Denetim, bir kuruluşun mali kayıtlarının ve şirket tarafından gerçekleştirilen finansal işlemlerin gerçeği yansıtacak şekilde belgelendiğinin kontrol edildiği bir süreçtir. Denetim uzmanı ise, belirtilen görevler kapsamında firma denetimini gerçekleştirmekle sorumludur.
Muhasebe ve Denetim bölümü, işletmelerin finansal durumlarını izleyerek kayıtlarını tutan ve vergi beyannamelerini hazırlayan profesyonelleri yetiştiren bir lisans programıdır. Ayrıca, işletmelerin finansal işlemlerini denetlemek ve finansal raporlarını doğrulamakla da ilgilenir.
İşlemlerin amaçlar doğrultusunda yapılıp yapılmadığının saptanmasıdır; Hata ve hilelerin önlenmesidir; Denetlenen kurumun veya işletmenin faaliyetleri ile ilgili yönetime, önerilerde bulunulmasıdır; Kurumun veya işletmenin sürekliliği ve mali durum hakkında güvenirlik sağlanmasıdır.
SPK bağımsız denetim çalışmalarını denetimin konusuna göre sürekli denetim, sınırlı denetim ve özel denetim olmak üzere üçe ayırmıştır.
Denetçi, muhasebenin temel kavramları, mali tabloların okunması, finansal analiz, vergilendirme kuralları, muhasebe standartları (IFRS, TFRS vb) gibi konularda bilgi sahibi olmalıdır. Ayrıca, maliyet, sermaye, değerleme, bütçeleme, nakit yönetimi gibi konularda da bilgili olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Kamu sektöründe çalışan denetçiler, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, denetçi olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 17.680 TL ile en yüksek 41.573 TL arasında değişebilir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. (Ek fıkra: 7/5/2010-5982/8 md.) Kamu Başdenetçisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gizli oyla dört yıl için seçilir.
Denetçi Ne Demek? Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
Genel olarak denetim görüşüne varmadan denetçinin yaptığı çalışmalara denetim işlemleri denir. Geleneksel denetim işlemleri karşılaştırma,tutar aktarmalarının incelenmesi,aritmetik inceleme ve belge incelemesidir.
Denetimin en önemli faydası hiç şüphe yok ki karar verme sürecinde kullanılacak bilgilere ne ölçüde güvenileceği konusunda makul güvence vermesidir. Bağımsız denetimin, hem denetlenen firmaya, hem de kamuya ve devlete yararları söz konusudur. Yönetime doğru bilgi akışı sağlar.
Denetçi olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Devlette denetçi olmak isteyen kişiler için gereken süre ise uzamaktadır. Çünkü Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girilmesi gerekir. Sınava hazırlanma ve sınav sonrası atanma süreci ise genellikle 1-2 yıl sürer.
MADDE 19 - (1) Her bir bağımsız denetim için en az 3 asil ve 3 yedek olmak üzere 6 kişiden oluşan bir bağımsız denetim ekibi oluşturulur ve her bir bağımsız denetim en az 3 kişi olmak üzere işin gerektirdiği sayı ve nitelikte bağımsız denetçilerden oluşan ekip tarafından gerçekleştirilir.
Yetki denetim sistemleri, kurumdaki kullanıcının, ait olduğu fonksiyonel gruba tanımlanan izinler doğrultusunda işlem yapabilmesine olanak tanımaktadır. Kurum içi iş akışında uygulanan bu denetim, yetki kontrolünde kurumlar arası yazışmalar gibi kurum yapısı dışına çıkan süreçlerde yetersiz kalmaktadır.
Denetim bölümünde eğitim alan öğrenciler, finansal işlemleri inceleyerek, işletmelerin finansal durumlarını değerlendirmeyi öğrenebilirler. Denetim bölümünde eğitim alan öğrenciler, denetim firmalarında denetçi olarak çalışabilir veya işletmelerde denetim departmanında çalışarak finansal işlemleri denetleyebilirler.
Muhasebe denetimi, iktisadi faaliyet ve olaylarla ilgili ileri sürülen düşüncelerin önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçlara ihtiyacı olan kişilere haber vermek amacıyla objektif olarak kanıt toplayan ve değerlendiren sistematik bir süreçtir (Güredin, 1995: 3).
Denetimin planlama, yürütme, raporlama ve izleme olmak üzere dört aşaması vardır.
Bu safhalar; 1-Denetçinin seçimi (görevlendirilmesi) safhası; 2-Planlama safhası; 3-Yürütme (uygulama) safhası ve 4-Raporlama safhasıdır. Denetim Standartları, Denetim Aşamaları ve Bağımsız Denetim Süreci arasındaki bağ Tablo:2'de gösterilmiştir.
Denetim raporunda dört farklı denetçi görüşünden biri bulunur. Bunlar olumlu görüş, sınırlı olumlu görüş (şartlı görüş), olumsuz görüş ve görüş vermekten kaçınmadır (BDS 705, prg 7-10).
Denetçi, bağımsız ve meslek bilgilerine sahip kişilerdir. Bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi olarak üç denetçi türü bulunmaktadır.
Kontrol devamlı bir faaliyettir, denetim belirlenen periyotta yapılır. Kontrol eş anlı olarak yürütülür, denetim geçmişe dönüktür. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir, denetim insan tarafından gerçekleştirilir. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez, denetimde bağımsızlık şarttır.
1-Bağımsız Denetçi Sayısı:
KAYİK dışında lisans almak için ise 24.000 TL denetim harcı ödemektedirler. Keza her yıl KAYİK için en az 14.966,70 TL KAYİK dışı için ise 7.468,10 TL harç ödenmektedir.
Denetçiler, çeşitli alanlarda çalışarak, işyerlerinde çalışma koşullarını, çalışanların güvenliğini, üretim süreçlerini ve ürünlerin kalitesini değerlendirirler. Ayrıca, denetçiler, yönetmelikleri ve standartları izleyen bir işletmenin faaliyetlerini denetler ve uygun olmayan durumları rapor ederler.
Baş denetçi; lisans eğitimini tamamlamış, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi veya mühendislik bölümlerinden mezun, baş denetçi eğitimini almış ve bu pozisyonda belli bir süre tecrübe kazanmış kişiye verilen isimdir. Denetçiler danışmanlık hizmetleri verebildikleri gibi kurumlara bağlı olarak da çalışabilir.
Aşağıdaki hâllerden birinin varlığında, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir ve/veya sermaye şirketi ve bunların ortaklarından biri ve bunların ortaklarının yanında çalışan veya bu cümlede anılan kişilerin mesleği birlikte yaptıkları kişi veya kişiler, ilgili şirkette denetçi olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri