Sanatsal uygulamalar ile birlikte, sanat tarihi, estetik ve sanat eleştirisi gibi disiplinlerin yanı sıra çok kültürlü ve kültürlerarası bir yaklaşımı içeren görsel sanatlar dersi öğretim programı Ülkemiz koşullarına uygun hale getirilmiş ve bu yeni yaklaşıma Çok Alanlı Sanat Eğitimi denmiştir (Özsoy, 2003).
Temel sanat eğitimi çizgi, form, mekân, renk, üç boyutlu yapı, görsel algılama ve inceleme ile ilgilenir. Temel sanat eğitimi derslerinin temeli Bauhaus'a, Johannes Itten'in hazırlık derslerine dayanır. Temel sanat dersleri, görsel tasarımın esaslarına dayanarak öğrencileri yetiştirmeyi amaçlar.
Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Nedir? Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünün temel amacı, eğitimini tamamlamış sanatçıların üretim yaparak sektöre, sanata, ülkeye ve dünyaya ürün sağlayarak faydalı olacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
konusunun çok alanlı sanat eğitimi yöntemine (ÇASEY) göre uygulanmasının öğrencinin sanata yönelik tutumuna katkısının ne olacağının belirlenmesidir. 1. ÇASEY'in uygulandığı deney grubu öğrencilerinin sanata yönelik tutum puanları olumlu yönde artış gösterecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Disipline dayalı sanat eğitimi yaklaşımı sanat tarihi, sanat eleştirisi, estetik ve uygulama olmak üzere dört temel sanat disiplinin öğretimsel içeriğinden faydalanan kapsamlı bir sanat eğitimi yaklaşımıdır (Dobbs, 1992).
Temel sanat eğitimi, düşünce boyutunun gelişmesi, problem çözme, üretme ve gözlem eğitimine ağırlık vererek deneyimlerle düşündüğünü yorumlayabilme sanatıdır. Sanatın alt yapısını oluşturan bu eğitimle, teorik ve pratik bilgileri öğrenciye aktararak öğrencilerin de katılımcı olabilmelerinin ortamını oluşturmak gerekir.
Resim sanatı, özgün baskı teknikleri, heykel yapımı, eskiz çalışmaları, perspektif, oran-orantı gibi kavram ve metotları öğrenerek, sanat eserini yorumluyor ve ondan anlam çıkarmaya çalışıyorlar. Böylece, eleştirel bir bakış açısı ile hayal güçlerini kullanarak düşünme ve problem çözme becerileri kazandırıyoruz.
Sanat ve Tasarım alanı; mekân düzenlemeleri ve tasarımı, resim, heykel ve tasarım uygulamaları, yüzey süsleme ve dekoratif tasarım uygulamaları ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Sanatsal tasarımlar, mekânların daha estetik ve sıcak bir ortam hâline gelmesini sağlar.
“Sanat eğitimi, bireyin yaratıcı güç ve potansiyellerini eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için gereklidir. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevinci tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Sanat eğitimi; bireyin duygu, düşünce ve izlenimlerini anlatabilmesini; yetenek ve yaratıcılığını estetik sevi- yeye ulaştırmasını sağlamak amacıyla yapılan eğitim faaliyetlerinin tümüdür.
Bundan hareketle, sanat eğitiminin çocukluk çağlarında verilmeye başlanması gerekmektedir. Bireylerin yetişkinlik dönemlerinde ya da çocukluk dönemlerinde almış olduğu sanat eğitimi, onların görmeye dayalı gereksinimlerini karşıladığı gibi aynı zamanda zihinsel olarak da gelişimlerini sağlar.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
Sanat yeteneği sahibi olan kişiler, müzik, resim, heykel, tiyatro, dans, edebiyat ve benzeri sanat dallarında özgün ve etkileyici eserler ortaya çıkarabilirler. Sanatsal yetenek doğuştan gelen bir özellik olabileceği gibi, çevresel faktörler de bu yeteneğin gelişiminde büyük katkı sağlayabilir.
Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür.
Sanat eğitimi sürecinde; algılama, bilgilenme, düşünme, tasarlama, yorumlama, ifade etme ve eleştirme davranışları estetik ilkeler doğrultusunda sanatların dili kullanılarak edinilir.
Sanat ve eğitim arasındaki ilişki, öğrencilerin yaratıcı düşünce yeteneklerini geliştirmek ve özgün ifadelerini keşfetmek için önemli bir fırsat sunar. Sanat, öğrencilerin kendilerini ifade etmelerine yardımcı olurken aynı zamanda problem çözme, işbirliği ve iletişim becerilerini de geliştirmelerine katkı sağlar.
Geleneksel Türk El Sanatları dersi, Türk kültürünün zengin ve çok katmanlı birikiminden yararlanarak yüzyıllar içinde üretilen sanat eserlerini temel nitelikleri, malzemeleri, yapım teknikleri açısından tanıtan ve örnekler aracılığıyla inceleyen bir ders olarak kurgulanmıştır.
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
“Disiplinlerarası - tematik yaklaşım” bir çok farklı konu alanını birbirleriyle ilişkilendirerek önceden belirlenen kapsamlı ve genel bir tema ile bütünleştirme işlemidir.
Disiplinlerarası yaklaşım, ortak bir konu üzerine çeşitli disiplinlerin katkı sağlamasıdır. Çok alanlı yaklaşım ise, yine ortak bir konu üzerinde ancak bireylerin birbirlerinin ne yaptığıyla ilgilenmesine gerek kalmaksızın kendi işlerini yapması durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri