mütehassir. (Hasr. dan) Özleyen, hasret çeken.
Özlemek Ne Demek? Özlemek, birinin yokluğunu hissetmek, bir süredir ayrı kalınan birinin yanında olmayı istemek anlamına gelir.
Özlem duymak, epeydir ayrı kaldığı yere ya da kimseye kavuşma isteği içinde olmak.“Yıllardır yurdumun hasretini çekiyorum.”
müşahede / müşâhede / مشاهده / مُشَاهَدَه
Kabaca özlemek; "bir sevdiğimizin yanındayken vücudumuzda bolca salgılanan endorfin, dopamin ve serotonin gibi hormonlarının bir anda azalma göstermesine karşı beynimizin geliştirdiği bir tepki mekanizması" olarak anlatılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Eski Türkçe öp- “öpmek, yudumlamak” fiilinden evrilmiştir.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Sıla özlemi, kişinin evden, aileden ve alıştığı ortamdan uzak kalmasına bağlı olarak hissettiği güçlü özlem duygusu. Bu duygunun duygusal belirtileri olabileceği gibi, fiziksel dışavurumları da vardır.
Özlem veya hasret, bir kimseyi ya da bir şeyi görme, kavuşma isteğidir. Bu duygu bireyde, özlenilen şeyin değeriyle ilgili algının değişmesine yol açabilir.
Kelime Anlamları
Eşk: Gözyaşı. (f.i.) Ḥasret: Özlem. (t.i.) Eşk-i ḥasret: Hasret gözyaşı, özlem gözyaşı.
(nsz) Özleme işine konu olmak: “Ben özlenerek hatırlananlardan bahsediyorum.” -P. Safa. Özleşmek, öz hale gelmek, koyulaşmak.
En İyi Cevaplar
özlüyorsun. Aynen öyle. kız için daha zor oluyor. özluyorsun.
özlemek {fiil}
miss {fi.}
Recüliyet kelimesi Türkçe'de "erkeklik" anlamına gelir. Arapça rcl kökünden gelen raculiyyat رجليّة z "erkeklik" sözcüğünden alıntıdır.
RÜÇHÂNİYET – RÜCHÂNİYET. (ﺭﺟﺤﺎﻧﻴّﺖ) i. (Ar. rucḥān'dan yapma mastar eki -iyyet ile rüchāniyyet) [Türkçe'de türetilmiştir] Üstün olma.
Bu kökten türeyen ergin, yetişmiş erkek, insan, becerikli gibi anlamları ifade eden “racül” kelimesi ayrıca mert, yiğit, insana yakışır olumlu nitelikleri bulunan, erdem sahibi olmuş, kendisine güvenilir, işinin ehli olan kişi anlamlarına da gelmektedir.
Sözlükte “göndermek” anlamındaki irsâl kelimesinden isim olan risâle (risâlet, çoğulu resâil) “sözlü veya yazılı mesaj iletme” mânasında “elçilik” demektir.
Özlem duymak, özlemek, kelime anlamı olarak ne demek diye araştırdığımda TDK tarafından “Bir kimseyi veya bir şeyi görmeyi, kavuşmayı istemek, göreceği gelmek” anlamı karşıma çıktı.
Yani, Pessoa, kendi yasını tutmaktadır. Dilimizde ise özlemek, özden gelir. Kişinin kendi özünü bir başka insana, nesneye, hayata katabilme arzusudur.
Seni özlüyorum [ör.]
Gerçek anlamında kullanılır. Birden fazla yazılış hatası vardı. Bu kelime genellikle öz beöz, özbe öz, öz be öz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı özbeöz şeklinde olmalıdır.
Kabaca özlemek; "bir sevdiğimizin yanındayken vücudumuzda bolca salgılanan endorfin, dopamin ve serotonin gibi hormonlarının bir anda azalma göstermesine karşı beynimizin geliştirdiği bir tepki mekanizması" olarak anlatılabilir.
Bazen geçmişte kötü anıların olduğu günlere de özlem duyarız. Bunun sebebi ise beynimizin o günleri bütünlüklü olarak ele almasıdır. Yani yaşanmış iyi hatıraların da dâhil olduğu bir toplam bizde nostalji hissini uyandırır.
Özlemek ruhun bir yansımadır. Özlemek ruhumuzdan izler taşır. Özlem duygusunun bıraktığı izlerde yürüyüp yaşamımıza yeni bir soluk katma çabamız boşuna değildir. Geçmişe dönmek, bir anda sihirli bir değnekle özleme son vermek mümkün olmasa da özlemin beraberinde getirdiği güçlü duygular vardır.
Doğrulanmış Cevap. ➜Bu anlama gelen deyim 'gözünde tütmek' veya 'dört gözle beklemek' deyimlerine örnek verebiliriz. Bunlar çok özlemek anlamı katar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri