Özelikle uzun süre yetersiz beslenmek fiziksel, mental ve psikolojik bazı sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çok düşük kalorili beslenmenin yaratacağı bazı temel sağlık sorunları şunlar olabilmektedir. Kalori, vücudun işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan enerjiyi sağlar.
Açlık, Hazreti Allah'ın bir ziyafetidir. En güzel taam, açlıktır. Neredeyse tüm kadim hekimler, en iyi ilacın açlık olduğunu bildirirler. Kim az yerse, sıhhat ve istikâmet bulur, cihanın sırlarını seyretmeye istidât kazanır.
Kalbi Parlatır- Aydınlatır: Az yemek kalbî fonksiyonların artışına vesile olacaktır. Çok yemek ise zekâyı köreltir. “Kalp, az yemekle saf ve ince olur.” “Az yemeye devam edenler, zeki-akıllı ve fikren kuvvetli olurlar.”
Düzenli olarak vücuda gerektiğinden daha az kalori alınması yorgunluğa neden olur ve günlük besin ihtiyacının karşılanması zorlaşır. Kalori kısıtlı diyetler yeterli miktarda demir, folik asit ve vitamin B12 sağlamaz. Bu durum, anemi ve aşırı yorgunluğa neden olur.
İlgili 31 soru bulundu
Günlük kalori ihtiyacı hesaplama nasıldır? Kadınların günde yaklaşık 2 bin kaloriye, erkeklerin ise 2 bin 500 kaloriye ihtiyacı olmaktadır.
1000 kalorilik diyet, oldukça düşük kalorili bir diyet olduğundan, herkes için tavsiye edilmez. 1000 kalorilik diyet, çok düşük kalorili bir diyettir. Doktordan kesin onay almadan ve senin yaşam tarzına uygun en sağlıklı yöntemleri önerecek bir diyetisyenle görüşmeden kesinlikle böyle bir diyete başlamamalısın.
Buna göre, kişiler yapım olaylarını artıracak şekilde kas kütlesini artırmaya veya dengeli, sağlıklı yemeye başlarsa, anabolizma artacak şekilde metabolizma hızlanır. Aksi şekilde, günlük hareket miktarı azalan, yetersiz beslenen kişilerde yıkım olayları daha hâkim olduğundan metabolizma yavaşlar.
Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
ABD'de California'daki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü'nde klinik araştırmacı ve "Ne zaman yemek yemeli?" başlıklı 2019 makalesinin yazarı Emily Manoogian, günde en az 12 saat yemek yememenin sindirim sisteminin dinlenmesini sağladığını söylüyor.
Araştırmalar hızlı yemek yiyenlerin, yavaş yemek yiyenlere oranla 2 kat daha fazla kilo alma eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Yemek yeme sürenizi en az 20 dakika olarak ayarlamalısınız. Böylelikle iyi bir sindirim ve tokluk hissinin oluşması için bedeninize zaman vermiş olursunuz.
Birol Saygı, acıkmadan yemek yemenin insan sağlığını olumsuz etkilediğini söylüyor. Akılsız yemenin bir maliyeti olduğunu belirten Saygı, “Acıkmadan yemek yeme, kilo almaya ve kan şekeri gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Vücudun gereksinimini karşılayacak miktarda alınmaması halinde vücudun gelişmesinde, büyümesinde, yenilenmesinde, çalışmasında aksamalar ve hastalıklar oluşur. Bu durum doğrudan hastalıklara yol açtığı gibi, hastalıkların oluşum riskini arttırmakta ve tedavi aşamasının ağır seyretmesine neden olmaktadır.
Gün içerisinde aç kalmadan, size uygun olan saat aralıklarında, düzenli bir şekilde yemek yeme davranışı geliştirmenizi öneririm. Ama az ve sık yemek; iştahınızı kontrol altına almada, kilo kontrolü sağlamada, mide ve bağırsak sistemini rahatlatmada oldukça etkilidir.
İdeal bazal metabolizma hızı 20-40 yaş arasındaki kadınlarda 1000-1400 arasında iken erkeklerde 1200-1600 arasındadır. Bazal metabolizma hızının ideal seviyede olması için vücuttaki yağ oranı azaltılmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli, sağlıklı ve düzenli beslenilmelidir.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
Su metabolizma hızını artırıyor
Ancak düzenli su tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. “0” kalori olan suyu düzenli tüketmek az yemek yemeyi beraberinde getirebilmektedir. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan su içmek tokluk hissi yaratmakta ve dolaylı olarak kilo verilmesine yardımcı olabilmektedir.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, az ve sık yemek yemenin metabolizma hızı ve yağ yakımı açısından anlamlı bir etkisi olduğunu göstermemiştir. Sonuç olarak az ve sık yemek metabolizmanızı hızlandırmaz ve daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.
1800'lü yıllarda ABD'de yaşamış, döneminde sağlık ve beslenme konularında lider olan Horace Fletcher (1849-1919), kendi adıyla anılan 'Fletcherism' yani gıdaların en iyi şekilde çiğnenmesi akımını başlatmış. Fletcher'a göre bütün besinler ağızda sıvı hale gelene kadar yani 32 kez çiğnenmeli ve sonra yutulmalı.
Yapılan araştırmalar, hızlı yemek yiyen kişilerin aldığı kalori miktarının, yavaş yiyenlere göre daha fazla olduğunu gösteriyor. Hızlı yemek yeme sonucunda besin maddeleri mideye tam olarak sindirilmemiş bir halde ve daha büyük lokmalar halinde ulaşır.
Düzenli olarak yapılan orta tempolu bir saatlik yürüyüş ortalama olarak 250 ile 350 kalori harcanmasını sağlar. Bu da ayda yaklaşık ekstradan 7500 ile 10500 kalori harcanır.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz.
Yani yaktığımızdan her 7 bin kalori fazla aldığımızda bir kilo alırız. Aynı hesaba göre yaktığımız kaloriden her 7 bin kalori az aldığımızda da bir kilo veririz. Vücutta kumbara sistemi vardır, artı ve eksi kalori kayıtlarının olduğu bir kumbaradır bu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri