1- Yağmur: Her bulut, milyonlarca su buharından meydana gelir. Isının düşmesi ile birlikte buharlar su damlalarına dönüşür. Önce bulutun sonra yağmurun oluşabilmesi için havadaki nem oranının yüzde yüzü aşması gerekir. Kuzey Yarım Küre'de en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür.
İlkbahar, dünyanın her noktasında aynı anda yaşanmaz fakat dünyanın her yerinde ilkbahar, yağmurla özdeşleşmiştir. Peki ilkbaharda yağmura sebep olan tam olarak nedir? İlkokul bilgilerinden de hatırlayacağınız üzere, değişen mevsimler, Dünya'nın güneş etrafındaki dönüşünden kaynaklanır.
>>Türkiye'de yağmur çoğunlukla SONBAHAR mevsiminde yağmaktadır.Eylül ve Ekim aylarında yağışlara fazlalıkla rastlamak mümkündür. >> Ayrıca İlkbaharın gelmesiyle birlikte yağan yağmurlar vardır. Nisan ve Mayıs aylarında yağar.
En fazla yağış, frontal faaliyetlerin kuvvetli olduğu sonbahar ve kış mevsimlerine rastlar. Kuzeyden güneye doğru sürekli bir hava akımının meydana geldiği yaz döneminde kıyı dağları boyunca orografik-siklonik yağışlar oluşur.
Bu neden önemli? Şundan: İlkbaharda kara yüzeylerinin hızlı ısınması sonucu, yüzeyin hemen üzerindeki hava katmanı genleşerek yükselir. Yükselen sıcak havanın henüz ısınmasını tamamlayamamış olan üst seviyelerdeki serin havayla karşılaşması sonucu, kararsızlık yağışları oluşur.
İlgili 23 soru bulundu
Nisan yağmuru, Rûmî takvime göre Nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir. Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder. Nisan ayı halk arasında "yağmur ayı" veya "yağar ay" olarak nitelendirilir.
Bilhassa ilkbahar ve yazın ilk aylarında meydana gelen şiddetli oraj ve firtınalarla beraber dolu görülür.
Ayda yağış ve rüzgar bulmamaktadır.
Bunun nedeni ayda atmosferin yok denecek kadar ince bir tabakada olmasıdır. Bu ince tabakada ise gaz molekülleri de oldukça seyrektir ve nadiren çarpışırlar.
Merhaba, Cevap, aya yağmur yağmaz. Nedeni, çünkü ayda atmosfer yoktur.
Rize yaklaşık 2500 mm yağışla Türkiye'nin en fazla yağış alan yeridir.
Nisan yağmuru, Rûmî takvime göre Nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir. Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder. Nisan ayı halk arasında "yağmur ayı" veya "yağar ay" olarak nitelendirilir.
Türkiye geneli 2021 yılı Mayıs ayı yağışlarında normaline göre %56 azalma meydana gelmiştir (Tablo 2, Şekil 8). Türkiye geneli Mayıs ayı yağışları normaline göre %50'den fazla azalma göstermiştir.
Kar yağışı 2023 yılının ilk 3 ayına kalacak. Meteoroloji Prof. Orhan Şen'in 'Türkiye'de kış mevsimi' şöyle: -Aralık ayı batı bölgelerde sonbahar havasında Doğuda ise kışın başları gibi çok soğuk yok. Ocak, Şubat, Mart aylarında kış şartları daha belirgin görülecek.
İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar. Bu mevsimde karların erimesi ve bol miktarda yağışın olması ile su yatakları olan dereler, göller, göletler ve barajlar su ile dolar.
İlkbaharda ağaçlar doğa uyanır, çiçek açar ve hava sıcaklığı artmaya başlar. İlkbahar mevsiminde karların erimesi ve bol miktarda yağışlar meydana gelmesi sonucunda göller, dereler, barajlar ve göletler su ile dolar.
Kara ikliminde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış yazın düşer.
Dünyanın en çok yağış alan yeri
Muson iklimi bölgesinde yani dünya üzerinde en fazla yağış alan ülke Hindistan'dır. En yağışlı bölge ise yıllık 12.000 mm ile Kuzeydoğu Hindistan'da yer alan 'Çerapunçi' adlı kasabadır. Çerapunçi, Hindistan'ın Meghalaya eyaletinde bulunan bir kasabadır.
Türkiye geneli 2021 yılı Temmuz ayı yağışlarında normaline göre %16 artma meydana gelmiştir (Tablo 2, Şekil 8). 19.0 mm, normali (1981-2010) 16.4 mm ve 2020 yılı Temmuz ayı yağışı 14.1 mm olarak gerçekleşmiştir.
Yağmur oluşumu, suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması ile meydana gelmektedir. Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır.
Meteoroloji'nin Ramazan Bayramı olan 21-22-23 Nisan 2023 tarihlerindeki tahminlerine göre; Hava sıcaklıklarının batıda mevsim normallerinde, iç ve doğu bölgelerinde mevsim normalleri üzerinde seyredeceği, Perşembe gününden itibaren ülke genelinde azalacağı tahmin ediliyor.
Ay'ın atmosferi Dünya kadar yoğun olmaz ve son derece azdır. Ay'ın atmosferinin olmamasından dolayı yağmur ve rüzgar gibi hava olayları meydana gelmez. Ay Dünya'dan çok daha küçük bir gök cismi olmaktadır.
→ Ay'da hava olaylarının yaşanmamasının nedeni Ay'da atmosfer olmamasından dolayıdır. Dünya'da yani yaşadığımız gezegen de atmosfer bulunmaktadır. Unutmayalım! Ay'da atmosfer olmadığı için Ay'a bir çok gök taşı çarpmaktadır.
Yaz mevsimi geldiği zaman sıcak olur ve sonbaharda biraz soğuk olur. İlkbahar ise ara mevsim olarak geçer ve ılıktır. Yani ilkbahar ayı ne çok soğuktur ne de çok sıcaktır.
Sıcak hava akımının bir aşağı bir yukarı sürüklenmesi ile su damlacıkları daha büyük buz parçaları haline gelir. Ve ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Geceleri dolu nadir görülür çünkü hava sıcaklığı zaten düşük olduğundan yağmurun bir soğuk bir sıcak hava akımı ile karşılaşması durumu söz konusu olmaz.
Daha çok öğle ve ikindi saatlerine kadar ısınan havalar, yukarıda çok soğuk bir hava ile birleşir ve sonrasında dolu yağışı olur. Bu durum gece saatlerinde gerçekleşmeyeceğinden istisnai durumlar dışında gece oluşmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri