Bera Testi sırasında kişinin kulaklarına elektrotlar yerleştirilir ve beyin sapının işitme uyaranlarına nasıl yanıt verdiği kaydedilir. Bu test sırasında sessiz bir odada oturulur ve kulaklara hafif sesler verilir. Beyin sapının bu seslere nasıl tepki verdiği incelenerek işitme kaybının nedeni ve derecesi belirlenir.
Klinik ABR testi, diğer yöntemlerden farklı olarak hasta uyumundan daha bağımsız bir tekniktir. Bu sebeple özellikle çocuklar ve bebekler olmak üzere her yaş grubunda uygulanabilir. Çocuklarda erken dönemde saptanan işitsel problemlerde etkenin belirlenmesi amacıyla uygulanan prosedürdür.
Bu metotların ortalama test süresi 30 dakika ile 1 saat arasındadır.
Doğal uykusunda yapılamayan bebeklere ve daha büyük çocuklara sedaysan altında yapılır. Hastanın alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrotlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.
Bu test ile işitme sisteminin işitsel uyarana cevabı kaydedilir ve yaklaşık 1 saat sürer. KLİNİK ABR/BERA TESTİ NASIL UYGULANIR? Bir odyolog tarafından hastanın alnına ve kulak arkalarına elektrotlar yerleştirilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bebeğinizin duyma fonksiyonunun nasıl işlediği hakkında en kesin sonucu ise BERA testi vermektedir. Bu test; yenidoğan BERA-ABR testi ve klinik BERA-ABR testi şeklinde uygulanır.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür. Testler odyometrist ve odyologlar tarafından yapılmakta ve KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Aslında, yenidoğan taramasını geçemeyen bebeklerin çoğunda tipik işitme görülür. Ancak emin olmak için, daha fazla test yapılması son derece önemlidir. Her 100 bebekten yaklaşık 1 veya 2'si doğumda ilk işitme taramasını geçemez ve bebeklerle çalışma deneyimi olan bir odyolog ile testlere ihtiyaç duyabilir.
Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz.
"Doğduklarında ise seslere, özellikle insan sesine karşı çok hassastırlar. Üç aylıkken seslere gülücükle tepki vermeye, 6 aylıkken “agu” lara başlarlar. İşitmeyen bebekler bu gelişme safhalarından geçerken, kısıtlı ipucu alacak ve çevreleri ile iletişim kurmakta zorlanacaktır.
Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
İşitme Testi Nasıl Yapılır? Odyometri testi, çeşitli frekans ve yoğunluklarda farklı sesler üreten bir cihaza bağlı kulaklıklar ile ses geçirmez bir kabinde gerçekleştirilir. Test sırasında kişiden, duyduğu seslere bir butona basarak yanıt vermesi istenir. Verilen yanıtlar uzman tarafından kayıt altına alınır.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir.
2023 yılı itibariyle 18 Yaş Üstü Olanlara devlet hastanesi veya üniversite hastanesi işitme cihazı raporu olması şartıyla, SGK emeklilerin ve yakınlarının işitme cihazının 3028 TL'sini karşılamaktadır. SGK Çalışan sigortalıların ve yakınlarının işitme cihazının 2422 TL'sini karşılamaktadır.
İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.
Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Süreci
Tarama odyometri testi ile tüm frekanslarda ve her iki kulakta 20 dB'de cevap alan çocuklar testten geçer ve ek bir test yapılmaz. Herhangi bir frekansta bir veya iki kulakta 20 dB' de cevap alınamaması durumunda çocuk bir hafta içerisinde yeniden test edilir.
Konuşma; yaş ile gelişen bir süreçtir. Yaşa göre konuşma geriliği yaşanıyorsa, sesler doğru çıkarılamıyorsa ya da hiç konuşulmuyorsa bu durum konuşma bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Normal konuşma sürecinin dışına çıkıldığı durumlarda kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir.
Odyometrist, KBB hekiminin yönlendirmesi ve talimatları üzerine tedavisi süren hastalara çeşitli odyolojik testler uygular ve hastanın işitme yetisini ölçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri