Eğer ağız, kulak yolu veya koltuk altından yapılan ölçümlerde ateş 38 0C'nin üstünde ve rektal ölçümde de ateş 38.5 0C'nin üzerindeyse çocuğun ateşi var demektir.
Ateşin Belirtileri Nelerdir? Ateşi çıkan kişilerin en belirgin şikâyeti titreme ve üşümedir. Perifer damarlarda daralma sonucu el ve ayak gibi uzuvlarda üşüme meydana gelir. Kaslarda da kasılmaya bağlı olarak seğirmeler gözlenir.
Kulaktan, koltukaltından ve makattan ölçümler birbirine yakın sonuçlar verir. O nedenle yenidoğan dönemi dışında kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir. Sonuç 37.3 derecenin üzerindeyse ateşin varlığı kabul edilir. Yenidoğanlarda ve 5-6 haftalık bebeklerde koltuk altı ve kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir.
Ateşe neden olan durumlar; en çok üst solunum yolu enfeksiyonları, diş çıkarma dönemleri, aşılar, idrar yolları enfeksiyonları, barsak enfeksiyonları vs çok geniş bir aralıkta sayılabilir.. Enfeksiyon ya da inflamasyona (yangı) vücudun bir yanıtıdır aslında ateş..
Ateşlenen çocuklarda vücutta bazı tepkimeler olabilir. Eller ve ayaklar soğuyabilir; normal bir durumdur. Kollarında titremeler olması çocuğun havale geçirdiği anlamına gelmez. Ateşi kontrol altında tutmak ve daha da yükselmesini önlemek öncelikler arasında olmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Ateşli bebek uyuyorsa, ateşi düşsün diye uyandırmak genellikle önerilmez. Bunun yerine, huzurlu bir uyku sağlamaya devam etmek önemlidir. Bebeğin ateşini düzenli olarak kontrol etmek ve ateşin yükselmesi durumunda doktora başvurmak gerekmektedir.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle akıllı telefonlar kullanılarak, non-invaziv sürekli ateş ölçümü yapılabilmesi, ölçülen ateş değerlerinin kaydedilmesi ve ateş yüksekliği durumunda uyarı verilebilmesi mümkün hale gelmiştir.
iPhone'unuzda Sağlık uygulamasını açın, sonra Göz At'a dokunun. Vücut Ölçümleri'ne dokunun, sonra Bilekten Sıcaklık'a dokunun. Örnek ayrıntıları göstermek için grafikte bir noktaya dokunun.
Bebeklerde Sadece Kafada Ateş Nedenleri
Bu durum genellikle, bebeğin kafasının diğer vücut bölgelerine göre daha fazla ısı üretmesi ve serbest bırakması nedeniyle olur. Bu, genellikle bir enfeksiyon belirtisi değildir ancak endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
Termometre ile ateş ölçülmeden ateşin varlığı bazı belirtiler gösterir. Bunlar huzursuzluk, uyuyamama, alın ve vücut sıcaklığı, yanaklarda kızarma gibi belirtilerdir. Ancak doktora ateş nedeniyle başvurmadan önce evde ateşin uygun şekilde ölçülmesi gerekir.
Ateş Küçük çocuğunuzun ateşi varsa, 38°C'nin üzerinde ise, elleri ve ayakları soğuk olabilir. Bunun nedeni, yeni kan dolaşımı ve bağışıklık sistemlerinin vücutlarının başka yerlerindeki mikroplarla savaşmakla meşgul olmaları olabilir. Bu, ısıyı eller ve ayaklar gibi dış kısımlardan uzaklaştırabilir.
Ateş Kaç Olunca Yüksek Olur? Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
38 -38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız. İçine aspirin ezilmiş soğuk ve sirkeli suya batırılmış bezlerle alnına, koltuk altlarına baskı uygulamayın.
Kulak yolu ile yapılan ölçümlerde doğru ölçüm için ateş ölçerin kulak zarını görmesi gerekmektedir. Bunu da ailelerin gerçekleştirmesi zordur. Bu yüzden bunu da çok sağlıklı bulmuyoruz. Aileler için en çok önerilen metot ise temassız ateş ölçerler ile alından ölçümdür.
1) Islak Çorap Giyin
Özellikle de çocuklarda uygulandığında oldukça etkili olan bileklere çorap koyma yöntemi, ev içinde uygulanan ateş düşürmenin en etkili yolu kabul edilir. Yükselen ateşi düşürmek için çorapları ıslatın.
Buna bağlı olarak kalp atışı hızlanır, sıvı ve kalori ihtiyacı artar. Tüm bunlar da kalp ve solunum sistemine ek yük getirir. Ateş 6 ay – 6 yaş arası çocuklarda havaleye yol açabilir. Ayrıca huzursuzluk, sayıklama, halüsinasyon gibi etkilere neden olabilir.
Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir. Havale geçirme belirtileri diğerlerine göre daha nadir olsa da ağızdan köpük gelmesi ile de kendini gösterebilir.
Ateşin derecesine göre huzursuzluk, halsizlik, iştahsızlık, sayıklama ve halüsinasyonlar görülebilir. Özellikle 6 ay – 6 yaş arası çocuklarda ateşli havaleler ortaya çıkabilir.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
Ateşli havale genellikle 6 ay ile 6 yaş arasında gerçekleşiyor. Nöbet esnasında nöbeti durdurmaya çalışmak, çocuğun elini ayağını tutmak yarardan çok zarar getiriyor. Tek yapmanız gereken, çocuğun düşmemesi için onu güvenli bir yer almak, 5 dakikadan uzun süren nöbetlerde de doktora başvurmak...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri