Başak: Bu hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yok. Dikkat eksikliği, kronik bir durum olarak algılanmalıdır. Son araştırmalar, en etkin tedavinin; ilaç, aile becerileri eğitimi, davranışsal eğitim ve sınıf içi müdahalelerini kapsayan kombine bir tedavi olduğunu söylüyor.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisinin süresi, hastalığın şiddetine göre ve çocuktan çocuğa değişmektedir. Hareketlilik yaşla birlikte azalma eğilimindedir. Dikkat eksikliği sıklıkla daha uzun bir süre sorun olmaya devam eder ve genellikle ergenlik sonrası azalarak kaybolur.
Dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda ortadan kalkan bir durumdur. Yani bir süre sonra dikkat normale dönüyor ve çocukların başarıları artıyor.
Dikkat eksikliği hiperaktivite (DEHB), kişinin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, ataklık, istekleri erteleyememe (impulsivite) ve dikkat süresinin kalıcı ve sürekli olarak kısalığı ile kendini gösteren ve erken çocukluk dönemlerinde başlayarak yaşam boyu devam edebilen bir bozukluktur.
Çocuğunuzla konuşurken göz teması kurun, onunla aynı hizada olun. Çocuğunuzun takip edebileceği kısa ve anlaşılır cümleler kurun. Bir sorun olduğunda bunun üzerine sohbet edin, konuyla ilgili çocuğunuzun fikrini alın. Duygularını ifade edebilmesi için onu teşvik edin.
İlgili 44 soru bulundu
Dikkat eksikliği tedavisinde ilaçlı ve ilaçsız yöntemler 3'e ayrılır. Düzenli dikkat egzersizleri veya daha genel adıyla beyin egzersizleri yaparak hem dikkat eksikliğine karşı önlem almış, hem de dikkat bozukluğu tedavisi için ilaçsız yöntem kullanmış oluruz.
Dikkat eksikliği bozukluğunun nedenleri araştırılırken, beyin anatomisi ve fonksiyonlarında bozukluklar saptanmıştır. Özellikle dikkati toplamayı sağlayan beyin bölgelerinde, diğer bireylere göre düşük fonksiyon ya da küçülme izlenmiştir. Bunun haricinde genetik geçiş de bu hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde çok çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Ancak bugüne kadar yapılmış olan bilimsel çalışmaların sonuçları, bu tedavi biçimleri tek tek göz önüne alındığında ilaç tedavisinin en etkin tedavi biçimi olduğunu göstermektedir.
Tedavi edilmeyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ilerleyen yıllarda akademik başarısızlık, ilişkilerde sorunlar, yasal sorunlar, sigara, alkol ya da madde bağımlılığı, para yönetememe, sağlıksız yaşama gibi sorunları beraberinde getireceğine de değinen Prof.
Güneş ve D vitamininin DEHB semptomlarını azaltmada rolü büyüktür ve laboratuvar sonuçlarına göre eksiklik durumunda D vitamini takviyesinin semptomları iyileştirmede güvenli ve etkili bir yöntem olabileceği belirtilmiştir.
Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) dikkat, dürtü kontrolü ve hiperaktivite problemleri ile karakterize nörolojik temelli bir tablo olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Bora Telaferli, belirtilerin çocukluk çağında gelişse de, sorunun ergenlik ve yetişkinlik dönemine dek sürebildiğini söylüyor.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendiliğinden Geçer mi? DEHB nörobiyolojik bir hastalıktır. Beynin çalışmasındaki ve kimyasal dengesindeki bozukluk kendiliğinden geçmez.
Düzensiz ve yetersiz uyku beynin çok daha yavaş çalışmasına neden olur. B ve D vitamini eksikliği de dikkat eksikliğinin temel nedenleri arasında yer alır. Hormonlardaki dengesizlik de hiperaktivite bozukluğunu tetikler.
Uzun etkili dikkat dağınıklığı ilacı olan uyarıcılar günde sadece bir kez alınabilir ve yıpratıcı etkisi yoktur. Kısa etkili uyarıcılar gibi 1 saatin altında çalışmaya başlarlar. Ancak yan etkileri gün boyunca sürebilir.
Dikkat eksikliğinden şüpheleniyorsan direk olarak çocuk psikiyatristine gitmen en sağlıklısı olacaktır. Detaylı değerlendirme ve teşhis koyma yetkisi sadece bu meslek grubuna aittir.
Düzenli aralıklarla eşleştirme oyunu oynamak, puzzle yapmak, başka bir şekle bakarak, o şekli çizmeye çalışmak, anlatılan bir hikayenin, masalın ya da kitabın tekrar anlatılması, resimler arasındaki farklılıkların tespit edilmesi gibi oyunlar çocukların dikkatini geliştirmeyi sağlar.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), son derece önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır.
Görülebilen semptomlar, yaş, cinsiyet ve bireysel özelliklere göre değişmekle birlikte genelde 12 yaşından önce başlar ve günlük hayatı ciddi derecede etkiler. Bazı yaygın DEHB belirtileri arasında şunlar yer alır: Dikkat Eksikliği İle İlişkili Belirtiler: Kolayca dikkatin dağılması
Dr. İbrahim Durukan, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun en önemli nedeninin genetik yatkınlık olduğunu bildirdi.
Dikkat eksikliği( Çocuğun dikkatinin kolay dağılması,dikkatini bir noktaya toplanmasında güçlük, unutkanlık, eşyalarını sık sık kaybetme, dağınıklık gibi sorunlara neden olur.)
Concerta ve Ritalin, hafıza, odaklanma, konsantrasyon ve dikkat mekanizmalarının daha iyi çalışması için dopamin ve norepinefrin verimliliğini artırır. Concerta ve Ritalin, dikkat eksikliği– hiperaktivite bozukluğu tedavisinde yıllardan beri kullanılmaktadır.
Öncelikle Tevbe Namazı yada Tesbih Namazı Kılmanızı Tavsiye ederim. 100 İstiğfar Estağfirullah el azim ve etûbu ileyk 21 Salavatı Şerife getiriniz. Kulaklıkları takın uzanarak yada oturarak gözleriniz kapalı bir şekilde dinleyin. Sorun az ise günde bir kere dinleme yeter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri