Bir diyet programı uyguluyorsanız ara öğünlerde tükettiğiniz kuru yemiş ya da kuru meyve gibi gıdalar, açlık hissini ortadan kaldırmak için adeta bir kurtarıcı! Badem, ceviz ya da fındık gibi kuru yemişleri tüketerek hem enerji depolayabilir hem de sindirim sisteminizdeki sorunlara kısa sürede veda edebilirsiniz.
Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. * Bitki çayları özellikle sıcak veya ılık içtiğinizde midenizde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
Su içmeyi deneyebilirsiniz. Dışarı çıkıp temiz havada yürümek de, iyi gelecektir. * Sağlıklı yiyecekler atıştırın. Eğer öğünler arasında bir şeyler yemeye ihtiyaç duyuyorsanız; taze meyve veya yağsız mısır, kuru meyve gibi yiyecekler tercih edin.
İlgili 41 soru bulundu
Eğer çok acıkmışsanız yemekten önce tarçın serpilmiş yarım elma yiyip üzerine 1 büyük bardak su içmek iştah kontrolü sağlayacaktır. Avokado: İyi yağlar hem iştahı kontrol eder hem de yağ yakımını destekler. Öğle yemeğinde salatanıza dilimlediğiniz yarım avokado, akşam yemeğine kadar daha tok olmanızı sağlar.
İştahı kapatmada en iddialı olan yiyeceklerden biri de yine diyetlerin başrolünde bulunanlarından salata. Özellikle yeşilliklerle dolu salatalar, içindeki bu yeşilliklerde bulunan besin lifleri sayesinde midenizi uzun süre aç kalmaktan koruyor, tokluk hissi oluşturarak iştahınızı kapıyor.
Kompülsif aşırı yeme, anoreksiya (iştahsızlık) ya da bulumi (oburluk hastalığı) gibi bir yeme bozukluğudur. Bu durum, şeker ve kalp hastalığı gibi çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Kompülsif aşırı yeme, sık sık suçluluk ve depresyon duygularının ardından başlıyor.
Günlük yaşamın stresi, duyulan kaygılar, üzüntüler, sıkıntılar ve öfkeler de aşırı yeme hastalığını tetikleyebilir. Ayrıca bazı araştırmalara göre ailesinde yeme bozukluğu olan kişilerin bu bozukluklara olan yatkınlıklarının fazla olduğu görülmüştür.
Aşırı Yeme İsteğinin Farklı Nedenleri
Besin öğesi eksikliğinin veya düşük kan şekeri seviyelerinin yanı sıra aynı zamanda hastalıklar da aşırı yeme isteğinin nedeni olabilir. Bulimia ve anoreksiya gibi hastalıklarda da beslenme bozukluğuna neden olabilir.
Aç veya tok olduğumuzu hissettiren iki çeşit hormon bulunur. Bunlar grelin ve leptin hormonlarıdır. Grelin hormonu iştahı devamlı açık tutarak beyne çok açık ve net bir mesaj gönderir; “yemek yemelisin!”. Diğer hormon leptin ise beyne midenin dolu olduğunu mesajlar ve tokluk hissi yaratır.
Hem iş hem de gündelik hayatta karnınızın uzun süre tok kalmasını sağlayacak lezzetli yiyecekler arasında; kivi, sütlü kahve, yulaf kepeği, yeşil kabak, brokoli, beyaz lahana, yumurta, tarçın, badem, süt ve kara buğday yer alır.
Yediklerimizin yağa dönüşmesi için vücut, eşit miktarda karbonhidrat-protein birlikteliğine ihtiyaç duyar. Eğer aldığınız fazla enerjiyi vücuttan atabilmek için ertesi gün suyu ve proteini artırıp karbonhidratı yarıya indirirseniz, yediklerinizin yağa dönüşmesini önlemiş olursunuz.
Aşırı yeme isteği nasıl engellenir?” sorusuna yanıt bulmanızı sağlayacak birkaç temel strateji: Bekleyin. Açık havada yürüyüş veya bir arkadaşınızla telefon görüşmesi gibi yemek yemediğiniz bir etkinlikle kendinizi isteklerinizden uzaklaştırın. Bir yemek günlüğü tutun.
Glikozun (şeker) hücre içine girmesini sağlayarak kandaki, şeker düzeyinin azalmasını sağlar. İnsülin direnci olan kişilerde, insülin glikozu hücre içine alamaz ve kan şekeri yükselmeye başlar. Bu durum doymama hissine, sürekli tatlı yeme ihtiyacına, halsizlik ve yorgunluğa neden olur” dedi.
Sık acıkma nedenleri arasında susuzluk, aşırı tuz tüketimi, menopoz, kullanılan ilaçlar, alkollü ve gazlı içecekler de sayılabilir. Sık acıkmamak için neler yapabiliriz? Her besin aynı oranda tokluk hissi sağlamaz. Proteinden zengin ve bol lifli gıdalar diğer besinlere göre daha uzun süreli tok kalmamızı sağlar.
Yeme Bozukluklarının altında yatan sebepler; düşük benlik saygısı, depresyon, kontrol kaybı duygusu, değersizlik, kimlik karmaşaları, aile içi iletişimde problemler ile ilişkilendirilmektedir. Genel olarak adolesan ve genç kadınları etkiliyor gibi görünse de her yaşta ve her cinsiyette kişinin yeme bozukluğu olabilir.
Tıkanırcasına yeme bozukluğu, uzman psikologlar yardımı ile tedavi edilebilir. Bu rahatsızlığın tedavisi için sık kullanılan terapi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Bununla birlikte aile terapisi ve bireysel terapide tıkınırcasına yeme bozukluğunun tedavisinde kullanılmaktadır.
Yavaş yemek ve besinleri çiğnemek tokluk hissini artırır ve kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca yavaş yemek sağlığınıza ve yaşam kalitenize katkı sağlar : Yemekten daha fazla zevk almanızı sağlar. Sindirimi artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri