Muhammed Saki El Hüseyni, Menzil Şeyhi Abdülbaki Hocaefendi'nin oğlu aynı zamanda halifesidir. Peki yeni Menzil Şeyhi kim oldu?
Kamuoyunda Gavs-ı Sani Şeyh Abdülbaki Elhüseyni olarak bilinen Abdulbaki Erol'un yedi çocuğu bulunmaktadır.
Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti. Böylece tarikat üçe bölünmüştü. Tarikata bağlı Semerkand Vakfı, Semerkand TV ve şirketler Mübarek Erol'a kalmıştı.
sorusu da bir hayli merak konusu oldu. Gavsı Sani'nin oğullarından üçü aynı zamanda halifesiydi. Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki Hocaefendi'nin vefatından sonra halifesi olan Muhammed Saki, Muhammed Fettah ve Muhammed Mübarek Elhüseyni'in irşad görevini Menzil'de sürdüreceği öğrenildi.
İlgili 32 soru bulundu
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir.
İşte Adıyaman Menzil köyündeki Nakşibendi tarikatı ve onun seyid olan şeyhi Abdulbaki Erol hakkındaki bilgiler; Gavs-ı Sani Abdulbaki Erol kimdir : Nakşibendilerin lideri Abdulbaki Erol'un bu kadar güçlü ve etkili olmasının sebebi Hz. Muhammed'in soyundan geliyor olması.
Bu açıklamasıyla cemaatin üçe bölündüğüne işaret eden Muhammed Mübarek, bugüne kadar “verilen tövbelerin ve zikirlerin iptal edildiğini” ve “tümünün yenilenmesi gerektiğini” dile getirdi.
İslami gelenekten gelen halkın aşina olduğu tövbe kavramıyla şeyhin tövbe yetkisi kavramı birbirine karıştı. Menzil cemaatine mensup olacak kişilerin adeta bir günah çıkarma yapar gibi Menzil köyüne giderek şeyhin uzattığı ipi tutup günahlarından tövbe ettiği biliniyor.
Diyanet'in raporunda Menzil tarikatı şöyle anlatılıyor: “Oluşum Nakşibendiliğin Hâlidî kolunun ülkemizdeki uzantılarından biridir.
Menzil Şeyhi Abdulbaki, yüz binlerce seveninin katılımıyla irşadın merkezi Menzil Köyünde, babası Seyyid Abdülhakim ile abisi ve aynı zamanda şeyhi olan Seyda Muhammed Raşid Elhüseyni'nin de bulundu ebedi istirahatgahı Markat'ta defnedildi.
Büyük alim ve büyük Allah dostu olan Seyyid Abdulhakim el Hüseyni'nin (k.s) hayatı merak ediliyor. Gavs-ı Azam ve Gavs-ı Bilvanisi olarak da bilinen Seyyid Abdulhakim El Hüseyni hazretleri 1905 yılında Bitlis'in Baykan ilçesinin Bilvanis Köyünde dünyaya geldi.
Menzil Cemaati'nin lideri olan ve “Gavs” olarak nitelendirdiği Abdulbaki Erol, cemaati ailesiyle birlikte yönetiyor. Menzil mensupları da “sofi” olarak adlandırılıyor.
MENZİL ŞEYHİ SEYYİD ABDULBAKİ EL HUSEYNİ KİMDİR? Hicrî 1362 / miladî 1943 yılında Siirt ilinin Baykan ilçesine bağlı Taruni köyünde doğan Gavs-ı Sânî Şeyh Seyyid Abdülbâkî Elhüseynî, babası Gavs-ı Âzam Şeyh Seyyid Abdülhakîm Elhüseynî (kuddise sırruhû) Nakşibendî – Hâlidî Şeyhi idi.
Gavsı Sani hazretleri Nakşibendi Tarikanının büyüklerinden olan babası ve abisi Seyda Muhammed Raşid'in de bulunduğu Menzil'deki Markat-ı şerife defnedilecek. Gavsi Sani Sultan Seyyit Abdülbaki El Hüseyni'nin, “Sohbet Anne” olarak tanınan eşi, 4 Mart 2021'de 70 yaşında vefat etmişti.
Menzil Cemaati, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Menzil şubesi olarak bilinen ve merkezi Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan bir dini cemaattir. Cemaatin kurucusu ve ilk şeyhi olan Seyyid Abdulhakim El Hüseyni, 1972 yılında vefat etmiştir.
- Tövbe kapısının her zaman açık olması hangi kaynaklara dayanır? - Üç defadan fazla dinden dönenler için geçerli midir? Değerli kardeşimiz, Önce şunu belirtelim ki, tövbe kapısı herkes için her zaman açıktır.
Menzil şeyhi Abdulbaki El Hüseyini'nin servetinin ne kadar olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, çeşitli kaynaklarda servetinin birkaç milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir.
Köyünde bin 100 depremzede çocuğun bulunduğunu açıklayan Menzil Cemaati'nin deprem bölgesinde depremzedelere tövbe seansı yaptığı ortaya çıktı. Menzil Cemaati'nin şeyhleri ve vekilleri, cemaate katılan kişileri “tövbe ettiriyor.” Bu yapılana ise cemaat içerisinde “tövbe almak” deniyor.
Adını Adıyaman'daki bir köyden aldı
Menzil, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Türkiye'deki oluşumlarından biri.
Daha sonra Menzil'in adı, Erol ailesinin Kürt olmasına rağmen genellikle milliyetçi sağ partilerle birlikte anıldı ama tarikat asla açıktan kimseyi işaret etmedi. Taa ki 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine kadar.
"Tövbe almak", tarikata bağlılık ifade eden bir ritüel. Tarikat mensupları, ortaya çıkan 3 şeyhten hangisine bağlanacağına karar verecek ve bu bağlılığın bir işareti olarak "tövbe alacak." Araştırmacı yazar Müfid Yüksel, Nakşibendi geleneğinde "şeyh seçimi" diye bir uygulamanın olmadığını belirtiyor.
Nakşibendilik tarikatı ise kökenini soy olarak Ali ve altıncı imam Cafer-i Sadık'a dayandırmaktadır. Fakat tarikatın kurucusu olarak adı geçen Bahaddin Nakşibend'in Ali'yle dolayısıyla peygamber Muhammed ile herhangi bir soy bağı yoktur.
Gavs, kendisine belli başlı konularda müracaat edilen, evliya ve alim mertebesinde yer alan kişi demektir. Tasavvufta ve divan edebiyatında gavs terimini anlayabilmek için Kabz ve Bast terimlerini bilmek gerekiyor. Bast, ruhen rahatlama ve ferahlık anlamına gelir.
Bahâeddin Nakşibend'e (ö. 791/1389) nisbet edilen tarikat. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. Nakşibendiyye tarikatının kurucusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri