İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında çok yaşa, teşekkür ederim anlamlarında söylenen bir söz.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Sağol" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "Sağ Ol" şeklinde yazılır. İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında `çok yaşa, teşekkür ederim` anlamlarında söylenen bir söz.
Orijinalden alıntı: tek hakkın VAR..! Şaka bir yana eyvallah,sende sağol,rica ederim vs... Sen de Solol. Eyvallah.
Sağ ol DEYİMİ AÇIKLAMASI
hoşa giden bir davranış için 'çok yaşa, teşekkür ederim' anlamlarında söylenen bir söz.
"Sağ ol" ifadesi, Türkçede nezaket göstermek ve teşekkür etmek amacıyla kullanılan yaygın bir sözcük öbeğidir. Bu tabir, günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sıkça karşımıza çıkar, dilimize canlılık ve samimiyet katar.
İlgili 30 soru bulundu
teşekkür ederim, kibarca şahsına yönelik minneti karşı tarafa aktarmaktır; sağol biraz daha geçiştirmeli bir seçenek olarak sanki daha üstünkörü bir anlatım içerir ve daha yerel ağza hitap eder.
Sağol kelimesi genellikle yanlış da yazılır ve her iki yazım şekli de doğru zannedilir. Ancak sağ ol kelimesinin tek bir doğru yazımı vardır. TDK'ya göre kelimenin doğru yazımı 'sağ ol' şeklinde ayrı olarak yazılmasıdır. Kelimenin 'sağol' ya da 'sağolun' şeklindeki yazımı hatalıdır.
Fakat sağ ol kelimesinin yalnızca bir tek doğru yazılımı bulunur. Sağ ol TDK kurallarına göre ayrı bir şekilde yazılmalıdır. Kelimenin "sağol" ya da "sağolun" hatta "saol" şeklinde yazılması hatalı bir yazılımdır.
SAĞOL NASIL YAZILIR? Bu kelimenin sağ ol mu, sağol mu? olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sağ ol şeklinde olmalıdır.
Peki sağol mu doğrudur, yoksa sağ ol mu doğru? TDK'ye göre kelimenin doğru yazılışında esas alınması gereken, iki kelimenin birleşmesi sonucu farklı bir anlam taşıyıp taşımamasına bakılmasıdır. İki kelime birleştiğinde anlamı değişmiyorsa ayrı yazılmalıdır.
eyvallah=iy(evet)+wa'llahi(yeminle) birleşmesinden oluşur ve arapça kökenli olduğu aşikardır. sağ ol, sağ ismi türkçe kökenli, olmak manasındaki ol fiili türkçe kökenlidir. iki türkçe kökenli isim ve fiilin birleşmesinden oluşmuş türkçe kökenli iyi niyet göstergesidir.
dolayısıyla da rücû etmek de geri dönmek, vazgeçmek, iade etmek gibi anlamlara gelir. bu yüzden de birisi teşekkür ettiğinde ona karşılık söylenen "rica ederim" cevabı aslında "ben size teşekkür ederim" ya da "aynı şekilde teşekkürünüzü size iade ediyorum" gibi anlamlar taşıyan bir kibarlık ve saygı göstergesidir.
teşekkür ederim, bu söylediklerin, uyarmaların için sana müteşekkirim ancak benim onalara ihtiyacım yok, ben kendi başımın çaresine bakabilirim anlamında kullanılabilen özlü söz.
resmi ortamlar için bir ayrıntısını vereyim: üst asta teşekkür ettiğinde, astın cevabı 'rica ederim' olamaz. resmi ortamlarda rica sadece üstlerin kullanabileceği bir kelimedir. bu nedenle, resmi ortamda üst teşekkür ettiğinde astın cevabı, 'sağolun efendim' ya da 'görevim efendim' olmalıdır.
Eylem. [1] Yapılan bir iyiliğe veya herhangi bir harekete karşı duyulan mutluluğu ve gönül borcunu anlatma.
canı gönülden bir teşekkür ederim demek.
genellikle sağol olarak yazıldığı düşünülen kelimedir. daha da acısı saol olarak yazmayı sürdüren kitledir. sağol'un doğru yazılışıdır.
Hoş bulduk kelimesi de bu zorlayıcı kelimelerden sadece bir tanesidir. Kelimenin doğru yazılışı ''hoş bulduk'' olmalıdır ve birleşik yazıldığı takdirde yazım yanlışına sebep olacaktır. Hoş bulduk kelimesinin doğru ve yanlış yazılışları şu şekildedir; DOĞRU: Hoş bulduk.
Hoş geldin nasıl yazılır? Hoş geldin kelimesi her zaman ayrı yazılmalıdır. Birçok kişi birleşik olarak düşünse de doğrusu ayrı yazılması gerektiği yönündedir.
Türkçede ki pek çok kelimede olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''sağduyu'' şeklindedir.
Başınız sağ olsun birleşik olarak değil, ayrı olarak yazılmalıdır. Özellikle "sağ olsun" kısmı yazım yanlışı yapmamak adına çok önemlidir. "Sağ olsun" kelimesinin ayrı olarak yazılması, tüm kaynaklara göre doğru olarak kabul edilir.
ABİ KELİMESİNİN ANLAMI
Saygı ve sevgi göstermek üzere yaşça büyük olan erkeklere söylenen bir seslenme sözü anlamına gelir. Bu kelime genellikle ağbi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı abi şeklinde olmalıdır.
Sana da sözcük öbeği sana da mı sanada mı şeklinde yazılır en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre "sanada" nın doğru yazılış biçimi "Sana da" şeklinde yazılmaktadır.
Konuşurken fark edilmeyen dil bilgisi kuralları, yazı dilinde belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir.
TDK'ya Göre Nasıl Yazılır? Doğru: Var Ol!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri