HİSSELİ TAPUNUN İCRA YOLUYLA SATIŞI Böyle bir durumda da borçlu kişinin sahip olduğu gayrimenkullerin icra kanalıyla satışı gündeme gelmektedir. Bu durumda en büyük sorun hisseli tapularda yaşanmaktadır. İcra takibi yapılan hisse sahibinin borcundan dolayı gayrimenkul hissesi icradan satılabilir.
Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir. Hisseli taşınmazın satışı ile ilgili paylı mülkiyette herhangi bir sorun yoktur.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Hisseli Tapuda Haciz
Borçtan dolayı hisseli tapulara haciz gelir. Borç dolayısıyla kişilerin mülkiyetlerinde olan hisseli gayrimenkullerin tapularına haciz işlemi uygulanabilir. Bununla ilgili olarak yasal bir engel söz konusu değildir.
Hacize konu olan borçtan dolayı borcun sahibinin gayrimenkuldeki hissesi satışa çıkarılabilir. Bu satış işlemi için ilgili icra dairesi yetkilendirilir ve satış süreci tamamen bu şekilde belirlenir. Hisseli gayrimenkulün bir hissesine getirilen haciz ile satışı gerçekleşebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Hisseli tapu sahipleri payını diğer kişilere dilediği şekilde satabilecek olsa da diğer pay sahipleri satış bedelini ödemek suretiyle payları iade alabilecektir. Bu sebeple gayrimenkul üzerinde sahip olunan payların satışı zorlaşmakta ve olduğundan daha düşük meblağlar karşılığında satılabilmektedir.
Son yapılan istatistik araştırmalarına göre, son zamanlarda pek çok sayıda kişi üstünde haciz ya da icra takibi bulunan mülk ve gayrimenkul seçeneklerine dönmüştür. Aynı durum arsa ve tarlalar için de geçerlidir. Buradan anlaşılacağı üzere, icralık olan tarla ve arsa alımı yapılabilmektedir.
5403 Sayılı Kanunun 8. maddesine göre bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinin ifraz edilemeyeceği, payların 3. şahıslara satılamayacağı, devredilemeyeceği veya rehnedilemeyeceği belirtilmiş ise de anılan yasada bu taşınmazların cebri icra yolu ile haczedilmesine engel teşkil eden bir hüküm bulunmamaktadır.
Eşinizin borcundan dolayı tapulu evinize haciz gelmesi mümkün değildir. Borca hiçbir şekilde kefil olmadığınız müddetçe evinizin üzerine haciz gelmesi ve satışa çıkarılması söz konusu olmaz.
Miras malına haciz işlemini başlatmak için İcra Müdürlüğü'nden yetki belgesi talep edilmesi gerekmektedir. Bu belge ile noterden veya Sulh hukuk Mahkemesi'nden veraset ilamı talep edilir ve icra dosyasına ibraz edilir. Veraset ilamında yer alan takip dışı mirasçılara da yapılan haciz konusunda haber verilir.
Davacı taraf: Malın paylı veya elbirliği mülkiyete tabi olması fark etmeksizin bir paydaş/ortak veya birkaç paydaş/ortak birlikte, ortaklığın giderilmesi davası açabilir.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Bölünmez Bütünlükteki Tarım Arazilerinin Haczi ve İcra Yoluyla Satışı Mümkün...
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir. Ancak süreç öyle basit bir iptal kararı ile tamamlanmaz. Satışı yapılan hisse payı ortaklara satılır.
Hisseli Tapularda Paydaşlıktan Çıkarılma
Burada yalnızca pay sahibinin ihlal etmesi önemli olmayıp aynı zamanda paydaşın malı kullandırttığı (kiracı, akraba vb) kişilerin ihlallerinde de mahkemeye başvurulabilecektir.
Buna göre borçlunun haline münasip evi haczedilemez mallar arasında sayılmıştır.Basit anlatımıyla, borçlunun haline münasip ev kavramı, borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeten, sosyal ve mali konumunu koruyan meskeni ifade etmektedir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Bölünemez büyüklükte olan ve birden fazla hissedara sahip olunan tarım arazilerinde, hissedarların ya da iştirakçilerin tamamının beraber katılımı ile 3. şahsa satışı yapılabilmektedir. Bunun üzerine Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlamıştır.
Tarlaların hisseli bir şekilde bölünmesi ve satılması arsa niteliğindeki taşınmazlara göre daha zordur. Tarla vasıflı arazilerde 20 dönüm altında hisselendirme olamaz. Yine dikili tarım arazilerinde 5000 m2 ve seralarda 3000 m2 altında hisselendirme yapılamaz.
Hacizli bir taşınmaz malın satışı hacizden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmelidir. 1 yıl içinde üzerinde haciz bulunan taşınmazın satışı talep edilmez ise haciz düşer. Hacizli taşınmazın satışının istenmesinden itibaren 3 ay içerisinde satış işlemi gerçekleştirilir.
Taşınmaz, satış talebinden itibaren üç ay içinde icra dairesi tarafından sadece açık artırma usulü ile satılır. Ancak iflas yoluyla takip söz konusu olduğunda taşınmazın pazarlık yoluyla satılması da mümkündür.
İcra ve İflas Kanunu m. 121'de, mi- ras hissesinin paraya çevrilmesiyle ilgili olarak ayrıntılı düzenleme getirilmemiş, bu husus icra mahkemesinin takdirine bırakılmıştır. Kanuna (m. 121) göre haczedilen miras hissesinin açık arttırma ile de satılabilir.
HİSSELİ TAPUNUN İCRA YOLUYLA SATIŞI
Böyle bir durumda da borçlu kişinin sahip olduğu gayrimenkullerin icra kanalıyla satışı gündeme gelmektedir. Bu durumda en büyük sorun hisseli tapularda yaşanmaktadır. İcra takibi yapılan hisse sahibinin borcundan dolayı gayrimenkul hissesi icradan satılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri