Hem bataryaya hem de ekrana zararı var. Çok soğuk havalarda ekranda iz oluşması görülebiliyor. Bataryanın da çok soğuk havalarda düşük sıcaklıklarda durması kimyasal yapısını etkileyeceğinden, ve cihaz tekrar çalıştığında ısı farkı yaratacağından uzun vadeli performansını ciddi oranda etkileyecektir.
Telefonunuz buzlu havaya maruz kalırsa, bir dakika içerisinde pilinin yüzde 50'sinin dolu olduğunu ve dakikada pilinin tamamen bittiğini söyleyebilir. Soğuk hava telefonunuzun diğer kısımlarını da etkiler. LCD ekranlar arızalı ve bulanık olabilir.
Ortam sıcaklığı çok düşük olabilir: Aşırı düşük ortam sıcaklıklarında uzun süreli kullanım telefonunuzun düşük sıcaklık koruma mekanizmasını tetikleyecek ve telefonunuzun kapanmasına veya yeniden başlatılmasına sebep olacaktır.
Menzil: Soğuk hava şartları, elektrikli araçların menzilini azaltabilir. Çünkü bataryalar soğuk havalarda daha az enerji depolar ve daha yavaş şarj olur. Ayrıca, ısıtma ve havalandırma sistemi gibi ek donanımların kullanımı da bataryanın enerjisini tüketir.
İpucu: Telefonunuzu sıcak tutun
Telefonunuzun uzun süre soğuk havaya maruz kalmasına engel olun. Kesinlikle arabada unutmayın. Cebinizde, çantanızda ya da paltonuzun cebinde taşıyın. Böylece cihazın pilini, ekranını ve elektronik parçalarını soğuktan koruyabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Normal cepler ve bu akıllı cepler soğukta başarılı
Testin diğer bir sonucu, "akıllı olmayan", normal ceplerin -25 dereceye kadar herhangi bir sorun çıkarmadığı olmuş. Bu sıcaklıkta neredeyse hiçbir akıllı cep çalışmayı başaramıyor. Bununla birlikte Samsung'un akıllı cepleri, -30 derecede bile çalışmaya devam edebilmiş.
Telefonlar kaç dereceye kadar dayanır sorusuna ise direkt kesin bir yanıt bulunmuyor. Bilgisayarlar 70-80 derecelere çıktığında performans kaybı gösterse bile çalışmaya devam edebilir. Ancak bu seviye akıllı telefonlarda 50-60 derece arasıdır.
Li-ion bataryalar çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda saklanmayı sevmezler. Literatürde, ideal saklama koşulu 10-25 olarak derece öneriliyor.
Şiddetli soğuk, ani ısı değişimleri özellikle kış aylarında telefon bataryalarını olumsuz etkileyebiliyor.
Pil ömrünün kısalmasına sebep olan en önemli etken sıcaklıktır. Pil bünyesindeki gerilim ve sıcaklık farklılıkları kimyasal reaksiyonları etkileyen en önemli faktörlerdir. Sıcaklık arttıkça kimyasal reaksiyonların hızı da artar.
Hem bataryaya hem de ekrana zararı var. Çok soğuk havalarda ekranda iz oluşması görülebiliyor. Bataryanın da çok soğuk havalarda düşük sıcaklıklarda durması kimyasal yapısını etkileyeceğinden, ve cihaz tekrar çalıştığında ısı farkı yaratacağından uzun vadeli performansını ciddi oranda etkileyecektir.
Bilgisayarlar 70-80 derecelere çıktığında performans kaybı gösterse bile çalışmaya devam edebilir. Ancak bu seviye akıllı telefonlarda 50-60 derece arasıdır. Fakat telefonunuzda en zorlu işlemleri yapıyor olsanız bile 50 dereceye gelmemesi gerekir. Bu günümüz standartlarının oldukça üstünde bir seviyedir.
Aşırı ısınan telefonuzu veya tabletinizi daha hızlı bir şekilde soğuması için buzdolabının alt kısmına koyabilirsiniz. Derin dondurucu bölmesine yada sıfır derece bölmesine koymayınız. Cihazı mutlaka kapatın ve mümkünse bir bez içerisinde dolaba koyun.
Akıllı telefon bataryaları yüksek ısıyla karşı karşıya kaldığında bataryada büyük sorunlar meydana gelebilir. Hatta yüksek ısı sebebiyle patlama riski bile oluşturabilir. Güneş ışınlarının ve yüksek ısıların meydana getirdiği bu hasarlar göz önüne alındığında telefonu güneş ışıklarından korumakta fayda var.
Nem ve benzeri bir şey telefonun bozulmasına sebep olur. Dolaba koyduğunda garanti nemlenecek. Bir seferden bir şey olmaz kolay kolay ama üst üste olursa ve nemlenirse, anakarttaki bir şeylerin pas tutması kaçınılmaz olur. Ek olarak pile de etkisi olma ihtimali var.
Aygıtınız çok soğursa. iOS veya iPadOS aygıtını çalışma aralığının dışındaki çok soğuk ortamlarda kullanmanız durumunda, pil ömrü geçici olarak kısalabilir ve aygıtınızın kapanmasına neden olabilir. Aygıtınızı yeniden daha yüksek ortam sıcaklıklarında kullandığınızda pil ömrü de normale döner.
Telefon Yüzde Kaçta Şarj Edilmeli? Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Tam dolu şarj, pil performansı için olumlu bir şey değil. Ayrıca pilin tamamen bitmesini beklemeniz de doğru değil. Kısacası pilin ne tam dolu ne de tam boş olmaması gerekiyor. Pilden en yüksek verimi alabilmek için genelde şarjını %50'nin üzerinde tutmanız gerekir.
Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
Bu durum oldukça normaldir. Lityum iyon pilin ömrü yaklaşık 300 ile 500 şarj döngüsü arasındadır.
PİLLERİN DOLU MU BOŞ MU OLDUĞUNU ANLAMANIN KOLAY YOLU
Pili sert bir zemine 2 katı yüksekliğinden bırakın. Eğer pil zemine değdiğinde sekiyorsa boştur. Bir de, dolu pil zemine değdiğinde çok daha tok bir ses çıkarır.
Ancak kullanılmamış pil bir şeye bağlı değilse, tamamen boşalması ve depolamadan sonra yeniden şarj edilmesi durumunda dört yıl iyi durumunu koruyacaktır. Lityum-iyon pillerin kendiliğinden deşarj oranı düşük olduğundan, dört yıllık pillerden iyi olması mümkündür.
Telefonların normal çalışma sıcaklığı, çoğu durumda 30 ile 45 derece arasındadır. Bu sıcaklık değerleri, cihazın donanımı, batarya kapasitesi ve işlemci hızı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Özellikle yüksek performans gerektiren işlemler, telefonun daha fazla ısınmasına neden olabilir.
Aradığınız bilgiyi en baştan paylaşalım. Oda sıcaklığı koşullarında ve hafif kullanımda uygun sıcaklık 25 ila 35 derece aralığında olmalı. Yoğun kullanımdaysa 55 santigrat dereceyi üst sınır olarak görebilirsiniz. Ancak kapalı sistemlerde tahammül sınırınız da birkaç derece daha yüksek olabilir.
Çocuklara ne zaman telefon alınmalı? 9 yaş ve üzeri çocuklarda telefon kullanımı için interneti olmayan bir cep telefonu en idealdir. Akıllı bir cep telefonu için 11 ya da 12 yaşından sonrasını beklemek en uygunudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri