Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
Adet döngüsü bittikten ve aradan 1 hafta geçmesine rağmen kahverengi akıntıların devam etmesi durumunda, bu lekeler özür kanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kadınlar abdest alıp namazlarını kılabilmektedir. Bazı kadınlarda adet olmadan önce de kahverengi akıntılara rastlanmaktadır.
Eğer kadın, âdetten temizlendikten sonra kendisinden sarı veya bulanık bir sıvı gelirse, bu sıvı bir şey sayılmaz. Kadın namazını bırakmaz. Boy abdesti almasına da gerek yoktur.
Eğer düzensiz bir âdetiniz var ve on gün dolmadan önce bu lekeyi görmüş iseniz söz konusu lekeyi dikkate alarak yeniden gusül almanız uygun olur. Mesela düzensiz âdetli bir bayan âdetinin altıncı günü bittiğini düşünerek gusletse sekizinci gün tekrar kahverengi bir leke ya da kanama görse bu durumda tekrar gusleder.
İlgili 29 soru bulundu
Ancak on gün geçtiği hâlde kanama devam ediyorsa mutat olan âdetten sonraki kanamalar âdet değil özür kanıdır. Kanaması on günden fazla devam eden bir kadın, “özür sahibi” kimselerin yaptığı şekilde abdest alır ve namazını kılar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30).
Namazın geçerliliği için vajinal akıntı sebebiyle tampon, ped vb. kullanmak gerekir mi? Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre vajinal akıntının (rutûbetü'l-ferc) temiz olduğu ifade edilmekte olup (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/166), çamaşıra bulaşması namaza engel değildir.
KAHVERENGİ LEKE ORUCU BOZAR MI? Düzenli adeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren adet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.
Adet dönemi öncesinde ve sonrasında olan akıntılar normal olabilir. Şeffaf veya süt rengi akıntı yerine kahverengi bir akıntı olursa adet döngüsünün başladığının bir işareti olarak kabul edilir.
Âdeti bittikten sonra on beş gün geçmeden yeniden kanaması başlayan bir kadın ibadetlerine devam edebilir mi? Fıkıh kaynaklarımıza göre iki âdet arasındaki temizlik müddeti en az on beş gündür (Merğinânî, el-Hidâye, 1/34). Bu süre dolmadan önce görülen kanama, özür kanaması olup ibadetleri yapmaya engel değildir.
Kadınların adet olmaya başladıktan sonra oruca ara vermeleri gerekir. 10 güne kadar kanamaları normaldir. 10 günden sonrası ise özür kabul edilir. Kahverengi leke görülmesi 10 günlük sürenin içerisinde ise oruç bozulur. 10 günden sonraki lekeler adet bitmiş sayılacağı için orucu bozmaz.
-Önden ve arkadan çıkan temiz ya da necis her şey abdesti bozar. Rahimden çıkan bazı şeyler abdesti bozmaz diyenin Müslüman ilim adamlarının asrı saadetten bu yana asrı saadette dahil mevrus dini değerlere muhalefetleri ayan beyandır. Ön ve arkadan çıkan şeylerin abdesti bozacağı delillerle sabittir.
Hamile bir kadının gördüğü kanama âdet değil, istihâze kanıdır. İstihâze kanı, vücudun herhangi bir yerinden akan kan hükmündedir. Bu kanın akmasıyla yalnız abdest bozulur, gusül gerekmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/29-30).
- Herhangi bir ortamda, bayanlarda oluşan akıntının (meni değil) iç çamaşırları lekeletmesi söz konusu olduğunda, bu çamaşırla namaz kılınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Âdet dönemlerinde akıntı geldiğinde, zaten namaz kılınmamaktadır. Hayız ve lohusa halleri dışında kadınların döl yolundan gelen kana, isihaza denir.
İslam dinine göre adet bittikten sonra gelen kahverengi veya pembe gibi lekeler adetten sayılır. Yani bu lekeler adet kanaması olarak sayıldığı için ibadet yapılmaması uygun olur. Oruç da tutulmaz ve adet bittikten sonra gelen leke orucu da doğal olarak bozar.
Değerli kardeşimiz, Vücudun herhangi bir yerinden çıkan kan, irin, kanlı su ve benzeri bir akıntı, çıktığı yeri aşıp etrafa yayılırsa, o takdirde abdesti bozmuş olur.
Diyanet'in konuyla ilgili olarak verdiği hükme göre, adet dönemi öncesinde meydana gelen kahverengi akıntı da adet kanıdır. Bundan dolayı, kadının abdest alması ve ibadet etmesi mümkün değildir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir. Adet döneminde kanın vücuttan çıkması uzun sürerse oksijene maruz kalma süresi arttığı için kahverengi kanama şikayetleri olacaktır.
Bu yüzden adet lekesi olan kadınların oruç tutması ya da abdest alması mümkün değildir. Ancak 10 günün ardından adet lekesi görülür ise bu lekeler özür kanı olarak kabul edilir. Bu yüzden kişiler oruç tutamasa da abdest alarak namaz kılmaya devam eder.
Adet sonrası lekelenmenin nedenleri arasında hormonal değişiklikler, stres, düzensiz adet döngüsü, polip veya fibroid gibi rahim problemleri, enfeksiyonlar ve hormonal ilaçlar yer alabilir. Bu nedenlerden dolayı lekelenme sıklıkla görülebilmektedir.
Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır. İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz.
Yerleşme kanaması, kadınlarda adet döneminden 2-5 gün evvel ortaya çıkan, leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında yaşanan kanamaya verilen isimdir. Bu durum halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilmektedir. Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz.
Değerli kardeşimiz, Tıbba göre on günden fazla âdet süresi olmaz. Âdet başlangıcından itibaren on gün geçince kanama hastalık kanaması olur. Hastalık kanamasına uygun olarak abdest alır ve temizlik yaparak namazınızı kılarsınız.
3- Mezi: Mezi, cinsel düşünce ve buna benzer durumlarda gelen bir sıvıdır. Bu sıvının meni ile karıştırıldığı olmuştur. Benzer yapıları olsa da Mezi daha açık bir renge sahiptir ve sızıntı şeklindedir. Bu durumda abdest almak yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri