlama yaşı en az 16'dır. 16 yaşından önce fitnessa başlamak insan sağlığı ve vücudu için uygun değildir.
Yeni başlıyorsanız, muhtemelen haftada bir günlük programla bile hemen sonuç görebilirsiniz. Ancak, düzenli spor yapıyorsanız ve haftada birden fazla egzersiz gününe alışkınsanız, ilerleme kaydetmek için programınızı yoğunlaştırmanız ve haftada dört ila beş gün çalışmanız gerekebilir.
Araştırmanın sonucuna göre 'haftada kaç gün spor yapmalı' sorusunun cevabı 3-4 gün olarak verilmektedir. Haftanın 3-4 günü yapılan antrenmanlarda her kas grubunu haftada 1 gün çalıştırmanın yeterli olduğu görülmektedir. Bu sürenin dışında yapılan yoğun antrenmanlar, kişiye birçok yönden zarar verebilmektedir.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Sporcu bir çocuk için en iyi protein kaynakları kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, süt, yoğurt, peynir, ayran, cacık, kefir ve baklagillerdir. Çocuğun damak tadına göre bu protein kaynaklarının tüketilme sıklığı belirlenmelidir ve bu besinlerin tüketimi konusunda özendirilmelidir.
Çocuklarda Spor
Amerikan Spor Hekimliği Koleji çocukların şeker ve obezite gibi hastalıklara yakalanmamaları için günde bir saat fiziksel aktivite öneriyor. Bu temel olarak en az bir saatlik daha çok oyun biçiminde aktiviteden oluşmalıdır. 12 yaştan itibaren ise, çocuklar ağrılık antrenmanına başlayabilirler.
Her gün zaman bulamadığınızdan şikayet ediyorsanız, haftada 3 gün yani ortalama iki günde bir program oluşturmalısınız. Spor çalışmalarınızdan maksimum fayda sağlamak istiyorsanız, en az 3 gün olmasına dikkat etmelisiniz. Haftada 2 gün çalışma yapmak, en az düzeyde verimli olacaktır.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız.
Vücut gelişimi için spora biraz daha fazla zaman ayrılması gerekir. Konunun uzmanları, kas gelişimi için ideal sürenin 60 dakika olduğunu belirtir. İleri seviyenin altındaki, yani profesyonel düzeydeki vücut geliştirmecilerin dışındaki herkesin antremanlarını 1 saatin altında tutması önemlidir.
Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), genel olarak, yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapıyorsanız, her 7 ila 10 günde bir dinlenme günü planlamanız gerektiğini önermektedir. Bazı egzersiz programları, haftada iki defa dinlenme günü belirler.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Haftada Kaç Gün Bacak Çalışılmalı? Uzmanlar, bacak çalışma hareketlerinin kişilerin sağlık durumlarına göre haftada 2 kez ya da daha fazla yapılabileceğini belirtir. Özellikle yeni başlayanların ve kas ya da eklem rahatsızlıkları olan kişilerin, egzersizlere birkaç gün ara vererek devam etmesi faydalı olur.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
6 gün fullbody çalışılmaz. Fullbody çalışma tarzı genelde spora çok fazla vakti olmayıp bu işi kas inşa etmek için değil de adım spora gidiyor desinler diye yapılan bir antrenman biçimidir.
Ama ne var ki önemli bir kuvvet kazancı yaşanabilir. Bunun da nedeni sinir sisteminin kasları kullanmayı öğrenmesidir. Araştırmalar kas ve sinir sistemi arasındaki koordinasyonun en iyi 10-12 yaş arasında kazanıldığını gösteriyor. Bu nedenle bu yaşlar her türlü spora başlangıç için ideal.
Kasları güçlendirmek için, çocukların direnç yoluyla kaslarının kasılmasını sağlayan egzersizler yapması en doğru yoldur. Bu tür egzersizler ağırlık çalışması veya şınav, mekik ve halat çekme gibi egzersizlerdir. Eğitimli bir yetişkinin gözetimiyle, çocuklar haftada birkaç gün bir kuvvet antrenmanı yapabilirler.
spor salonuna kaç yaşında gidilir? 7-8 yaşından sonra her çocuk aktif bir şekilde spor yapabiliyor ve spor ile uğraşabiliyor. Spor salonlarında herhangi bir yaş sınırı yoktur. Zaten genellikle spor hocaları spor yaparken ilgilendiği için herhangi bir sorun olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri