Alerjik astımı olanlar günde 3 litre ılık su içmeli Günde 2.5-3 litre su içmeleri gerekir. ancak su kesinlikle soğuk olmamalı, oda sıcaklığında ya da ılık olarak tüketilmelidir. Bu sayede hem bronşların kuruması, hem de su soğuk etkisi yaratmayacağı için kasılması engellenecektir.
Artan sıvılar astımda oluşan mukusun seyreltilmesini sağlarken, öksürüğün kesilmesini ve rahat nefes alınıp verilmesi sağlanır. Diğer Besinler: Astıma iyi gelen diğer besinler ise; maydanoz, portakal suyu, nane, yoğurt, ılık süt, rezene tohumu, balıktır.
Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yeterli sıvı almayı sağlamak adına meyve ve bitki çaylarının tüketimi de önerilebilir.
A ve C-VİTAMİNİ; FLAVONOİDLER
C vitamininden zengin portakal, mandalina, kivi gibi gıdalardan zengin beslenmek astımı olan çocuklarda hastalığın seyrine olumlu etki etmektedir. A vitamininden zengin havuç, yumurta gibi gıdaların dengeli bir şekilde beslenme düzenine sokulması çok önemlidir.
Astımlı Çocuklar İçin En Doğru Seçim Deniz
Bol bol tuzlu suda yüzmek ve tuzlu su buharı solumak tüm havayolları için doğal bir ilaç gibidir. Çocukların kış boyu tıkanan ve enfeksiyonlarla mücadele eden hava yolları doğal tuzlu suyun etkisiyle açılır.
İlgili 29 soru bulundu
İlkbahara geçiş döneminde sık görülen alerjik astımın daha çok polen kaynaklı olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ekinci, hastaların bu dönemde eve gidince mutlaka duş almaları ve kıyafetlerini hemen değiştirmeleri önerisinde bulundu.
-Astım hastaları için %30-50 arası ideal nem oranıdır. Nem oranının arttığı dönemlerde astımı olan hasta mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı ve nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmemelidir. -Astım hastaları her zaman havuz yerine denizi tercih edilmelidir.
Ancak bazı basit önlemlerle astım ataklarından korunmanız mümkün. Örneğin; güçlü kokulardan, parfümlü sabun, şampuan, losyon ve tütsülerden uzak durun. Tüylü koltukları, minderleri ve fazla yastıkları kaldırın. Yatak takımlarınızı toz geçirmeyen, fermuarlı nevresim takımlarıyla kaplayın.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Astım ataklarını gerektiğinde tedavi etmek için sıklıkla bir inhalasyon cihazı ile verilen hızlı-rahatlama ilaçları kullanılır. Bunlar kısa etkili, hızlı tedavi sağlayan beta2-agonist ve antikolinerjik bronkodilatörlerdir. Bu ilaçlar hava yolu kaslarını gevşetir. İnhalerin iki ila altı nefes alınması gerekebilir.
Hastalık sıklığında artış nedeni olarak kapalı ortamlarda yaşama, ev tozları ve akarlar gibi ev içi alerjenlere maruziyet sorumlu tutulmaktadır. Astımda hava yollarında daralma ve krizler şeklinde ataklar tipiktir. Astımlı hastalarda bronşlarda mikrobik olmayan iltihap vardır.
*Mide hastalıklarında özellikle de ülser hastalığına karşı dut pekmezi çok iyi geldiği uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.*Astım ve bronşit hastalıklarında rahatlatıcı etkisi vardır.
Astım hastaları için en iyi uyku pozisyonu, ekstra yastıklarla kendinizi desteklemektir. Bu, hava yollarını açık tutmanıza ve gece öksürük riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Adaçayı, antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri sayesinde solunum yolu rahatsızlıklarına karşı faydalı olabiliyor. Sinüzit, astım ve bronşit gibi hastalıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı oluyor.
Siz veya bir yakınınız astım hastasıysa, bunun ne kadar can sıkıcı ve zor bir durum olabileceğini bilirsiniz. Günlük mücadelenize, siyah balı eklemek daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Çünkü siyah bal, öksürük ve hırıltıyı önlemeye yardımcı olabileceği gibi göğsünüzdeki gerginliği de giderebilir.
3. Astımdan kurtulmak mümkün mü? Hastalığın tamamen tedavisi henüz yoktur. Hiposensitizasyon (alerjik aşılama veya aşı tedavisi olarak bilinen) adı verilen yöntem ile küçük yaşta (15 yaşa kadar) bazı astım hastaları büyük fayda sağlayabilir.
Astım hastaları hangi aylarda artar? Mart, nisan ve mayıs aylarında astım belirtileri artar. Bunun sebebi ise polen yoğunluğunun artmasıdır.
Alerjik astım belirtileri genellikle kuru öksürük krizleri, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması, göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi gibi semptomlar içerir.
En sık vitamin D'nin özellikle astım atağını önlemede ve dirençli astım tedavisinde faydalı olduğu bildirilmektedir. Son yıllarda, atopik dermatit ve kronik ürtiker-anjiyoödemin tedavisinde de vitamin D'nin kullanımının önemli role sahip olduğuna dair literatür verisi de artmaktadır.
Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir. Hastanın hikayesi de teşhisi için çok önemlidir.
Burundan nefes alma
Yapılan çalışmalarda ağızdan solunum daha şiddetli astım belirtileriyle ilişkilendirilmiştir. Burundan nefes almak, havaya nem ve sıcaklık katar. Bu durum da astım belirtilerini azaltamaya yardımcı olabilir.
Ağır bir astım krizinin belirtileri şunlardır:
Solgunluk ve terleme.
Rüzgarsız havada, kapalı alanlarda veya polenlerin nispeten azaldığı akşam saatlerinde spor yapmaları sağlanabilir. Astımlı hastalar için ideal bir spor olan yürüyüş yada jogging elbette hava kirliliğinin arttığı günlerde ve trafiğin yoğun olduğu caddelerde yapılmamalıdır.
Ağır astımı olan hastalar; semptomlar, ataklar ve ilaç yan etkilerinden yakınır. Sık görülen nefes darlığı, hırıltı, göğüs sıkışması ve öksürük; günlük yaşamı, uykuyu ve fiziksel aktiviteleri engeller ve hastalar sık sık korkutucu veya beklenmedik ataklar (şiddetli alevlenme de denir) yaşarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri