Doğa Temelli Eğitim Yaklaşımı Nedir ? Doğa ve eğitimi bütünleştiren bir anlayış olarak İskandinavya'da doğmuştur. Bu anlayış doğanın benzersiz bir öğrenme deneyimi sunduğunu ve çocukların öğrenmesi gerekli olan kavramları doğal ortamdaki çeşitli deneyimlerle öğrenebileceği esasına dayanır.
Doğa eğitimlerin temel amacı öğrencilerin sürdürülebilir bir gelecek ve yaşanabilir bir çevre için doğayı tanımalarına ve anlamalarına yardımcı olacak, bireyleri doğayla bütünleştirecek bir eğitim vererek yaşadığı dünyanın önemini kavratmaktır.
Doğa ve Orman Pedagojisinde temel amaç deneyimleyerek öğrenmeye ortam sağlamaktır. Çocuklar açık bir ortamda doğayı kullanarak öğrenme süreçlerinden geçmektedir. Diğer alternatif yaklaşımlar gibi belirli prensipler üzerine kurulmuştur. Orman ve doğa pedagojisini benimseyen okullarda doğaya ziyaretler rutin şeklindedir.
Doğa eğitimleri çocuklarımızın bilişsel, fiziksel, sosyal, duygusal gelişimlerini destekler. Çevre ve doğa ile ilgili konuların duyarak, görerek, hissederek ve yaşayarak daha kalıcı bir şekilde öğrenilmesine olanak sağlar.
Orman Okulu Felsefesi Tanımı-İlkeleri
Murray ve O'Brien (2005) ise orman okulunu, çocuklara ormanlık bir ortamda uygulamalı öğrenme yoluyla güven kazanmaları ve kendilerini geliştirmeleri için düzenli fırsatlar sunan bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.
İlgili 27 soru bulundu
Çocukların dinlenmesi gereken, bilgiye sahip bireyler olduğu görüşü yaygındır. Reggio Emilia yaklaşımında çocuk; bir 'kişiliktir'. Çocukların yapamayacaklarına değil, yapabileceklerine yönelim söz konusudur. Çocukların keşifler yapmaları sağlanmaktadır. Çocuk bir işbirlikçi (ortak) olarak algılanır.
Orman okulları eğitim modeline ilham veren kişinin Friedrich Froebel olduğu düşünülmekte, onun bütünsel eğitim anlayışının bu yaklaşımın temelini oluşturduğu bilinmektedir.
“Doğada Eğitim” alan çocuklar, doğal süreçlerin öğrenilmesi, ekosistem ve ekolojiyle tanışmanın yanı sıra doğa-insan ve koruma- kullanma etkileşiminin güçlendirilmesi sureti ile doğa bilincinin oluşturulması konularında temel faaliyetler yapılmaktadır.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE FEN VE DOĞA ETKİNLİKLERİ Fen ve doğa etkinlikleri çocuklara günlük hayatta gerçekleşen olayları, (yağmur , rüzgar, bitki yetiştirme vs)çocuğun anlaması ve öğrenmesi için yapılan ve çocuklar tarafında çok sevilen bir etkinliktir.
Doğanın Önemi:
Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır. Ekosistemler, biyoçeşitlilik sayesinde dengeli bir şekilde işler ve türlerin hayatta kalmasını sağlar. Doğa aynı zamanda insanların fiziksel ve zihinsel sağlığı için önemli bir rol oynar, stresi azaltır ve ruh halini iyileştirir.
Orman Okulu Felsefesi Tanımı-İlkeleri
Doğal ortamlarda öğrenmeye ilham vermeyi amaçlayan Orman Okulları (O'Brien, 2009), yaş grubu fark etmeksizin her çocuğun gelişimini ve öğrenmesini destekleyen, zengin açık hava deneyimlerine izin veren dinamik bir yaklaşımdır (Knight, 2011).
Bu alternatif eğitim yaklaşımları; Montessori, Reggio Emilia, Waldorf eğitim yaklaşımları başta olmak üzere Açık Eğitim, Bank Street (Gelişimsel Etkileşim), Çocuktan Çocuğa, Head Start, High Scope ve Proje yaklaşımı olarak sıralanabilir.
Alternatif eğitim modelleri, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına daha fazla odaklanarak, onlara esnek ve katılımcı bir öğrenme ortamı sunar. Geleneksel eğitim sistemlerinin yanı sıra, bu modellerin de eğitimin geleceğinde önemli bir rol oynayacağı açıktır.
Urban GreenUP D4.1 (2017) raporuna göre doğa temelli çözümler; doğadan ilham alan, desteklenen veya doğadan kopyalanan, uygun maliyetli, aynı anda çevresel, sosyal ve ekonomik faydalar sağlayan ve dayanıklılık oluşturmaya yardımcı olan eylemlerdir.
Doğa sevgisi, insanın içinde olan ve Dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. Unutmamak gerekir ki doğa bizim evimizdir. Doğa biz kucak açar, doğanın verdiği besinleri yer, doğada barınır, doğa da yaşarız. Hayvanlar da bitkilerde bizim gibi doğada yaşarlar.
Doğa, bize sabrı, uyumu ve birlikte yaşama sanatını öğretir. Doğayı sevmek, sadece güzel manzaraları izlemekle değil, aynı zamanda ona saygı göstermekle de ilgilidir. İnsanlar olarak doğanın bir parçası olduğumuzu ve onunla uyum içinde yaşamamız gerektiğini anlamalıyız.
Kaya tırmanışı, dağcılık, mağaracılık, yürüyüş, kampçılık, kayak, su altı sporları, oryantiring, bisiklet, yelken, kano, akarsu kapalı kanosu, rafting gibi doğal alanda yapılan pek çok sporu ve etkinliği kapsamaktadır (Broadhurst, 2001).
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir.
Genellikle "doğal çevre" ya da yabani hayvanlar, dağlar, ormanlar, denizler, vbg. barındıran yabani/vahşi doğa, insan müdahalesi ile önemli ölçüde değiştirilmemiş ya da insan müdahalesine rağmen devam eden şeyler anlamına gelir.
kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümü olarak tanımlanmıştır. en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir.
Çocuklara kendi gözlem ve deneyimleri ile araştırma ve keşfetme imkânı sağlayan özel bir atölyedir. Bu atölyede, çocukta yaradılıştan gelen merak duygusu ve keşfetme dürtüsü, projeler ve deneylerle desteklenir ve geliştirilir.
Kısa bir süre sonra bu girişimler meyvesini vermiş ve i7 Kasım 1857 tarihinde istanbul'da ilk orman okulu kurulmuştur. Okulun müdürlüğü görevi Tassy'e verilmiştir. Okul, dönem dönem statü ve ad değiştirerek sürekli gelişme göstermiş ve bugünkü İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nin çekirdeğini oluşturmuştur.
Orman okulu, tek seferlik bir geziden ziyade, doğal bir ortam veya ormanlık alanda gerçekleştirilen sık ve düzenli ziyaretlerden oluşan uzun vadeli bir süreçtir. Planlama, adaptasyon, gözlem ve gözden geçirme orman okulunun tamamlayıcı elemanlarıdır.
1957'de İsveçli bir adam olan Goesta Frohm, doğa, su, dağlar ve kirlilik hakkında öğrenmeyi teşvik etmek için “Skogsmulle” konseptini yarattı. Ölçülebilir sonuçlara giderek daha fazla odaklanarak orman okulları kendi başlarına bir eğitim yöntemi olarak kabul görmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri