“İhtiraz” kelimesi, Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Çekinme, Sakınma, Çekince” olarak tanımlanmaktadır. Daha çok vergi dünyasında kullanılan “İhtirazi kayıt” deyimi ise “belli hakların kullanma hakkının saklı tutulması” anlamına gelmektedir.
Kâğıt ortamında ihtirazi kayıtla verilen beyannamenin vergi dairesince diğer beyannamelerden ayrılabilmesi için beyannamenin üzerine “İhtirazi Kayıtla Beyandır“ şeklinde not konulur ve gerekçesinin ise, beyannameye eklenen bir dilekçe ile beyanname verme süresinde vergi dairesine verilir.
İhtirazi kayıt, mükellefler tarafından vergi idaresinin görüş ve yorumunu paylaşmadıkları durumlarda, beyannamelerini çekince kaydı koymak suretiyle vermeleri ve bu suretle kendi beyanları üzerine vergi idaresince yapılan işlemlere karşı dava yoluna gitme imkanı elde etmelerini sağlayan bir müessesedir.
İhtirazi kayıt, ortada teknik bir ifa bulunmaması nedeniyle borcun sona ermesini engelleyen, yeni bir borç ilişkisi kurulmaksızın mevcut borcun varlığının alacaklı açısından korunmasını sağlayan, asıl borçla aynı hukuksal sebebe dayalı irade beyanından ibarettir.
Vergi kanunlarında yer alan ve matrahın beyan usulünce belirlendiği tüm vergi beyannamelerinin ihtirazi kayıtla verilmesi mümkündür. İhtirazi kayıt, mükelleflerin dava açma hakkını saklı tutan ve yaptıkları beyanlarına karşı düşülen itiraz nitelikli bir şerhtir.
İlgili 22 soru bulundu
“İhtiraz” kelimesi, Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Çekinme, Sakınma, Çekince” olarak tanımlanmaktadır. Daha çok vergi dünyasında kullanılan “İhtirazi kayıt” deyimi ise “belli hakların kullanma hakkının saklı tutulması” anlamına gelmektedir.
İhtirazi kayıt, mükellefler tarafından vergi idaresinin görüş ve yorumunu paylaşmadıkları durumlarda, beyannamelerini çekince kaydı koymak suretiyle vermeleri ve bu suretle kendi beyanları üzerine vergi idaresince yapılan işlemlere karşı dava yoluna gitme imkanı elde etmelerini sağlayan bir müessesedir.
İhtirazı kayıt en genel manada, TBK'nun 131/2 maddesinde borcu sona erdiren bir hal olarak düzenlenmiştir. Alacaklı ihtirazi kayıt ileri sürmeden asıl alacağı kabul etmiş ise, feri nitelikteki işlemiş faiz, gecikme zammı ve ceza şart gibi talep hakları da sona erer.
Ancak, ödemenin ihtirazi kayıtla, diğer bir deyişle koşullu olarak yapılması halinde de ödemenin dosya borcu karşılığında yapıldığı sonucu değişmez. Böyle bir durumda, koşul gerçekleşmediği sürece, yani alacak kesinleşmediği sürece para alacaklıya ödenmez.
ihtirazen ne demek? Korunarak, sakınarak, muhafaza olunarak.
İHTİRAS KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Gerçi eliyle yarattığı güzel bahçeyi hâlâ kıskanç bir ihtirasla seviyordu.
Ihtiraz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Çekinme, sakınma.
Hürmet duymak ve tazim olmak da ihtiram kelimesinin anlamlarındandır. TDK Sözlük Anlamı Nedir? İhtiram kelimesi Türk Dil Kurumu sözlük anlamı, hürmet duymak ve saygı olarak açıklanmıştır.
KAYDIİHTİYAT KELİMESİNİN ANLAMI
Temkinli davranma, ihtiyatlı olma anlamına gelir. Bu kelime genellikle kaydı ihtiyat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kaydıihtiyat şeklinde olmalıdır.
Türkçe'de bazı kelimelerin anlamları ve yazılış biçimleri sık sık bu sözlük üzerinde sorgulanmaktadır. KAYDETMEK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "kayıt etmek mi, kaydetmek mi?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı kaydetmek şeklinde olmalıdır.
PTT, alıcı adresi nedeniyle gecikme ihtimali olan telgraflar için müşterilerini uyarıyor ve böyle telgrafları imza karşılığı kabul ediyor. Bunlara “ihtirazi kayıtla kabul edilen telgraf” adı veriliyor.
Yargıtay uygulaması istirdadı talep edilen paranın "cebri icra tehdidi" aldında yatırılmış olmasını veya en azından ihtirazı kayıtla yatırılmış olmasını şart koşuyor.
Md. 9 - İcra ve iflas dairelerince yapılması gereken her türlü nakdî ödeme, ilgilisinin gösterdiği banka hesabına aktarılmak üzere, icra müdürü tarafından resen bankaya verilecek talimat gereği yapılır. Talimat, paranın icra ve iflas dairesi hesabına yatırılmasını takip eden en geç üç iş günü sonuna kadar verilir.
İstirdat davası, esasında borçlu olmayan ve fakat takip nedeniyle haciz tehdidi altında ödeme yapan kişinin yaptığı ödemesini geri alabilmesi amacıyla açılan davadır. Dava, ödemenin yapıldığı tarihi takiben bir yıl içinde açılmalıdır.
Bu gibi durumlarda, yeni bir ihtilaf oluşturmamak adına, ihtirazi kayıt dilekçesinin mutlaka beyanname verme süresi içinde vergi dairesine verilmesi, dava dilekçesinin ise beyannamenin verildiği tarihten itibaren 30 gün içinde mahkemeye verilmesinin yararlı olacağı tavsiye edilmektedir.
İcranın Yerine Getirilmesi Harcı:
Bu harç, icra takibi başlatan alacaklıdan peşin olarak tahsil edilmektedir. İcranın yerine getirilmesi harcı 2022 yılı için 80,70 TL olarak belirlenmiştir.
İcra takibi, borçlunun borcunu herhangi bir sebeple ifa etmemesi halinde alacaklının bu borcu devlet gücü ile tahsil etmek üzere İcra Müdürlüğü nezdinde başlattığı takiptir. İcra ilamlı ve ilamsız olmak üzere iki türe ayrılır. İlamlı icra bir mahkeme kararına dayanılarak başlatılan icra türüdür.
Eskiden kâğıt beyanname ortamında vergi dairesine verilen dilekçe ile bildirilen ihtirazî kayıt iradesi, elektronik beyanname ortamında ihtirazî kayıt seçeneği işaretlenerek beyan edilmektedir. İstenirse ihtirazî kayıt gerekçeleri detaylı bir dilekçe ile vergi dairesine ayrıca sunulabilir.
İhtirazi kaydı nereye nasıl sunacağım? Ödemenin yapıldığı gün bağlı olduğunuz Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi Müdürlüğüne Ek MTV için ihtirazi kayıtla ödeme yapmış olduğunuzu belirten bir dilekçe sunabilirsiniz.
Ek MTV'nin ödenip ödenmemesi ve ilgili kişi tarafından vergi mahkemesinde dava açılıp açılmaması sonuca etkili olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri