Nitelikli turist/turizmden anlaşılan; üst gelir grubuna haiz kişilerin ağırlanması, kişi başı harcama miktarının artırılabilmesi, nihayetinde toplamda daha fazla döviz geliri elde edebilme kapasitesinin yaratılabilmesi olarak ifade edebiliriz.
Peki nedir bu nitelikli turizm? Ve ideal görülen turist ne tür özelliklere sahip? İdeal tatilcinin kültüre ilgili olması, şehre bir bütün olarak ilgi duyması, kent sakinleriyle uyum içinde olması, müze ziyaret edip konser ve kültürel etkinliklere gitmesi bekleniyor.
Turizm türleri sınıflandırması yapılırken, turizmin yapılış amacı ve kitle baz alınır. Turizm türleri iç ve dış, grup ve bireysel ve turizmin yapılış amaçlarına göre sınıflandırılır.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
İlgili 34 soru bulundu
Turizme katılanların seyahat amaçlarına göre yapılan sınıflandırmadır. Katılanların amaçlarına göre; Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Reseptif turizm : Otel ve restoran etkinliklerinden yararlanmanın ağırlıklı ol duğu turizm biçimi. Turizm günümüzün en önemli kitle hareketini oluşturmaktadır.
Bu kapsamda bireysel turizm, grup turizmi ve kitle turizmi değerlendirilebilir. Haz turizmi içinde yer alan bazı önemli turizm türleri içinde zindelik (wellness) kaplıca (spa) ve masaj turizmi yer almaktadır. Sağlık turizminin bir kolu olarak da değerlendirilebilmektedir.
Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak ...
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Turizm master planları, bir destinasyonun başarıya ulaşmasında takip edeceği yol haritası olup; öncelikli olarak “Neredeyiz?”, “Nereye ulaşmak istiyoruz?” ve “O noktaya nasıl ulaşabiliriz?” sorularına cevap verebilmelidir (Solimar Int, 2018).
Türkiye'nin Turizm Başkenti: İstanbul.
gidenler ve transit yolcular turist sayılmamaktadır. En az bir gece konaklama gerçekleĢtirmiĢ günübirlikçiler ise turist olarak kabul edilir (Yağcı, 2003:12).
Sektör: Bir ekonominin aynı/ortak özellikler taşıyan alt bölümleridir. Ekonomide üç temel sektör bulunur. Bunlar; Tarım, Sanayi ve Hizmetler sektörüdür. Turizm sektörü karma bir sektördür.
Turizm faaliyetleri denilince ilk akla gelen din- lenme eğlenme, yeni yerler görme, farklı kültürler tanıma, tarihi yerleri ziyaretlerdir. Bu nedenle bir yörenin halk kültürü öğeleri ile turizm arasında güçlü bir bağ olduğu ifade edilebilir.
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Bu kapsamda da Turist 5.0 olarak isimlendirilen süper akıllı turist kavramı konuşulmaya başlanmıştır. gereksinimleri ortaya çıkaracaktır. Çalışanların kalifiye olması, farklı yetkinlikte olmaları, teknolojiyi benimsemeleri ve kullanabilmeleri gibi bazı özellikler önem kazanacaktır (Ansal, 2016).
Gençlik turizmi; alternatif turizm türlerinden biri olan gençlik turizmi, 15-25 yaş arasındaki bireylerin ailelerinden bağımsız, kamu ve özel kurumların destek ve teşvikler vasıtasıyla, bireysel veya grup halinde yaptıkları konaklama ve seyahatleri içeren turizm türüdür (Oral, 1992: 126).
Özel İlgi turizm türleri; Özel İlgiye dayalı türler: Kumar Turizmi,Golf Turizmi, Yat Turizmi, Macera Turizm ve Alışveriş Turizmi.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Alternatif Turizm adı altında çeşitli istek ve eğilimleri dikkate alan, sağlıklı bir çevre bilincini önceleyen Özel İlgi Turizmi türleri geliştirilmiştir. Bu tür turizmde, seyahate katılanlar az sayıda gruplar halinde veya bireysel olarak seyahat ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri