İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ”Sperm ve yumurta nakli yoluyla çocuk sahibi olmak dini açıdan sakıncalı ve yasak, ahlak dışı, örf ve adetlere de aykırıdır” dedi. “Nikah dışı, nikahsız birleşmelerle çocuk meydana getirmek günahtır.
İslâm toplumunun güçlü olmasına önem veren dinimiz çocuk ve neslin çoğalmasını benimsemiş ve bunu teşvik etmiştir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.): "Çok doğuran sevimli kadınla evlenin, zira ben (kıyamet gününde) sayınızın çokluğuyla (diğer) ümmetlere iftihar ederim" (Ahmed b. Hanbel, I, 412). buyurmuştur.
Azl (meniyi dışarı akıtmak) hakkında âlimler dört farklı görüştedir: 1) Mutlak ve her halde azl mübahtır. 2) Mutlaka haramdır. 3) Eğer kadının da rızasıyla olursa helâldir; kadının rızası yoksa helâl değildir.
Sual: İslam âlimleri kaç çocuk sahibi olunmayı tavsiye ediyorlar? Peygamber efendimiz (Ahir zamanda, sizin en iyiniz çoluk çocuğu olmayandır) buyuruyor. Yani çocuk sahibi olmamak tavsiye ediliyor. Ya hiç olmamalı veya bir tane olmalı.
Dolayısıyla eşlerden biri, diğerini çocuk sahibi olmaya zorlayamaz. Nitekim Aile Hukuku kitabı kapsamına giren nişanlı ve evli çiftlerin çocuk istemini veya çocuk sahibi olma özlemini giderme yükümlülüğü veren bir Türk Medeni Kanunu hükmü bulunmamaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir. Dini açıdan insan sağlığını koruma ve kurtarmak için yapılan müdahaleler de caiz olarak bildirilmektedir. Ülkemizde yasal sınır 10 haftadır.
Değerli kardeşimiz, Kısırlaştırma gibi hamile kalmayı bir ömür boyu yok eden bir uygulamaya girmeden, sadece hamile kalmayı önleyici tedbirler almak ve bu nedenle de çocuk sahibi olmamak günah olmaz.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ailelerin çocuk sayısını ikinin altına düşürmemeleri gerektiğini belirterek, "Mutlaka ikinin üzerinde, üç, dört gibi. Nüfus yapımızı hem sağlam hem nicelik olarak hem de nitelik olarak geliştirmemiz ve sağlam hale getirmemiz gerekiyor" dedi.
Araştırmaya göre 3 ya da daha fazla çocuk isteyen bir kadın, ilk doğumunu 23 yaşında yaparsa, istediği çocuk sayısına ulaşabilme şansı %90. İki çocuk isteyen kadınların ise ilk doğum için 27'yi geçirmemeleri öneriliyor. Tek çocuk isteyenler için önerilen yaş ise 32.
Araştırmaya göre bireylerin şartları uygun olsa kaç çocuk sahibi olmayı istedikleri incelendiğinde, en fazla istenen ideal çocuk sayısı yüzde 32 ile iki çocuk oldu.
"Azl"ın mânâsı, meniyi dışarıya akıtmaktır. Azl ile ilgili çok hadis vardır. Bir kısmı onu hoş görmemiş ise de kesin olarak yasaklayan bir hüküm de getirmemiştir. Bunun için cumhuru ulemaya göre, kadının rızasıyla azl mubah kabul edilmiştir.
Yaklaşık 30 yıldır araştırmacılar çocuk sahibi olmanın evlilik üzerindeki etkilerini inceliyor ve sonuç net: Eşler arası ilişki kötüye gidiyor. Çocuğu olan ve olmayan çiftler karşılaştırıldığında, ilişkiden duyulan memnuniyetteki düşüş oranı[8] çocuklu çiftlerde neredeyse iki kat hızlı ilerliyor.
Hukuki anlamda bu sözcük, bir sorumluyu görevden alma anlamına gelir. Memurların yetkilerinin elinden alınması, müvekkilleri tarafından avukatların işine son verilmesi ve diğer bazı görevi kötüye kullanma, kötü iş performansı ve sorumlulukları yerine getirmeme durumlarında bu terim hukuki olarak kullanılır.
Böyle bir bilgiye ulaşmak mümkün olmadığı gibi, buna ihtimal da yoktur. Kader bilgisi Allah'a aittir ve Allah'ın katında mevcuttur. Bırakın evlenip çocuğunuzun olup olmaması, ne kadar yaşayacağımızı, kaç sene ömrümüzün kaldığını da bilmemiz mümkün değil.
- Cennet bildiğimiz manada hamilelik vs. yoluyla bir tenasül yeri değildir. - Dünyadaki gibi çocuk sahibi olma yoktur.
Büyük-küçük çocuklarımıza sevgi ve şefkat göstermek, sevip öpmek sünnettir. Resulullah efendimiz, evine gelen küçük çocukları sevip başlarını okşar, evin içinde oynamalarına da izin verirdi. Enes bin Malik hazretleri anlatır: Resulullah, çocuklara karşı da insanların en şefkatlisi idi.
Eşim içime boşaldıktan sonra kaç dakika beklenmeli? Spermler doğru şekilde vajinaya bırakıldıktan sonra genellikle geriye sperm kaçağını önlemek için yaklaşık 30 dakika istirahat etmek belki kalça altına bir yastık koymak genel olarak önerilmektedir.
Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek için en ideal yaş 20 ile 32 yaş arası diyebiliriz. Bu yaş aralığı bir kadın için en sağlıklı yumurtlamanın olduğu, en kaliteli yumurtanın elde edildiği, hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu dönemdir.
28 günlük adet döngüsünde yumurtlama dönemi 14. güne denk gelmektedir ve bu dönem sadece 5-6 gün sürmektedir. Dolayısıyla bu günler dışında hatta bu günlerin 3. gününden sonra bile hamile kalma ihtimali azdır. Cinsel ilişkiye girildiğinde sperm 3-5 gün boyunca canlılığını koruyabilmektedir.
17-18 yaşında evlenen bir kadın, 18-42 yaş arasında 2-3 yılda bir hamile kalarak 12-13 çocuk doğurabilecek üreme sistemine sahip. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 15-49 yaş arasındaki kadınlar üreme döneminde kabul ediliyor.
Bu Sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na göre 1707 – 1782 yılları arasında yaşamış olan Rus kökenli Feodor Vassilyev'in ilk karısı Valentina Vasilyeva, 69 çocuk doğurarak Dünyanın En Doğurgan Kadını seçildi. Resmi olarak kayıtlara geçen Valentina Vasilyeva, Rusya'nın Shuya kentinde yaşamış. Şurada Paylaş!
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Anasayfa / Kurul Fetvaları / Ertesi gün hapı ve doğum kontrol hapı kullanmak caiz midir? Ertesi gün hapı ve doğum kontrol hapı kullanmak caiz midir? Gebeliği önleyici tedbirlere başvurarak doğumu kontrol altında bulundurmak bireysel düzeyde kaldığı ve sağlık açısından zararlı olmadığı müddetçe caiz görülmektedir.
Evet, çocuk yapmayacak isen evlenmenin de bir mantığı yoktur. Aile & Toplum konusunda 360 cevap paylaştı. Çocuğunuz okusun veya okumasın ona her yaşta gelecek hazırlayabilecekseniz sorun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri