Uzun süre ayakta durmak veya ağır kaldırmak düşük yapma veya erken doğum olasılığını artırabilir. Hamile kadınlar, duruş, denge farklılıkları ve değişen bedenleri özellikleri nedeniyle ağır eşyaları kaldırırken yaralanma riski daha yüksektir.
Yorgunluk hissettirecek hızda tempolu aktiviteler rahime giden kan akımının azalmasına sebep olurlar. Bunun sebebi annenin yoğun egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacıdır. Kan bu durumda annenin yaşamsal diğer organlarına doğru gidecek ve rahime yani bebeğe giden kan miktarını azaltacaktır.
Ayakta kalma. Uzun saatler boyunca ayakta kalmak kanın bacaklarda toplanmasına ve bu da ağrıya ya da baş dönmesine sebep olabilir. Bu durum aynı zamanda sırtınıza baskı yapar. Uzun bir süre ayakta durmanız gerekiyorsa, bir bacağınızı ayağınızı dayayabileceğiniz bir yere (küçük bir sandalyeye ya da bir kutu) dayayın.
Sürekli Sabit Şekilde Oturmaktan Kaçının
Bu sorunun şu ana kadarki bilimsel cevabı; hayır. Yapılan araştırmalar, bilgisayar tarafından yayılan dalgaların, hamilelik süresince bebeğe herhangi bir zarar vermediğini ortaya koymuş durumda.
Hamilelik döneminde kurşun, kimyasal maddeler, röntgen ışınları ve iyonlaştırıcı radyasyon, boya buharı, tarım ve haşere ilaçları ve temizlik maddeleri hem anne adayı hem de bebeği için risk oluşturabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak herhangi bir sürede fazla sayıda hareket etmesinin bir kriteri ve bir üst sınırı yoktur. Bebeğin normal sınırlarda hareket etmesi yeterlidir,daha fazla hareket etmesi yada 2 saatte 10 defadan daha çok hareket etmesi bebek hakkında iyi yada kötü bir anlam ifade etmez.
Hamilelikte kabızlığa bağlı olarak şiddetli ıkınma bebeğe bir zarar vermez.
Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir. Eğer sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplardamara, rahim baskı yaparak kalbe dönen kan miktarını azaltır bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur.
Sırt üstü yatış sırasında vücudun alt kısmından kanı toplayıp, kalbe taşıyan büyük bir toplardamara baskı olur.Bunun sonucunda annede tansiyon düşüklüğü,baş dönmesi, halsizlik gelişirken bebeğe giden kan akımı ve besin akışı azalır.
En rahat uyku pozisyonu sol yana yatıp dizlerin karına çekilmesi şeklindedir. Dizlerin arasında yumuşak ve ince bir yastık koyulması da iyi olacaktır. Aynı zamanda sırtın yumuşak bir yastık veya battaniye ile desteklenmesi de önerilmektedir. Eğer gece uyandığınızda kendinizi sırt üstü yatıyor bulursanız endişelenmeyin.
İlk 3 ay tempolu yürüyüşler ve pilates
Omurgayı güçlendirecek sırt egzersizleri düzenli olarak yapılabilir. Hamilelik yogası ve pilatesi de hamileliğin ilk haftalarından itibaren önerilmektedir. Haftada 3-5 gün yapılan 30 dakikalık tempolu yürüyüşler hamilelik süreci için oldukça faydalıdır.
Olabildiğince vücut ağırlığı dağıtılmalıdır. Bunu yapabilmek için de dik pozisyonda oturulmalı, omuzlar geri itilmeli ve mide içeri çekilmelidir. Rahat uyku pozisyonlarının yanında gün içerisindeki beslenmenize ve egzersizlerinize de önem göstererek hem bebeğinizin hem de kendinizin sağlığına yardımcı olabilirsiniz.
İlk Üç Ayda Yorgunluk
İlk üç ayda progesteron seviyenizin hızla yükselmesi, size kendinizi uykulu hissettirebilir. Metabolizmanız da hızlanıp daha fazla enerji harcar ve bu da gebeliğin erken dönemlerinde yorgunluğunuzu artırır. Ayrıca daha düşük kan basıncı ve artan kan üretimi de enerjiyi tüketir.
Çünkü; gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına bası yapar. Özellikle son aylarda, bebekle beraber, 6 kg a varan ağırlık, annenin kalbe geri getiren damarlarına bası yapınca, kalbe dönen kan azalır ve annede tansiyon düşmesine sebep olur.
Hamilelik döneminde yükselen progesteron hormonu, hamilelikte yorgunluk sebepleri arasındadır. Progesteron, kendinizi yorgun hissetmenize sebep olabilir. Ayrıca vücudunuz, bebeğinizi ve plasentayı beslemek için daha fazla kan üretir. Kan hacmi arttıkça kalp daha hızlı ve güçlü kan pompalar.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
Gebeliğin 7. Ayına denk gelen bu haftada bebek boyu 38-40 santim civarındandır. Bu hafta bebek yaklaşık 1200 gramdır.
Anne adayının anal fissur, hemoroid gibi ağrılı defekasyona ve sonucunda seyrek olarak tuvalete gitmeye neden olan rahatsızlıkları varsa tedavi edilmeli. Tedavi için en iyi çözüm yolu hamilenin kendi çabası ve küçük lavmanlar yapmak. Lavmanlar normal refleks oluşuncaya kadar 2 günde bir tekrarlanabiliyor.
Hamilelik süresince stres yaşayan anne adaylarının prematüre doğum riski dört kat kadar artmaktadır. Gebelikte yaşanan şiddetli stres ve umutsuzluk hali bebeğin kortizol seviyesini önemli ölçüde yükseltmektedir. Bu da dünyaya gelen bebeğin daha ileriki yaşlarda daha kaygılı olmasına neden olmaktadır.
Gebelikte öksürmek ve hapşırmak düşük veya erken doğuma neden olur mu? Hamileliği etkiler mi? - YouTube. Not: bu videoda öksürmenin bebeği tüm gebelik haftası boyunca etkileme olasılığının son derece düşük olduğu anlatılmıştır.
Yani örnek vermemiz gerekirse gebelikte 1 fincan türk kahvesi ve 2 bardak çay veya kahve tüketilmeyecekse 4 bardak çay güvenle tüketilebilir.
"Gebelikte soda tüketebilir miyim?" sorusu oldukça sık sorulan bir durumdur. Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur. Gebelerin daha çok tatlandırıcı içermeyen, sade sodaları tercih edilmelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri