Evliya Çelebi [1611-1685?] Türk ve dünya tarihinin en büyük gezgini ve en büyük seyahat kitabının yazarı olan Evliya Çelebi 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğmuştur.
Bu suretle 1630'dan 1681'e kadar sürecek olan elli yılı aşkın bir seyahat hayatı yaşadı. Gezdiği yerler arasında o zamanki Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde yer alan hemen hemen bütün yerler vardı.
Türk ve dünya tarihinin en büyük se- yahat yazarı olan Evliyâ Çelebi, İstan- bul'da 25 Mart 1611 tarihinde dünyaya gelmiştir. Ailesi aslen Kütahyalıdır. Bü- yük dedesi, Fatih Sultan Mehmed'in bayraktarlarından olup İstanbul'un fethine katılmış olan Yavuz Er Bey'dir.
Malatya'nın 32 mahallesi,32 camii,11 sarayı olduğunu söyleyen Evliya Çelebi,"havasının güzelliğinden dolayı çoğunlukla erkeklerin kuvvetli bünyeli olduklarını ve yaşları altmış,yetmişe ulaştığı halde dişlerinin inci gibi olduğunu da" notlarına eklemiştir.
Maraş olan adı, 7 Şubat 1973'te Kahramanmaraş olarak değiştirildi. Şair Gülten Akın, Maraş halkı için "Adamın su gibi akanıdır Maraşlı" demiştir. Ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, ise Seyahatnamesinde Maraş halkı için, "Kelimatları lisan-ı Türkidir ve ekseriya halkı Türkmendir" der.
İlgili 19 soru bulundu
Evliya Çelebi'nin Diyarbakır'ı, son çözümlemede “geniş vilayeti ma'mûr, ovaları güzel ve amber kokulu toprağı insanlar arasında rağbet gören, mezraları bol, hayrat ve bereketleri çok bir bayındır şehirdir.” (2001a: 37; 2003c: 275).
edilen bu sözlerin doğru olup olmadığını belirlemek için başvuracağımız kaynak, doğal olarak Seyahatname adlı eserin kendisi olacaktır. Bu ifadelerden şunu anlıyoruz: Evliya Çelebi, “ben Erzurum'da on bir ay yirmi dokuz kaldım. Yaz görmedim” demiyor.
Bu büyük üçgenin içinde kalan bölge eski Sivas yerleşiminin merkezi olarak tanımlanabilir. Evliya Çelebi bu şehir için, “Gerçekten de bir toprakları geniş, bütün halkı mutlu, ülkesi güzel ve beğenilir, ekinlikleri bol, her tarafta pınarları ve ırmakları kaynar ve akar şenlikli bir şehirdir.
9. Cilt: Kütahya, Afyon, Manisa, İzmir, Sakız Adası, Kuşadası, Aydın, Amasya, Tire, Denizli, Muğla, Bodrum, Ege Adaları, Isparta, Antalya, Alanya, Karaman, Silifke, Tarsus, Adana, Maraş, Antep, Kilis, Urfa, Rakka, Halep, Lazkiye, Şam, Beyrut, Sayda, Safed, Nablus, Kudüs, Medine, Mekke ve civar yerlerin seyahatleri ...
Türk ve dünya tarihinin en büyük gezgini ve en büyük seyahat kitabının yazarı olan Evliya Çelebi 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Ataları Kütahyalı olan yazarın babası Saray-ı Âmire'nin kuyumcubaşısı Derviş Mehmed Zıllî Efendi'dir.
Evliya Çelebi'nin "Dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir" olarak nitelendirdiği Aydın ve çevresi ile ilgili, tarıma ilişkin gözlemleri şu şekildedir: “Havası sahil havasıdır. Kıble tarafında Menderes Nehri'ne varınca güney tarafı iki menzil ta deniz kıyısında Balat'a varıncaya kadar büyük bir ovadır.
Evliyâ Çelebi, Türk ve dünya tarihinin en büyük seyyahı ve seyahatnâme yazarıdır. Aslen Kütahyalı olan Evliyâ Çelebi, 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Seyyahımızın babası sarayın kuyumcubaşısıdır. Dedesi Yavuzer Bey, Fatih Sultan Mehmed'in bayraktarlarından olup İstanbul'un fethine katılmıştır.
Eserin asıl adı Târîh-i Seyyâh Evliyâ Efendi'dir. Eser, Evliya Çelebi'nin 1630'lu yıllarda İstanbul'dan başlayarak 1672'ye kadar Osmanlı Devleti topraklarında ve komşu ülkelerde yaptığı seyahatleri anlatır.
Türk Dünyası Đncelemeleri Dergisi / Journal of Turkish World Studies, XI/2 (Kış 2011), s.69-97. Evliya Çelebi, 1646-47'de ve 1655'de iki kez resmi görevlerle İran'a gitti. Bunlar- dan ilkinde Defterdarzâde Mehmed Paşa tarafından Tebriz Valisi Kelb Ali Han'a elçi olarak gönderildi.
Evliya Çelebi, Osmanlı İmparatorluğu topraklarında ve komşu topraklarda kırk yıl 50 yılı aşkın süre boyunca seyahat eden bir Osmanlı kaşifi ve yazardı. Evliya Çelebi meşhur seyahatlerinin yanı sıra birçok harbe katılmış, nazımla meşgul olmuş ve musikiyle uğraşmıştır.
Kelime muhtemelen Çalap (Allah) kelimesinden gelme olup, İlahi yani Allah'a mensup demek olan “Çalabi” kelimesinin[1] çelebi haline dönüşmüş şeklidir. Bu unvan Konya Mevlevi Âsitânesi postnişinleri[2] ve Hacı Bektaş Veli'nin soyundan gelen kişiler için de kullanılmaktadır.
Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır. Evliya Çelebi heykeli Eskişehir yolu üzerinde otogar karşısındadır. Kütahya'nın Zeryen Mahallesi'nden olduğunu belirten Dünyaca ünlü seyyah Kütahyalı Evliya Çelebi 50 yıl boyunca gezmiş, duyup gördüklerini 10 ciltlik Seyahatnamesinde toplamıştır.
yaylayı gezdim. Fakat; #KızıldağYaylası gibi yayla. görmedim” dediği “Adana Karaisalı, Kızıldağ
Ünlü seyyah Evliya Çelebi 1611 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ailesinin Kütahya'dan gelerek İstanbul Unkapanı'na yerleştiği söylenir. Babası, kuyumcu ustası Mehmet Derviş Zilli'dir. Babasından tezhip, hat, nakış ve musiki öğrenmiştir.
BİRİNCİ CİLT: İSTANBUL'DAN BURSA'YA
Evliyâ Çelebi, ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlı başına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme'nin birinci cildini yazdı.
Evliya Çelebi, Anadolu, Rumeli, Suriye, Irak, Ġran, Mısır, Girit, Hicaz, Ukrayna, Romanya, Slovakya, Transilvanya, Moldovya, Avusturya, Macaristan, Polonya, Almanya, Hollanda, Bosna, Dalmaçya, Güney Rusya, Kırım, Kafkasya, HabeĢistan ve Sudan‟a kadar seyahat yapmıĢtır.
Doğum yeri İstanbul olarak bilinmesine rağmen Kütahya'da İstanbul'da doğduğu kabul görmemekte ve Evliyâ'nın Kütahya'da doğ- duğuna inanılmaktadır.
10 ciltlik Seyahatname ile 50 yıl süren tarihi gezi serüveninin rotasında kaybolmak için Evliya Çelebi'nin yolundan gidiyoruz, sizi de yanımızda götürüyoruz. Evliya Çelebi, Seyahatname'sini yazarken gezdiği yerleri anlatmanın yanında, bahsettiği doğaüstü olaylarla da sıkça tartışıldı.
Kültürel kimliğiyle; yalnız Türkiye'nin değil, tüm dünyanın da en önemli kentlerinden biri sayılır. Kent tarihsel potansiyeliyle adeta bir Açık Hava Müzesi niteliğindedir. Birçok medeniyete beşiklik eden kent döneminin tanığı olmuş ve gelen her medeniyetin izlerini barındırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri