Çok fazla sevmenin olumsuz bir durum olmadığını vurgulayan Erol, duygular aşırı olduğunda davranışların kontrol edilemez hale geleceğini ve kişiye zarar verici olabileceğini belirtiyor. Öyle ki yaşanan bu yoğun duygular kişinin algılarını daraltıp bazı şeyleri görmesini de engelliyor.
Takıntılı sevgi hastalığının tek bir nedeni yoktur ve bağlanma bozuklukları, sınırda (borderline) kişilik bozukluğu, takıntılı kıskançlık, sanrılı kıskançlık, erotomani ve takıntı-zorlantı bozukluğu gibi başka birtakım ruhsal bozukluklara eşlik eden bir durum olarak ortaya çıkabilir.
Sevgi gibi o yumuşak harika duygu da geçirimsiz ve sübjektif bakakalmış bir zihinde çok yaşayamıyor… Sevginin fazlasını kontrol edemeyiz, bir karşılığı da olmadığından ister istemez kendini negatif duygulara dönüştürerek varlığını korumaya çalışır. Öyle hemen de çekip gitmek istemez!
Sevmek demek, çok güvenilir bir dostluk ve arkadaşlık kurmuş olmak, koşulsuz güveniyor olmak, onunla birlikte kendini güvende hissediyor olmak demektir. Sevmek demek, sizi olduğunuz gibi kabul ettiğini bildiğiniz özel birinin varlığını biliyor olmak demektir.
Aşk, sevginin tutkulu ve derinlikli biçimidir. Aşkı sevgiden ayıran en önemli üç özellik, sadakat, bağlılık ve şefkattir. Sevdiğine delice bir tutkuyla bağlanan âşık onun için kendi çıkarını terk eden kişidir. Aşık olan kişide muhakeme ikinci plana düşmüş, öncelik duyguların olmuştur.
İlgili 34 soru bulundu
Aşk, iki insanın farklılıklarını kabul etmelerini, birlikte vakit geçirmekten keyif almalarını, fedakârlığı ve ortak değer yargılarına sahip olmayı gerektiriyor. Bununla birlikte bilim insanlarına göre “gerçekten âşık olmak” ortalama olarak iki hafta ila dört ay arasında bir zaman alabiliyor.
Aşkın fiziksel etkileri:
Stres hormonları olarak bilinen noradrenalin yağ yıkımını sağlar. Artan kan beyin kan akımı hafıza ve becerilerin artmasını sağlar. Güçlü vücut içi morfin olan endorfinler hem ağrı algısını azaltır hem de mutluluk sağlar. Endorfin ve serotonin yüksekliği bağışıklık sistemini güçlendirir.
İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır.
ZEHİRLENDİĞİMİZİ NASIL ANLARIZ
Gıda zehirlenmellerinde, bulantı, kusma ve ishal gibi üç ana belirti olduğunu söyleyen Topuz, "ileri aşamalarda ise ateş, baş ağrısı, karın krampları gibi belirtiler görülmektedir.
Tsundoku Sendromu, bireyin okuyamayacağı kadar kitap alması ve henüz okunmamış bir yığın kitabı olmasına rağmen ''okuma niyeti ile '' yeni kitaplar almaya devam etmesi durumunu ifade etmektedir. Bu kelime kökenlerini Japoncadan almaktadır.
Aşkın bir bağımlılık olup olmadığı hakkında konuşmaya başlamadan önce aşkı tanımlayalım; Literatürde, 'bir kimseye ya da bir şeye karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusu ve iki ayrı cinsin birbirine karşı hissettikleri bedensel ve ruhsal güçlü duygu, sevgi ilişkisi' olarak tanımlanır.
Bibliomania hastaları okumadığı kitaplar ile ilgili herhangi bir şey hissetmezken, tsundoku hastalarında yoğun suçluluk duyguları vardır. Bibliomaniada kişi aldığı kitapları başkalarına göstermekten keyif alır ve sosyal medyada sık sık paylaşır.
Ø Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler, ıehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür. Ø Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur.
Gıda zehirlenmesinin bu ilk belirtileri genellikle bulantı, kusma, ishal ve karın krampları şeklindedir. Bu belirtiler, genellikle bakteri toksini vücuda girdikten sonraki birkaç saat içinde hızlı bir şekilde görülmeye başlar. Buna karşın bu zehirlenme belirtileri genellikle birkaç gün içinde kaybolur.
Toksik bir element olan bromun inhalasyonu, deri ve müköz membranlarda doku hasarına neden olmaktadır. Brom intoksikas- yonlarında oral bulgu olarak halitozis ve bukkal mukoza ile dilde kahverengi pigmentasyon olabileceği bildiril- mektedir.
Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Aşık Olmak ile Sevmek Arasındaki Fark Nasıl Anlatılmıştır? Aşık olmak sevginin daha yoğun bir şekilde yaşanmakta olan bir halidir. Aynı zamanda sevgiyi aynı anda birden fazla kişi için hissetmeniz mümkündür. Ancak aşk sadece bir kişiye karşı hissettiğiniz yoğun duygu halidir.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Hormonlar aşk acısını arttırıyor
Aşık olan bir kişi, yemeden içmeden kesilebilir, uyku düzeni bozulabilir hatta psikolojik bozukluklar yaşayabilir. Çünkü aşk bir saplantıdır, melankoli halidir. Kişi başka hiçbir şey düşünemez ve gözü sevdiğinden başkasını görmez.
"Aşk, insan sağlığını ciddi derecede tehdit ediyor."
Uzmanlara göre aşk acısı çekenlerin gözbebekleri daha büyük, avuçları terliyor ve kalp atışları normalden daha hızlı.Stres kaynaklı rahatsızlığın baş müsebbibiAşkın yol açtığı bu değişimler stres kaynaklı rahatsızlıklara ve grip etkilerinin görünmesine neden oluyor.
Aşırı hormon salgılaması sonucu uykusuzluk oluşur.
Enerji ve pozitif duygular hissettiren hormonlar aşık kişiyi dinç tutar. Dr. Seuss boşuna dememiş; 'Aşık olunca uyuyamazsınız, çünkü nihayet gerçeklik rüyalarınızdan güzel hale gelmiştir' diye.
Lise aşkınızı düşünün. Çoğu kişi o dönemde gerçek aşkı olduğunu ve onunla evleneceğini düşünmüştür. Elbette istisnalar var ancak bilime göre gerçek aşk bizi 27 ila 35 yaş aralığında buluyor.
Felsefeci ve matematikçi Bertrand Russell'a göre erkekler cinsel birliktelik yaşayabildikleri kadınlara değil de, ulaşamadıkları kadınlara âşık oluyorlar. Psikanalizin babası Sigmund Freud da bu görüşü destekliyor ve bunun nedenini, erkeğin cinsel birliktelik yaşayabildiği kadını aşağılamasıyla açıklıyor.
Hayatımız boyunca yaşadığımız ilişkiler sonucunda birçok tecrübe kazanırız. Ancak psikologların dediğine göre insan, gerçek anlamda tam üç kere aşık olur. Bu tecrübelerden her birisi kendine göre, önemli ve hatta gereklidir.
telefon (UZEM) Ulusal Zehir Danışma Merkezine aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri