Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir. Melekler ve ruhlar küçük çocuklara görünse dahi kavrayamazlar.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Cinleri Sadece Veliler ve ALLAH Dostları Görebilir. ALLAH (C. C.) Buyuruyorlar Gözlerimizdeki Perdeler Kalkmadıkça Göremeyiz.
Dünyada da ahirette de beni yöneten, himaye eden sensin.” (Yûsuf, 12/101) Çocuklar melek gibidir. Tertemiz, günahsız olarak dünyaya gözlerini açar ve içinde yaşadıkları çevrenin etkilerine göre şekillenirler.
Bulutların arasında yaşayan Unutuluş Melekleri, yeryüzüne sarkan ışık huzmelerine tutunarak yeryüzüne inerler. Melekler, yeni doğan bebeklerin üst dudağıyla burnu arasındaki boşluğa parmaklarıyla dokunarak, bebeklerin anne karnındayken gördüğü her şeyi unutmalarını sağlarmış.
İlgili 30 soru bulundu
Koku duyusu en kötü duyusudur. Sadece annesinin kokusunu alabilir o da sadece biraz. Ayrıca yüz kasları gelişmemiştir ve gülmesi imkansızdır.
Bunun nedeni ise gözlerinin parlak ışığa karşı çok hassas olmasıdır. Bebekler yakındaki nesneleri görebilse de merkezi görüş henüz gelişme aşamasında olduğundan, 20-30 santimetreden daha uzaktakileri göremezler.
Çocuklar ölümle çok erken yaşlarda ilgilenmeye başlasalar da 3 yaşından önce ölümü kavrayacak zihinsel yeti oluşmamıştır. 3 yaşından önce ebeveyn kaybı yaşayan çocuğa söz konusu kişinin öldüğü söylense de korku ya da üzüntü duymayacak, o kişinin verdiği bakımla ilgili eksiklikten kaynaklanan sıkıntıları yaşayacaktır.
"Sözüne itibar edilen müslüman âlimler, müslümanların çocuklarından her kim küçük yaşta ölmüşse, onun cennetlik olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Çünkü o çocuk dînen mükellef (sorumlu) değildir." (Nevevî; "Sahih-i Müslim Şerhi"; c: 16, s: 207).
Melekler de nefis yani can, ruh sahibi varlıklar olduklarından ayetin hükmüne göre onlarda öleceklerdir. Fakat ölümleri kıyametin kopma âlâmetlerinin başladığı zamandır. Her bir varlığın kıyamet vaktinde ölmesi o varlıkta vazifesi olan meleğin görevini bırakması anlamına gelir.
Bu yaşlarda bir şeyleri atmak neredeyse hobileri halindedir. Aslında nesneleri atma, çocuğunince motor (nesneyi kavrama) ve el-göz koordinasyon ( nesneyi nereye attığı) becerilerini pekiştirdiği bir etkinliktir ve çocuk bu becerisinde ustalaşana kadar atma davranışına devam eder.
Çocukların kalıpların dışında düşünebilmeleri, olaylara, durumlara farklı bir gözle bakabilmeleri, özgün olabilmeleri, kişilik geliştirebilmeleri için hayal gücü önemlidir. Hayaller bir nevi kişisel amaçlardır. Hayalleri olmayan çocuğun hedefleri ve amaçları da olmayacaktır.
Çocuğun dünyasında hayali arkadaş sembolik oyunun görülmeye başladığı 2 yaş dolaylarında açığa çıkar. Bu dönem aynı zamanda çocuğun dil becerisinin geliştiği ve kendini sözel olarak ifade edebildiği dönemdir. 2-7 yaş aralığında çocuklar sıklıkla veya ara ara hayali arkadaşlarından bahsedebilirler.
- Melekler bize her an sevgi işaretleri gönderir, her an doğru yolu fısıldar. Art arda gördüğümüz sayılar, tüyler, yerde bulduğumuz metal paralar, meleklerin sevgi işaretleridir.
Fakat Cenab-ı Hak'tan (cc) izinsiz insanlara gözükemezler. Bazı âlimler meleklerin, insanlığın ibadetini, Allah'a (cc) taattaki ciddiyet ve gayretini görmek için indiklerini söylerler. Melekleri bazı kâfirler de görmeyi istemişlerdir. Ancak Cenab-ı Hakk'ın hikmeti müsaade etmediği için melekler onlara gözükmemişlerdir.
Melekler hayatımızın her anında yanımızdalar. Kendimizi yalnız hissetmemek için onların bizlere hayırlı ve güzel şeyleri fısıldadıklarını düşünmeliyiz. Yazıcı melekler insanlarla hep beraberdirler. O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir.
Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Bu konuda gelen hadise göre cennetlikler, cennete otuz üç yaşlarında gireceklerdir. İbn-i Kayyim -Allah ona rahmet etsin- bu yaş hakkında şöyle demiştir: "Şüphesiz bu yaşta (otuz üç yaşta), görünen pek çok hikmetler vardır. Çünkü bu yaş, lezzetleri en iyi şekilde tatma yaşıdır.
el Cevab: Ayetteki "onlara orada temiz eşler vardır" ifadesinden bu anlaşılıyor. Ama kadınlar için böyle bir ifade ayette ya da efendimizin sözlerinde yoktur. Cennet kadınlarının 16 yaşlarında erkeklerin de 30 yaş civarında olacağına dair rivayetler vardır.
Bulüğ çağına gelmeden vefat eden çocuklar, berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerden sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
Ölüm ile ilgili sorular ve farkındalık 3 yaş civarında gelişmeye başlar. Bununla birlikte çevrede “ölüm” kelimesini duyan ve ardından insanların mutsuz yüz ifadeleri takındığını gören çocuk,basit bir mantıkla ölümün üzücü olduğunu hisseder ve iyice merak etmeye başlayabilir.
Bu konuda farklı görüşler olmasına rağmen, en makul ve munsif görüşe göre, ister Müslümanın ister gayrimüslimin çocuğu olsun, öldükten sonra bir sorgu-suale tabi tutulmadan doğrudan cennete girer.
Bebeklerin uykularında gördükleri bir şeye nazaran refleks (istemsiz) olarak gülmeleri muhtemel (emme refleksi, kavrama refleksi, şaşkınlık refleksi gibi). Yeni doğan bebekler gaz çıkarma esnasında veya sonrasında iyi hissettikleri için de gülümseyebilir.
Bazen bebelerimizin, özellikle de yeni doğmuş bebeklerin uykularında bile güldüklerini gözlemlemişinizdir. Bu dönemde bebekler gülse bile bunun, uykusunda irkildiğinde aniden ayak ve kollarını oynatması gibi fiziksel reflekslerinden kaynaklandığını bilin. Çünkü bu dönemde henüz duyguları tam olarak gelişmemiştir.
Bazen bebeğin boşluğa baktığını ve gülümsediğini görürsünüz. Bunun sebebi bebeğin görme yeteneğinin gelişiyor olmasıdır. Yani bir bebeğin görüş alanınının dışındaki bir yere doğru bakması normaldir. Bebek herhangi bir şey görmese de görüşünü ve gözlerini geliştirmek için egzersiz yapıyordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri