15) Cips. Cipsler, ambalajın üzerinde yazan son kullanma tarihinden bir ay sonraya kadar tüketilebilir. Bu süre zarfında yenen cipsler, kişiyi hasta etmez.
Çünkü, raf ömrü dolan veya SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmesi, ağır gıda zehirlenmesi ile sonuçlanabilir. Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebilir. Gıdaları, doğru şartlarda saklayarak, tarihi geçen gıdaların zararlı ve kötü etkilerinden kaçınmak mümkün olabilir.
Son kullanma tarihi geçmiş olan çikolataların tadında ufak bir kayıp oluşabilir, kalitesi düşebilir, kırılıp ufalanabilir ya da beyazlama olabilir. Tadındaki değişikliklere rağmen, yenmesi sağlık açısından sorun oluşturmayabilir. Ancak, bunun hiçbir garantisi yok.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
"Tortilla cipslerini son kullanma tarihinden bir ay sonra da yeseniz, sizi hasta etmez." diyor Gunders. "Ama tadı biraz bayat gelebilir." Bunları yağlayıp fırına sürerek yeniden çıtır hale getirebilirsiniz. Kapalı bir kapta saklayıp nemlenmesini önleyerek daha fazla dayanmasını sağlayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Son tüketim tarihi geçmiş ürünü tüketmek, sağlık riskleri taşıyabilir. Bu tarih, sağlayıcı tarafından belirlenen ve ürünün güvenli ve etkili bir şekilde kullanılabileceği son zamanı gösterir. SKT'nin geçmiş olması, ürünün içeriğinde bozulma, besin değerinde kayıp ve mikrobiyal bozulma riskini artırabilir.
2012 yılında Kellogg Company tarafından satın alınmıştır. Dolayısıyla Pringles, Amerika Birleşik Devletleri'ne aittir. Pringles, Türkiye'de de satılmaktaydı. Ancak, 2023 yılında Türkiye'de uygulanan ambargolar nedeniyle Türkiye'deki satışları durdurulmuştur.
Aldığımız besinlerin son kullanma tarihine bakmanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gıda Uzmanı Hatice Elif Önal, raf ömrü dolan ve SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmemesi gerektiğini, ağır gıda zehirlenmeleri ile sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Her halükarda, bu tarih oldukça önemlidir. Sağlığınıza tehdit oluşturabileceği için bu durum özellikle süt ürünleri ve et gibi kolay bozulan yiyecekler için geçerlidir. Bilmiyor olabilirsiniz; ancak yiyeceklerin üzerine son kullanma tarihi ya da “tavsiye edilen tüketim tarihi” koymak hukuken bir zorunluluktur.
6) Peynir. Yumuşak peynirlerin raf ömrü kısa olsa da, özellikle sert peynirler son tüketim tarihinden sonra bile tüketilebilir. Peynirin bozulup bozulmadığını son tüketim tarihinden ziyade, tadına ve kokusuna bakarak kolayca anlayabilirsiniz.
Son kullanma tarihi geçtikten sonra, çikolatanın kalitesi, tazeliği ve lezzeti önemli ölçüde azalır. Üzerinde beyazlaşma olabilir ve kırılıp ufalanabilir. Eğer son kullanma tarihinin üzerinde çok uzun bir zaman geçmediyse, çikolatanın üzerinde bir bozukluk yoksa, tadı ve kokusu normalse, tüketilebilir.
Tarihi geçmiş çikolata tüketmek diğer tüm bozulmuş gıdaları tüketmek kadar zararlıdır. Bu nedenle, çikolatanın bozulduğunu düşünüyorsanız tüketmemeniz önerilir.
Çikolatanın raf ömrü, ambalajındaki saklama talimatlarına ve içerdiği malzemelere bağlıdır. Eğer çikolata, doğru şekilde saklandıysa ve ambalajı sağlamsa tarihi geçmiş olsa bile tüketilebilir.
Genellikle ürünün kalori, şeker ve yağ içeriğiyle son tüketim tarihine bakılıyor.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir.
Ürünlerin üzerinde yer alan sembollerde, ürünün son kullanma tarihi veya üretim tarihi belirtilir. Bazı ürünlerde, ürünün kullanım süresi "ürün açıldıktan sonra X ay içinde kullanın" şeklinde belirtilir. Bu semboller, tüketiciye ürünün ne kadar süre boyunca etkili ve güvenli olduğu hakkında bilgi verir.
Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir.
Burada belirtmek istediğimiz gıdanın raf ömrü kadar muhafaza şeklinin o gıdanın bozulup bozulmaması açısından çok önemli olduğudur. O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir.
Evde kendi imkanlarınızla yaptığınız bir kemik suyunu veya tavuk suyunu oda sıcaklığında bırakırsanız, kısa sürede bozulur. Ama bulyon uzun süre muhafaza edilebilir. Son kullanma tarihine kadar bozulma riski yoktur. Yemeklerinize ekstra bir lezzet katar.
Doritos, Lays ve Ruffles cips markalarının kökeni, sahibi ve İsrail ile ilişkisi hakkında bilgileri derledik. Bu markaların hepsi PepsiCo'nun Frito-Lay şirketine ait olup, ABD kökenli cips markalarıdır.
Tapuchips: İsrailli bir marka olan Tapuchips, elma cipsleri ve diğer meyve cipsleri ile tanınmaktadır. Doritos:Doritos markası dünya genelinde ünlü bir cips markasıdır.
kurulmuştur. Frito-Lay, Amerika Birleşik Devletleri'nin en popüler cipsi olacak Doritos markasının mısır cipsini piyasaya çıkarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri