İçerdiği vitaminler sayesinde vücut direncini arttırmaktadır. Küflü peynir, tüm bu yararları sayesinde çocukların beden gelişimine katkı sağlaması sebebiyle çocukların küçük yaşlardan itibaren tüketmeye başlaması gereken bir gıda maddesidir.
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken hasta gruplarının olduğu aktaran Arslan,"Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
Küflü Peynir Sağlığa Zararlı mı? Küflü peynirlerin sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur ve tüketilmesi güvenlidir.
Eğer ki peynir yarı-yumuşak veya sert yapılıysa, küf derinlere inemeyeceği için kesilip atıldıktan sonra yenebilir. Bu peynirler arasında çedar, kolbi, Parmesan, İsveç peynirleri bulunur. Bunlar bile küfle birlikte yenmemelidir. Küfün etrafında en az 2.5 santimetre peynirden de alacak şekilde kesilip atılmalıdır.
Bununla birlikte, kontamine gıda maddelerinden hastalanma riski daha yüksek olduğundan ve sağlığınız için riske atılmaya değmeyeceğinden, küf bulunduğunda diğer herhangi bir yiyecek türü atılmalıdır. Sonuç olarak, herhangi bir türden küflü yiyecek tüketmek için kendi yolunuzdan çıkmamak en iyisidir.
İlgili 38 soru bulundu
Küflü peynirlerin üzerindeki her mantar zararlı değildir. Aslında, bazı peynirlerin üretim sürecinde kullanılan mantarlar, peynirin karakteristik tat ve dokusunu oluşturmak için kasıtlı olarak eklenir. Bu tip peynirler güvenle tüketilebilir.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Küflenmiş peynirler, küflü kısım atılsa bile peynirin yapısına zarar vermiş olabilir. Özellikle peynirde keskin bir koku veya tadında farklılıklar varsa, tüketmemek daha doğru olacaktır. Söz konusu gıdalar olduğunda, güvenilir besinleri tüketmek, emin olmadığınız küflenmiş veya bozulmuş gıdalardan kaçınmak en iyisidir.
Küflü peynir içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut için güçlü bir antibiyotiktir. Bu sebeple düzenli tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirerek mikroplara karşı kalkan vazifesi görür. İçerdiği vitaminler sayesinde vücut direncini arttırmaktadır.
KÜFLÜ PEYNİRİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!
Özellikle kemik erimesi ve romatizma gibi hastalıkların engellenmesine büyük destek olan küflü peynir, kalsiyum açısından da zengindir ve bu sebeple kemik gelişimine yardımcı olmaktadır.
Bazı peynir çeşitleri, özellikle küf içeren türler, küflü bir görünüme sahip olabilir ve bu durum doğal bir süreçtir. Bu peynirler genellikle yenilebilir. Ancak, bazı durumlarda, dolaptaki diğer peynirlere bulaşan istenmeyen küfler de olabilir. Ancak, genel kural olarak, küflenmiş peynirleri tüketmekten kaçınılmalıdır.
' sorusunun temel cevabının ise gıdanın niteliğinde saklı olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Eğer gıda sert bir yapıya sahipse küf mantarları gıdada derinlere doğru ilerleyemez. Bu nedenle küflü kısımların kesilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Antiseptik özelliği bulunur. Bol miktarda kalsiyum içerdiği için diş sağlığına katkısı büyüktür. Çocukların küçük yaşlardan itibaren tüketmeye başlamaları önerilir. Küflü peynir bağırsak florasını güçlendirip, hastalıklara karşı direnç sağladığı için Osmanlı döneminde askerlere de verilen bir besindir.
Mavi küflü peynir, kemik sağlığı için önemli olan çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Yaklaşık 30 gr peynir, 150 mg kalsiyum içerir. Bu yüzden, mavi peynir tüketimi kemiklerinizi sağlıklı kılar ve osteoporoz gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Sonucunda uzmanların belirttiği üzere küf mantarlarının çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır. Eğer küflü ekmek yemenize rağmen belli sağlık sorunları ile karşılaşmadıysanız, muhtemelen yediğiniz mantar türü insan zararsız olanlardandır.
Küf, sağlığa zararlı bir mantar türüdür.
Ortalama saklama süresi 100 gün olan peynirlerin daha uzun süre bekletilmesi ise mantar türü olan küflerin bu gıda üzerinde yoğunlaşarak oluşmasına ve dolayısı ile küflenerek çürümesine neden oluyor.
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken bir hasta grubu olduğunu aktaran Arslan, "Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemoterapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
Eğer küf yeni oluşmaya başladıysa peynirin yüzeyini temiz bir kağıt havluyla hafifçe silin ve zeytinyağı ile ovalayın. Daha sonra peyniri iki kat kağıt havlu üzerine koyarak plastik/cam bir kabın içinde muhafaza etmeye devam edin.
Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Uzmanlara göre küflenmiş ekmek tüketmek sağlığınız açısından oldukça zararlı. Yapılan araştırmalara göre, küflenmeye yüz tutmuş ve küflenmiş olan yiyecekler sağlığınız açısından ciddi risk faktörü oluşturuyor.
Roquefort peyniri ya da Rokfor peyniri Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan içi küflü, güzel kokulu bir peynirdir.
Rokfor peyniri, yapı olarak küflü iç damarlara sahip bir süt ürünüdür. Küflü kısımları mavi renkli olan rokfor peyniri, sofralarınıza eşsiz aroma ve renk katabilirsiniz. Uzun zaman bekletilse bile gerçek rokfor peyniri, yumuşak kıvamını korur.
Küf mayası genellikle yüzeyindeki çatlaklara yerleşerek peynirin aromasına ve tadına katkı sağlar. En yaygın olarak küfle yapılan peynirler ise Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Camembert ve Brie gibi yumuşak ve orta sertlikte peynirlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri