Özellikle sıcak suyla sık sık duş almak cildi kurutup bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Dermatoloji uzmanlarına göre, her gün ve sıcak suyla duş almak aynı zamanda ciltteki yararlı bakterilerin de ölmesine neden olabilir. Cilt doktorlarının bir önerisi de bebeklerin her gün yıkanmaması yönünde.
Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir. Bu şikayetler özellikle havalar soğuduğunda daha fazla ortaya çıkar. Olumsuz durumları önlemek için duş sırasında fazla kese yapılmamalı, temizlenmek için yağ ya da krem şeklindeki yıkanma ürünleri tercih edilmelidir.
Duş almak denildiğinde insanın aklına kötü bir düşünce kesinlikle gelmez. Ancak her gün duş almak, sanılanın aksine son derece zararlıdır. Uzmanlar bu konuda kesin bir dille insanları uyarmaktadırlar. Her gün duş almak yerine 2 ya da 3 günde bir duş almanız en sağlıklı olanıdır.
İki günde bir ve hatta mümkünse üç günde bir duş almanız önerilmekte. Eğer günlük duş almadığınızda kendinizi çok rahatsız hissediyorsanız, vücudunuzun bazı bölgelerini sabunlu bezlerle veya temizleyici havlular ile temizleyebilirsiniz. Bu sayede kötü kokuya neden olabilecek bakterileden kurturulsunuz.
Sık sık duş almak ciltteki mikroorganizmaların dengesini bozarak cildi enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirebilir. Bağışıklık sistemimizin bakteriler tarafından belirli bir uyarıya ihtiyacı vardır. Çok sık duş almak bağışıklık sistemini zayıflatabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Eğer her gün terden sırılsıklam olmanıza sebep olan bir iş ya da aktivitede bulunmuyorsanız iki günde, hatta üç günde bir duş almanız öneriliyor. Eğer bu durum sizi çok rahatsız edecekse, vücudunuzun 'ter kokusu' yapan bölgelerini sabunla ya da temizleyici havlularla temizleyebilirsiniz.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Bu nedenle banyo ve duş süresinin 10 dakikadan uzun olmamasına özen göstermek gerekiyor. Ayrıca sabunlar cildi kuruttuğu için pH derecesi 5.5 olan sabunsuz temizleyiciler veya yağ ile gliserin oranı yüksek sabunlar kullanılmasında yarar var.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
Duş alırken sağlığımız için uyulması gerekilen evrensel kurallar vardır. Tıpkı sıcak su gibi uzun banyolar da ciltte kızarıklıklara, kurumaya ve kaşıntılara neden olur. İdeal duş süresi 7-10 dakikadır.
Saçlarımızı düzenli halde yıkansa da yağlanmanın geçmemesine neden olur. Özellikle saçın yağlanmasının geçmemesinin bir diğer nedeni ise, duşta saç kremini saç dipleri yerine saç uçlarına uygulamak oluyor. Herkesin yaptığı bu hata saçın daha çabuk yağlanmasına sebep oluyor.
Saçı sık yıkamak saçların daha fazla dökülmesine sebep olmaz
Günlük yıkamada elimize gelen saçlar, saçın doğal yaşam döngüsü içinde atılması gereken saçlardır. Her dökülen saçın yerine mutlaka yeni bir saç üretilmektedir. Saçlar döküldüğü için saç kaybı oluşmamaktadır.
Havalar soğudukça tercih edilen suyun sıcaklığı yükselir ve sıcak su ile duş almak saçların kurumasına neden olur. Sıcak su, kafa derisindeki sebumun parçalanmasına neden olur ve bu da saç tellerinin kurumasına, donuk görünmesine ve sonunda yeterince beslenmediği için dökülmesine neden olur.
Sıcak banyo almanın ne kadar rahatlatıcı bir his olduğunu bilirsiniz. Uzmanlar, sıcak duşun faydalarının bununla sınırlı olmadığını öne sürüyor. Yapılan araştırmaya göre sıcak banyo yapmak, kilo vermeye de yardımcı oluyor. Sıcak duş alarak 240 kalori yakabilirsiniz ki bu da 30 dakikalık hızlı bir yürüyüşe eşdeğerdir.
Her gün terden sırılsıklam olmuyor iseniz haftada 2 veya 3 kez banyo yapmanız önerilir. Eğer ter kokusundan rahatsız oluyor iseniz ter kokan yerleriniz sabunla temizlemeniz öneriliyor.
Sık yıkanma, cildin asit-baz dengesini olumsuz etkileyerek, bir çok katmandan oluşan cildimizin en üst tabakasını değişime uğratıyor ve böylece deri, nem kaybına uğrayarak, zararlı maddelerin içeriye nüfuz etmesini engelleyemez hale geliyor.
Tok karna olan bir kişinin banyo sırasında nefessiz kalma oranı oldukça yüksektir. Bu da kalbin aşırı yorulmasına neden olur. Bunun için banyonun aç karna yapılması gereklidir. Eğer yemek yenmiş ise bir süre beklenmesi de gerekecektir.
Banyonuzu ne kadar sıklıkta temizlemeniz gerektiği, evde yaşayan insan sayısına göre değişebiliyor. Yine de, haftada en az bir kere bütün banyonuzu temizlerseniz kafanızın rahat edeceğini söyleyebiliriz. Tabii, bunun dışında günlük ufak banyo temizliği yapmakta fayda var.
Mümkün olduğunca sık yıkanmak gerekir. Özellikle deri yüzeyinde bulunan mikropların, yığılan kirlerin, ter ve diğer bileşiklerin uzaklaştırılması ve dökülen yüzeysel hücrelerin atılması için de bu uygulama gereklidir. Yıkanma, su ve sabun kullanarak derinin ovulması ve kirin akıtılmasıdır.
İhtiyaç halinde gece yarısı yıkanmak caizdir. Bunun dışında banyoda uyulması gereken bazı haya kuralları vardır. Bunlardan en bilineni, ünlü hadis alimi Buhari'nin günümüze dek uzanan ve Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (S.A.V.) dayanan Hadis-i Şerif'tir. Burada, "Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin.
Duşta vücut bakımı yapmak ve banyo süresi için en ideal olan süre 15-20 dakika. Çünkü çok uzun süre boyunca suyun altında kalmak da çok faydalı değil. Fazla kalındığında deri ve kan dolaşımı bu durumdan olumsuz şekilde etkilenebilir ve bu durum sürekli hale geldiğinde dolaşım sorunlarına sebep olabilir.
İslam'a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Zaten Hz. Âişe'nin Hz. Muhammed'le beraber yıkandığından bahseden hadis-i şerif Buhârî'de geçmektedir.
Değerli kardeşimiz, Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Çünkü bu vakitler şeytanların dağılma vaktidir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır.
Uyumadan önce duş almak en iyi alışkanlıklardan biridir. Kan basıncınızı düzenlemeye yardımcı olur. Geceleri banyo yapmak vücutta uygun kan akışını başlatır.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri