Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
Değdiği taktirde yüzeydeki tüm mikroorganizmalar ete bulaşarak kısa sürede bozulmasına neden olur. Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır.
Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. En ideal şekilde eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz.
Kurban etinin bekleme koşulları buzdolabında ve oda sıcaklığında değişmektedir. Kurban eti buzdolabında bozulmadan 4 güne kadar bekletilebilir. Oda sıcaklığında ise en fazla 5 saat kadar bozulmadan dayanabilir.
Kurban etinin sıcakta bozulabildiği biliniyor. Ayrıca kurban etiyle ilgili dikkatli olunması pek çok konu bulunuyor. Et en fazla üç gün buzdolabında tutuluyor.
İlgili 25 soru bulundu
Uzmanların göre, et dışarda değil de buzdolabının içinde çözülmeye bırakılmalıdır. Bu yöntemin uzun süren fakat daha sağlıklı bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Bozulmuş et ateş, kusma, mide krampları ve ishal gibi semptomlara neden olan gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir. Ette en yaygın bulunan zararlı bakteriler Salmonella ve Shiga toksin üreten E. coli'dir.
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Soğuyan etlerden evinize götüreceğiniz kısmı pay ettikten sonra, bu etleri mümkünse yarımşar kilogramlık buzdolabı poşetlerine koyun. Eğer etleriniz kemikli ise, yarım kilo olacak şekilde ayıramıyorsanız en fazla 1 kilo olacak şekilde de buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz.
Ancak neredeyse 40 derece olan et sıcaklığının 14-15 santigrat derecelere kadar düşmesi gerekir. Bu da hava koşullarına göre 2 ila 5 saat arasında sürebilir. Bu süre zarfında kanın akması da önemlidir. Etlerin üzerinde kalan, beklettiğiniz kaplarda biriken kanları da mutlaka etlerden uzaklaştırmak gerekir.
Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı. Sıcak havalarda bu süre daha uzun sürebilir. Soğuk havalarda yemek tezgahta birkaç saat kaldığında bozulmaz ancak sıcak havalarda pişirdiğiniz yemeğin bozulmaması için saatlerce bekletmemeniz çok önemli.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir.
Etin lezzetini uzun süre korumasını istiyorsanız, saklama koşullarına özel önem verin. * Kurban eti, kesim yerinden eve kısa sürede getirilmeli, uzun süre dışarıda, güneş altında ya da araba içinde bırakılmamalıdır. Bu durumdaki etler bakteri üreteceğinden gıda zehirlenmelerine neden olabilir.
Koku değişikliğini yaratan unsurlar ette üreyen Escherichia coli, Campylobacter gibi bakterilerdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur; satın aldığınız etin eğer rengi ve dokusu normal görünüyorsa, lakin kokusu rahatsız ediciyse kesinlikle tüketmemeniz gerekir. Bunun sebebi bozulmanın koku ile başlamasıdır.
Buzdolabında haşlanmış tavuğu 4 güne kadar saklayabilirsiniz. Ancak haşlanmış tavuk dışarıda saatler içinde bozulacaktır. Oda sıcaklığında 2 saatten sonra bozulmaya başlayacağından dolayı tavuğun saklanması için buzdolabı tercih edilmelidir.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Etin üzerinde bulunan bakteriler, oda koşullarında hızla çoğalarak eti yemeye, parçalamaya, çürütmeye başlar. Bu da doğru şekilde soğutulmayan etin hızla bozulmasına neden olur. Etin üzerindeki bakterilerin çoğalmasını engellemenin en uygun yolu ise eti dondurmak.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir. Özellikle vücudun sıvı kayıpları ishal ile artacağından vücudun sıvı kayıpları yerine konmalıdır.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Kurban eti kokusunu gidermek için en etkili yöntem, defne yaprağıdır. Özellikle fırınlamayı düşünüyorsanız, tepsinin içerisine 2 adet defne yaprağı yerleştirebilirsiniz. Eğer tavada pişirecekseniz, eti marine ederken üzerine defne yaprağı yerleştirin ve bu şekilde bekletin.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Taze etin kendisine has bir kokusu vardır. Bozuk et rahatsız edici şekilde kokar. Son olarak ise taze et parlak ve canlı bir kırmızı renge sahiptir. Et bozulmaya başladıkça rengi soluklaşmaya ve grileşmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri