Yüklem Değiştir Sonuna "-mak" mastar eki getirilebilir. Film çok güzeldi. cümlesindeki "güzeldi" yüklemi ise, isim soylu bir yüklemdir. Yüklem eğer bir isim ya da sıfat tamlaması, kalıplaşmış bir ifade, bir deyim ise bu tamlama, deyim bölünmemeli, bir bütün olarak yüklem kabul edilmelidir.
Gerçekleşen bir iş, oluş, hareket veya var olan bir durum gösterilmiyorsa, o sözcüğün yüklem olması mümkün değildir. Örnek: “Kontrolü kaybeden araç bariyerlere çarptı.” cümlesinde bütün anlamı üzerinde toplayan ve yargı içeren sözcük “çarptı” çekimli fiilidir. Bu nedenle o kelime yüklem olarak kabul edilir.
Türkçede asıl öğe en sonda bulunduğu, yardımcı öğeler daha önce geldiği için Türkçe söz dizimine göre yüklem cümlenin en sonundadır. Bütün öğeler sıralanır, sonra bunlarla hazırlanan haber veya yargı yükleme yüklenir. Gökyüzünün başka rengi de varmış. Yağız atlar kişnedi, meşin kırbaç şakladı.
Bir cümlenin en önemli ögesi nedir diye soracak olursanız alacağınız cevap “Yüklem” olacaktır. Çünkü bir söz dizimini cümle yapan şey bildirmiş olduğu yargıdır ve bu yargıyı sağlayan da yüklemdir. Örneğin “Çocuk denize taş attı.” cümlesini ele alalım. Burada yargıyı bildiren”attı” sözcüğüdür.
Özne: Kim, Ne soruları ile bulunmaktadır. Yüklem: Sorusu yoktur. Cümlede kip ve kişi eki alıp iş, oluş, hareket bildirerek cümleyi bir yargıya bağlayan sözcük ya da sözcük öbeğidir. Yüklem, cümlenin temel öğesidir.
İlgili 34 soru bulundu
Zaman zaman fiil (eylem) ve yüklem kavramları birbirine karıştırılır. Fiil bir kelime türü iken yüklem cümlenin öğelerinden biridir. Yüklem öznenin yaptığı işi veya oluşu belirtir. Yüklemlerde fiil bulunma zorunluluğu yoktur.
Cümleler yüklemine göre, yani yüklemin türüne göre iki türe ayrılmaktadır. Bunlar fiil ve isim cümleleridir. Yani yüklemine göre cümleler fiil ve isim cümleleridir. Yüklem eğer fiilden oluşuyor ise bu cümleler fiil cümleleri; yüklem eğer ki isim kökten oluşuyor ise bu cümlelere isim cümlesi denmektedir.
Yüklem; cümlede özne tarafından gerçekleştirilen eylemi, oluşu, hareketi veya bir olguyu ya da yargıyı bildiren sözcük veya sözcük grubu. Özne ile birlikte cümlenin ana öğelerinden biridir. Yüklemler fiil veya isim soylu olabilir: Öğretmen sınav kâğıtlarını dağıttı.
1- Yüklem genellikle cümlenin sonunda bulunur. Başında ya da ortasında bulunabilir. 2- Fiil olan sözcükler dışında isim ve isim soylu sözcüklerden oluşabilir. 3- Cümlede birden fazla yüklem bulunabilir.
Eksiltili cümle ya da kesik cümle, tam bir cümle kurulabilmesi için gereken ana unsurları içermeyen cümledir. Türkçenin eklemeli yapısı nedeniyle yüklemler tek başına cümle kurmaya yettiği için, "yüklemi olmayan cümle" olarak da tanımlanabilir.
Yüklem cümleden çıkarıldığında cümle yargı bildirmez. Bu yüzden yüklem, cümlenin temel taşıdır yani olmazsa olmazıdır.
1) Basit Cümle: Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer öğelerin sayısı önemli değildir.
Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, neyde, neyden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim.
Yüklemi gitmek, bırakmak, okumak gibi fiil soylu kelimelerden türetilmiş olan cümlelere fiil cümlesi denir. Yüklemi isim soylu kelimelerden oluşan cümleler ise ''isim cümlesi'' olarak adlandırılır.
Ayrıca yüklemler genellikle sonda bulunur. Yüklem cümlenin temel öğesidir, geriye kalan bütün öğeler onun yardımcısıdır. Cümlenin öğeleri bulunurken, en başta yüklem bulunur ve kalan bütün öğeler yükleme sorulan sorularla bulunur.
Yüklemi isimden meydana gelmiş olan cümleler isim cümlesi olarak adlandırılmaktadır. Eylem yerine kullanılan isimler ek alarak cümle içinde kullanılmaktadır. Bir cümledeki eylem -mak ya da -mek eki almıyorsa o zaman cümle isim cümlesidir.
Yüklem, genellikle cümle sonunda yer alır. Fakat vurgu amacı ile yüklemin yeri değiştirilebilir. Bu tarz cümle kuruluşlarında vurgulanmak istenen öğe, yüklemin hemen önüne getirilmektedir.
İçinde birden fazla yüklemi olan, dolayısıyla birden fazla yargı taşıyan cümlelere birleşik cümle denir. Bu cümleler, girişik birleşik, ki'li birleşik, iç içe birleşik yapıda olabilir.
Sıralı Cümle (Birden Çok Yüklemli Cümle) Basit ya da birleşik yapılı birden fazla cümlenin birbirine virgül (,) veya noktalı virgülle (;) bağlanması sonucu oluşturulan cümlelere sıralı cümle denir.
Herhangi bir düşünceyi, duyguyu, haberi, isteği, durumu, olayı, yaşanmış şeyleri ifade ederken ya da söylemeye çalışırken kurulan ve kendi içerisinde yargı ve anlam taşıyan sözcük ya da söz dizisine cümle denir. Bir şeyin cümle olabilmesi için yüklem taşıması gerekir. Yargıyı bildiren şey cümle çerisinde yüklemdir.
Başka bir ifade ile yapanı ya da olanı karşılayan unsur olmaktadır. Yüklemi eylem olan bir cümlenin özne-yüklem ilişkisine, özne yüklem ilişkisi denilmektedir. Özne ile ilgili çatı ekleri ise "-l, -n, -ş" harfleri olmaktadır.
Fiil cümleleri, yüklemleri çekimli fiil olan cümlelerdir.
Eğer cümlenin yüklemi bir varlık ise (Ahmet, Ayşe, O) İsim Cümlesi olur. Eğer cümlenin yüklemi bir ya da birkaç eylem içeriyorsa (yapmak, etmek, gelmek) Fiil Cümlesi olur.
Yüklem, özne ve nesneden sonra cümlenin sonunda yer alıyorsa kurallı cümle oluşur. Devrik cümleler ise yüklemin cümlenin başında ya da ortasında olmasıyla oluşur.
Dolaylı tümleç, yükleme sorulan nereye?, nerede?, nereden?, kime?, kimde?, neye?, nede?, neden? Sorularının cevaplarını karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri