Doru at ki yelesi ve kuyruğu uzunsa rahat, canlı ve uzun adımlı, yolda, arazide ve balçıkta yürümesi de iyi olur, dikkatli olur. Yağız At biraz donuk olursa daha iyi olur ve eğer gök renkle olup yelesi, kuyruğu, burun arası, gözleri ve tırnakları siyah olursa iyi olur. Bu nişanlar çok ise uğursuzluktur, almaya değmez.
Atlar; korktukları, sinirlendikleri veya acı hissettikleri zaman kulaklarını geriye doğru hareket ettirmektedirler. Görme, atların en önemli duyusudur.
Dilbağı koşu esnasında dilin nefes borusuna kaçıp nefes alıp vermesini zorlaştıracak durumu engellemek için kullanılan bir aksesuardır. TJK tarafından deklare edilmeyen bir diğer aksesuar MEKSİKA BAĞI'dır. Bu bağ dilbağına gerek kalmadan tamamen atın ağzını kapatarak burnundan nefes almasını sağlayan bir düzenektir.
Atlar arpa, saman, buğday ve şeker pancarı ile beslenir. Tahıl ise atların temel beslenmesini oluşturur. Atların ağırlığının arttırılması için tahıl tüketmesi gerekir. Atların ayrıca proteinde alması gerekir.
Atlar ani gelişen hareketlerden korkarlar. Hızla geçen bir yılan onların dikkatini dağıtabilir ve korkutabilir. Atlar insanlardan korkarlar. Bir insan eğer ata zarar vermek için yaklaşıyorsa o insandan korkarlar ve hoşlanmazlar.
İlgili 15 soru bulundu
Sürekli aynı kişinin bindiği bir ata başka bir kişi binerse, at farklılığı hisseder, ona göre de farklı davranır. Duygusal anlamda at sahibini tanır. Ata binen kişi sinirliyse, at da huzursuz oluyor.
Atlar küser mi, ağlar mı, üzülür mü? Atlar küser, ağlar, üzülür. Geçileceğini anlar mesela. Yarışın heyecanını senden önce o yaşar.
Beslenme davranışı
Atlar, tatlı yiyecekleri iştahla tüketmektedirler. Bu nedenle kesme şeker, elma ve havuç gibi tatlı yiyecekler, eğitimlerde atı ödüllendirmek için kul- lanılmaktadır.
Lahana, brokoli, karnabahar, kıvırcık ve brüksel lahanası, turpgillerdendir ve bu sebzeler aşırı gaza neden olabileceği için atlara verilmemelidir.
İnsan derisine kıyasla at derisinin acıyı algılama kapasitesinin anlaşılması için yapılan çalışmada, atların kırbaçlandığında en az insanlar kadar acı çektiği ortaya çıktı.
Nallama esnasında hayvanın kontrol edilebilmesi için boynu yana eğilir ve bir ip bağlanırdı. Bu işlem zor görünmesine rağmen hayvanların sağlığı için oldukça önemli bir işlemdir. Nalı düşen ya da nalsız olan hayvanlar sert taşlı arazilerde rahat hareket edemedikleri gibi ayakları da yara bere içinde kalır.
- Atlara veya pony'lere neden sol tara an yaklaşılır? - Nedeni, şövalyelik zamanında kılıç sol tara a taşınırmış daha kolay çekilebilmesi için. Atınızı gezdirirken, yine sol tara a durursunuz ve sağ elinizle yular ipini tutarsınız. Atınızın tutumundan, o günkü durumunu anlayabilirsiniz.
Atlara nal takılırken canları acımıyormuş, önce onu belirtelim. Özel olarak üretilen nal ve çakılan çivi canını acıtmayacak şekilde ayarlanırmış.
Pek çok insan, duygularıyla bağlantısını koparmış olduğundan kendi duygularını bile tanımlayamazken atlar, bizlerin ne hissettiğini bizden daha iyi anlıyor. Atlar ayrıca son derece gelişmiş bir sürü bilincine sahip. Sürüde herkesin rolü, yetenekleri ve isteğine göre belirleniyor.
Köprücük kemiği bulunmaz. Dolayısıyla atın omurgası ön bacaklara kemikle değil, bir kas dokusuyla bağlıdır. Bu kas dokusu atın bir yandan diğer yana hareketini sağlar.
Atın hoşuna gitmeyen bir şeyler varsa, diğer bir at veya insanca rahatsız ediliyorsa hoşnutsuzluğunu başını sallayarak belli eder (Sinekleri kovma dışında).
Atlarla birlikte bir şeyler yapılacaksa öncelikle onun güvenini kazanmak şarttır. Atın güvenini kazanmanın en iyi yolu; ata iyi davranmak, acele etmemek ve atın durumuna göre sabrederek atla dostluk kurma süresini zamana bırakmaktır.
Doğada insan her zaman avcı, atlar ise avlanan durumundadır. Ne kadar atlarımızı alıştırırsak alıştıralım taylar bu genetik şifreyle doğarlar. Avcıdan kaçılır, ondan gelebilecek tehlikelere karşı savunulur (açmak, arkasını dönmek, tekmelemek, ısırmak,vs gibi) Bu doğaları gereği gösterdikleri reaksiyonlardır.
Arka veya ön bacakları yere vurma bir şeyleri protesto etmektir. Rahatsız edilen atlar genellikle bu davranışı sergiler. Örneğin tayı tarafından sürekli rahatsız edilen kısrak sıklıkla bunu yapar.
Ekmek: Ekmek, çörek, kek ve benzeri hamur işi gıdalar sindirim sisteminde tıkanıklığa yol açabileceğinden atlara verilmemesi gerekmektedir. Genel bir kural çerçevesinde, insanlara yönelik işlenmiş gıdalarla atları beslemeyin. Domates: Domates, son derece zehirli olan güzelavrat otu ile aynı familyadandır.
Atlar, beden dili yoluyla iletişim kurarlar. Bu nedenle, binicilerin beden dillerini anlamaları ve doğru şekilde kullanmaları önemlidir. Atlar, vücut duruşları, kuyruk hareketleri, kulak pozisyonları ve göz teması gibi işaretleri kullanarak iletişim kurarlar.
Bir ata günde her öğünde 0.4 - 0.5 kg / 100 kg CA yem önerilir. Mide yemlemeden hemen sonra boşalmaya başlar, içerik hızlı bir şekilde ince ve kalın barsaklara geçer.
Atlar, tavırlardaki en ufak değişimleri algılayan, inanılmaz derecede zeki hayvanlar. Zeki Hans isimli bir at, sayıları tanıyor ve hatta hesap yapıyor gibi göründüğü için, geçen yüzyılın başında bütün dünyada ilgi konusu olmuştu.
Evcil atlar, sahiplerini hiçbir zaman terk etmezler. 25 'ten fazla türü olan bu sadık dostlarımız atlar hiç yorulmadan bizi kilometrelerce uzağa taşıyabilirler. Atlar, tarih boyunca insana en çok yardımcı olmuş hayvanlardır.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri