Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir. Melekler ve ruhlar küçük çocuklara görünse dahi kavrayamazlar.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Bulutların arasında yaşayan Unutuluş Melekleri, yeryüzüne sarkan ışık huzmelerine tutunarak yeryüzüne inerler. Melekler, yeni doğan bebeklerin üst dudağıyla burnu arasındaki boşluğa parmaklarıyla dokunarak, bebeklerin anne karnındayken gördüğü her şeyi unutmalarını sağlarmış.
Cinleri Sadece Veliler ve ALLAH Dostları Görebilir. ALLAH (C. C.) Buyuruyorlar Gözlerimizdeki Perdeler Kalkmadıkça Göremeyiz.
Dünyada da ahirette de beni yöneten, himaye eden sensin.” (Yûsuf, 12/101) Çocuklar melek gibidir. Tertemiz, günahsız olarak dünyaya gözlerini açar ve içinde yaşadıkları çevrenin etkilerine göre şekillenirler.
İlgili 15 soru bulundu
Çocuklar ölümle çok erken yaşlarda ilgilenmeye başlasalar da 3 yaşından önce ölümü kavrayacak zihinsel yeti oluşmamıştır. 3 yaşından önce ebeveyn kaybı yaşayan çocuğa söz konusu kişinin öldüğü söylense de korku ya da üzüntü duymayacak, o kişinin verdiği bakımla ilgili eksiklikten kaynaklanan sıkıntıları yaşayacaktır.
"Sözüne itibar edilen müslüman âlimler, müslümanların çocuklarından her kim küçük yaşta ölmüşse, onun cennetlik olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Çünkü o çocuk dînen mükellef (sorumlu) değildir." (Nevevî; "Sahih-i Müslim Şerhi"; c: 16, s: 207).
Koku duyusu en kötü duyusudur. Sadece annesinin kokusunu alabilir o da sadece biraz. Ayrıca yüz kasları gelişmemiştir ve gülmesi imkansızdır.
Çocukların kalıpların dışında düşünebilmeleri, olaylara, durumlara farklı bir gözle bakabilmeleri, özgün olabilmeleri, kişilik geliştirebilmeleri için hayal gücü önemlidir. Hayaller bir nevi kişisel amaçlardır. Hayalleri olmayan çocuğun hedefleri ve amaçları da olmayacaktır.
Unutkanlık; vitamin eksikliği ve nörolojik problemler gibi nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Çocuklarda unutkanlığın psikolojik veya psikiyatrik nedenlerine bakıldığında ise çocukluk çağı depresyonu, ergenlik dönemi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğu bilinmektedir.
Bazen bebelerimizin, özellikle de yeni doğmuş bebeklerin uykularında bile güldüklerini gözlemlemişinizdir. Bu dönemde bebekler gülse bile bunun, uykusunda irkildiğinde aniden ayak ve kollarını oynatması gibi fiziksel reflekslerinden kaynaklandığını bilin. Çünkü bu dönemde henüz duyguları tam olarak gelişmemiştir.
Bunun nedeni ise gözlerinin parlak ışığa karşı çok hassas olmasıdır. Bebekler yakındaki nesneleri görebilse de merkezi görüş henüz gelişme aşamasında olduğundan, 20-30 santimetreden daha uzaktakileri göremezler.
Bebeğin ilk sosyal gülümsemesi yani genel ifadeyle ilk “gerçek” gülüşü genellikle 6-8. haftalarda olur. Bu gülümseme daha çok sizin için gelir; yani anne ve baba için. Bebek kendisi için çok özel olan anne ve babasını gördüğünde mutlu olur, heyecanlanır.
- Melekler bize her an sevgi işaretleri gönderir, her an doğru yolu fısıldar. Art arda gördüğümüz sayılar, tüyler, yerde bulduğumuz metal paralar, meleklerin sevgi işaretleridir.
Melekler insanlara gözükür mü? İnsanların melekleri görmesi mümkün müdür? Peygamber Efendimiz (asm) Cebrail'i (as) gerçek suretiyle görmüş müdür? Melekler insanların duyu organlarıyla algılanamayacak nitelikte olan nuranî, latif maddelerden yaratıldıkları için asli suretleriyle görmemiz mümkün değildir.
Melekler hayatımızın her anında yanımızdalar. Kendimizi yalnız hissetmemek için onların bizlere hayırlı ve güzel şeyleri fısıldadıklarını düşünmeliyiz. Yazıcı melekler insanlarla hep beraberdirler. O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir.
Yaman, sürekli azarlanan, bağırılan çocuğun nefret duygusunun artacağını ve bir süre sonra anne, baba ve çevresinden nefret eder hale gelebileceğinin altını çizdi. Böyle çocukların bir süre sonra kendilerinin de hırçın bir davranış sergilemeye başlayacağını vurgulayan Yaman, "Nefret duyguları sürekli gelişir.
Bu yaşlarda bir şeyleri atmak neredeyse hobileri halindedir. Aslında nesneleri atma, çocuğunince motor (nesneyi kavrama) ve el-göz koordinasyon ( nesneyi nereye attığı) becerilerini pekiştirdiği bir etkinliktir ve çocuk bu becerisinde ustalaşana kadar atma davranışına devam eder.
Obsesyonlar, bir diğer adıyla takıntılar, çocukta kaygı, huzursuzluk veya iğrenme duygusu yaratan, istemsiz ve tekrarlayıcı bir şekilde gelen düşünceler, görüntüler veya dürtüler olarak tanımlanabilir.
Yenidoğan Bebekler Uykuda Neden İnler? Bebeğiniz uykusunda bazen inleme benzeri sesler çıkarabilir. Yenidoğanların sindirim ve solunum sistemleri tam anlamıyla gelişmiş olmadığı için yutkunurken ya da nefes alırken zorlanırlar. İnleme bu nedenle ortaya çıkabilir.
Derin uyku esnasında bebekler bazen kendilerini uyandıramaz ve uykudayken ağlamaya başlar. Unutulmamalıdır ki onların iletişim kurabilmek için ağlamak haricinde pek seçenekleri yoktur. Bu nedenle isteklerini ya da rahatsızlıklarını ağlayarak anlatmak zorunda kalırlar.
Dolayısıyla bebekler, görmedikleri bir cismin varlığının sona erdiğini sanırlar! İşte tam olarak bu nedenle "Ce eee!" oyunu (yüzü ellerle kapatıp birden açma şeklinde oynanan oyun) onları güldürür, heyecanlandırır, şaşırtır. Çünkü yüzünüzü görmediklerinde, yüzünüzün yok olduğunu varsayarlar.
Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Bu konuda gelen hadise göre cennetlikler, cennete otuz üç yaşlarında gireceklerdir. İbn-i Kayyim -Allah ona rahmet etsin- bu yaş hakkında şöyle demiştir: "Şüphesiz bu yaşta (otuz üç yaşta), görünen pek çok hikmetler vardır. Çünkü bu yaş, lezzetleri en iyi şekilde tatma yaşıdır.
el Cevab: Ayetteki "onlara orada temiz eşler vardır" ifadesinden bu anlaşılıyor. Ama kadınlar için böyle bir ifade ayette ya da efendimizin sözlerinde yoktur. Cennet kadınlarının 16 yaşlarında erkeklerin de 30 yaş civarında olacağına dair rivayetler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri