Fakat gereğinden fazla sıcak su, saçlarımızdaki uçucu yağların ve nemin kaybolmasına neden olacağı için zamanla kuruluk ve kepek sorunu ortaya çıkabilir. Saçlar daha kırılgan hale gelir. Zayıflayan saç kökleri ise sonuçta saç dökülmesine neden olabilir.
Saçı sıcak su ile yıkamak saç derisine zarar verir. Yıpranan saç derisine yanmalar, yağlanmalar ve kepek oluşumu başlar. Bu nedenle saçı soğuğa yakın ılık su ile yıkamak, saç derisinin canlanmasında büyük rol oynar. Islak saç kuru saça oranla daha hassastır.
Havalar soğudukça tercih edilen suyun sıcaklığı yükselir ve sıcak su ile duş almak saçların kurumasına neden olur. Sıcak su, kafa derisindeki sebumun parçalanmasına neden olur ve bu da saç tellerinin kurumasına, donuk görünmesine ve sonunda yeterince beslenmediği için dökülmesine neden olur.
Saç, su sıcaklığına tepki veren canlı yapıdadır. Sıcak su aslında sauna etkisi gösterir ve saç derisinin gözeneklerinin açılmasında yardımcı olur. Açılan gözenekler saç derisinin nemi ve doğal yağları emmesine yardımcı olur.
Fön Saç Döker mi? Aşırı ısı, saçın protein yapısına zarar verir ve saç dökülmesine neden olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Eğer saçınıza kısa sürede, basit dalgalar uygulayacaksınız ısı derecesini 180 dereceye kadar çıkartabilirsiniz ancak tam tersine uzun süreli bir işlem uygulayacaksanız ısı 120 ile 140 dereceyi geçmemeli.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Tazyikli su saç diplerine ve köklere zarar verir. Bu nedenle sıcak ve soğuk olmamak koşuluyla ılık su tercih edilmelidir. Saç yıkama konusunda mutlaka doktor size önerilerde bulunur.
Her gün değil, gün aşırı yıkayın
Günaşırı ılık ve fazla basınçlı olmayan suyla, saç tipinize uygun bir şampuanla yıkayın. Her yıkamada 2 kezden fazla şampuan ya da sabun kullanmayın.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Sıcak ve uzun duşlar, cildi alevlendirerek kızarıklığa, kaşınmaya ve hatta soyulmaya neden olabilir. Cildin doğal nem dengesini bozarak sizi cildi sağlıklı tutan doğal yağlardan, yağlardan ve proteinlerden mahrum bırakabilir.
Saçınızı durularken ılık veya soğuk su kullanmanız tavsiye edilir. Sıcak su, saçınızı kurutabilir ve saç derinizin doğal yağlarını yok edebilir. Soğuk su ise saçları daha parlak hâle getirmeye yardımcı olur. Üstelik saç tellerini sıkılaştırma ve nem dengesini sağlama gibi etkileri de mevcuttur.
Saç gürleştirmek için düzenli aralıklarla saçta bulunan kırıkların aldırılması da önemlidir. Bununla birlikte, dış faktörlerin yanı sıra saçların gürleşmesi için beslenme düzenine de dikkat etmek gerekir. Demir, çinko ve vitaminler yönünden zengin gıdaları tüketerek, saç problemlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
Gereğinden yüksek ısıda kullanırsanız saç kayıplarına veya saçınız dalgalı ise dalgalarının kaybolmasına neden olabilir.180-150 derecelerde işleminizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Ancak çok kıvırcık bir saç yapısına sahipseniz 200 dereceyi kullanın. Saçlarınızı bölümlere ayırıp yavaşça başlayın.
Saçı ıslakken ya da kuru değil, nemliyken taramalıyız. Saçları yıkadığınızda kafa derisi ve saç gözenekleri hassastır. Bu yüzden nemliyken tarayın diyoruz. Düğümleri açmak için her zaman önce parmaklarınızı veya geniş dişli tarak kullanın.
Soğuk su, saçın daha pürüzsüz bir dokuya kavuşmasına yardımcı olur. Saç tellerini kırılmasını ve yıpranmasını engeller. Ancak kış aylarında soğuk su kullanmanın da kendine has sorunları vardır. Saçı düzleştirir.
Bu esnada saçlarınızın yapısına, ihtiyaçlarına ve sorunlarına yönelik saç bakım ürünlerinden yardım almanız gerekir. Fakat saçları her gün yıkamanın, onların sağlıkla uzaması açısından herhangi bir etkisi yoktur. Aksine, gereğinden sık saç yıkamak saçlarınızın yağ dengesini bozabilir.
Maalesef eski bir aile alışkanlığı olarak gece yıkanılır ve saçlar tam kurumadan yatılır. Saçlar ıslakken zarar görmeye daha elverişli olurlar. Kırılma ve kopma gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız yatmadan önce saçlarınızın iyice kuruduğuna emin olun.
Saçlarınızı her gün şampuansız yıkayın. Ancak saçlarınızın doğal yağları ile beslenmesini sağlamak için sık sık yıkanmanız lazım. Saçlarınızın sürekli yıkanması saç boyanız çok hızlı akmasına neden olur. Şampuanla yıkanmamış saçlar demek kurumayan saçlar demektir.
Saçlarımızın sağlıklı olabilmesi için tıpkı cildimiz gibi neme ihtiyacı var. Nem sayesinde saçlarımız daha güçlü, esnek ve parlak oluyor. Ancak deniz suyundaki tuz saçlarımızdaki suyun azalmasını sağlıyor. Bu da saçların kurumasına ve kırılganlığının artmasına neden oluyor.
Sık yıkamak saçlı derinin koruyucu florasını bozar" dedi. Saçları sık yıkamanın derideki koruyucu bakterileri yok ederek kepeklenme ve saç dökülmesine yol açabileceğini kaydeden Köktürk, "Koruyucu tabaka yok olduğu gibi deride istenmeyen bakteri ve mantarların üremesine de neden olabilir.
Saçlarınızı her gün duş almanız değil, kullandığınız şampuan yıpratır! Her gün duş almak hem vücut sağlığı için hem ruh sağlığı için oldukça faydalıdır. Her gün alınan duş insanın ne kadar iyi hissetmesini sağlasa da saçlar açısından durum aynı olmayabilir.
Gençlerin hayatında çok fazla yer ve zaman işgal eden, ellerinden bırakamadıkları bazı elektronik aletler var ki bunlar da saçlara pek faydalı değil. Radyasyon yayan cihazlar, cep telefonları, bilgisayarlar vs. elektromanyetik kirlilik nedeniyle sağlığımızı bozuyor ve saç dökülmelerini tetikleyebiliyor.
Hepimizin saçı her gün dökülür ve normalde dökülen saçın aynısından, aynı kalınlıkta yeni saç yerine geri gelir. Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 kez saçı dökülür ve yerlerine yenileri çıkar ve buna saçın büyüme döngüsü denir.
Uzmanlarımız en sık sorduğunuz soruları yanıtlamaktadır. Saçları taramak saç dökülmesi sorununu arttırmaz. Aslında fırçada bulunan saçlar zaten dökülecek olan saçlardır. Saç dökülmesi evresi (telojen evresi) yaklaşık 3 ay sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri