Göz Kuruluğu İyi Gelen Gıdalar Su içmek: Gözyaşının büyük bölümünü oluşturan su vücudumuzun en önemli yapı taşıdır, az su içildiğinde gözyaşı yapımı da kötü etkilenir. Bu nedenle günde en az 2 litre su içmenin gözyaşı yapımına faydası olacağını unutmamalıyız.
Göz kuruluğu hastalarında en temel tedavi yöntemi gözyaşı damlaları kullanımıdır. Eksik olan gözyaşı miktarını tamamlamak ve gözyaşı üretimini artırıcı damlalar kullanılır. Bu damlalar yoğunluğu, kullanım sıklığı, etki süresi olarak farklı özelliklerde olabilir.
Göz kuruluğu rahatsızlığına yol açan en önemli etken gözyaşının az salınmasıdır. Bununla birlikte mevcut gözyaşının buharlaşması da kuru göz sendromuna yol açabilir. Gözün kemik duvarının üst dış köşelerinde bulunan gözyaşı bezleri gün içerisinde düzenli olarak salgı verir.
Bu durumun geçici veya kronik olma ihtimali vardır. Göz kuruluğunun kronik olması bu sorunun uzun süredir devam ettiği anlamına gelir. Kronik olması durumunda belirtiler zaman zaman iyileşme gösterebilir, ancak göz kuruluğu tamamen ortadan kalkmaz.
İlgili 35 soru bulundu
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Yeterli su içmek: Vücudumuzun yüzde 60'ını oluşturan su, göz sağlığımız için de önemlidir. Yetersiz su aldığımızda gözyaşı üretimimiz azalır. Gözünüzün yeterli nemlenmesi için vücudunuzdaki su oranının yeterli düzeyde olması gerekir. Günde en az 2 litre su içilmelidir.
Yeşil Çay Özü:
Yeşil çay içindeki bazı bileşenler göz kuruluğuna iyi gelen etkiler sergilemektedir. Yeşil çayı demleyerek bir bez veya pamuk eşliğinde, ılık bir şekilde günde bir iki kez göz kapaklarınıza uygulanabilir.
Kuruluk sonucunda gözler enfeksiyonlara açık hale gelmekte ve göz yüzeyi tahrişe açık hale gelmektedir. Bu yüzden kuruluk şüphesi olan kişilerin vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmaları önemlidir.
Göz kuruluğu bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu tarafından da vurgulanmaktadır. Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Omega 3 ve 6, göz kuruluğunu önlüyor
Araştırmalar, beyin ve göz sinirlerinin gelişiminde büyük önem taşıyan Omega 3 ve 6 yağ asitlerinin, göz kuruluğunu azalttığını ortaya koyuyor.
Gözyaşı üretimi ilerleyen yaşla birlikte azalma eğilimi gösterir. Bu nedenle göz kuruluğu 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Kadınlarda özellikle hamilelik, doğum kontrol hapı veya menopoza bağlı hormonal değişiklikler nedeniyle gözyaşı eksikliğine daha sık rastlanır.
Suni gözyaşı damlası, genellikle günde iki kere (sabah ve akşam) kullanılır; ancak kuruluğun şiddetine, gözde enfeksiyon olup olmamasına bağlı olarak, kullanım sıklığı değişir. Enfeksiyonun söz konusu olmadığı orta ve üzeri kuruluklarda tedavi için tek başına suni gözyaşı damlalarının kullanılması yeterli olabilir.
Göz Kuruluğu
Bulanık görmeye sebep olabilen nedenlerden bir diğeri de göz kuruluğudur. Gözün yüzeyindeki kayganlığın ve nemin azalması sonucunda ortaya çıkan göz kuruluğu kronik bir göz hastalığıdır. Gözde hafif derece batma hissi oluşturabileceği gibi tedavi olunmazsa gözde ciddi enflamasyonlara da neden olabilir.
Kahve, göz sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Antioksidanlar içermesi ve bazı göz hastalıklarının riskini azaltabilmesi nedeniyle göz sağlığı için faydalı olabilir.
Göz sağlığınız için roka, pazı, ıspanak, portakal, tam çavdar ve tam buğday gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler, turunçgiller ve tam tahıllıları düzenli olarak tüketin. Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor.
Kuruyemişler
Kuruyemişler antioksidan içermeleri ve omega-3 içerikleri sayesinde göz sağlığı için çok faydalıdırlar. Özellikle Antep fıstığı içerdiği yeşil renkten dolayı göze faydalıdır. Diğer faydalı kuruyemişler olan badem, ceviz, fındık, kaju, ay çekirdeğinden en az 10 kat daha fazla lutein içermektedir.
Göz yorgunluğu en kısa ve kolay tanımı ile gözlerin yoğun kullanımından sonra yorulması durumudur. Uzun süre bir şeyler okumak, uzun süre vasıta kullanmak ve uzun süre boyunca telefona ya da bilgisayar bakmak gözlerin yoğun bir şekilde kullanılmasına sebep olur.
Bulanık görme, göz kuruluğunun bir belirtisidir. Diğer göz kuruluğu belirtileri arasında göz yanması, gözünüzde bir şey varmış hissi yaratan göz kaşıntısı, göz kızarıklığı ve gözde ağrı bulunur. Göz kuruluğu bazen göz sulanmasına da neden olan göz tahrişine neden olabilir.
Gözlerimiz için bu kadar faydalı olan bu salgının normalden az üretilmesi ya da kalitesinin bozulması gözlerde batma, yanma, kızarıklık, kaşıntı, yaşarma, iplik iplik yapışkan bir akıntı, kontak lens kullanmada zorluk gibi şikayetlere yol açabilir.”
Ispanak ve lahana gibi yeşillikler, gözünüzdeki kan damarlarını güçlendiren ve katarakt oluşumunu önleyen C vitamini açısından zengindir. Ayrıca yaşa bağlı makula dejenerasyonunun ilerlemesini yavaşlatan lutein ve zeaksantiniye sahiptir.
Havuç içinde bulunan beta karoten göz sağlığını korumakta da çok etkilidir. Ayrıca kivi ve çilek gibi bazı meyveler göz sağlığını korur. Ahududu da göz sağlığının koruyan ve iyileştiren en önemli meyvelerden bir tanesidir. C vitamini açısından zengin olduğu için de sık sık tüketilebilir.
Siklosporin damla, göz kuruluğunun altta yatan nedenlerinden göz yüzeyindeki iltihabı (inflamasyonu) tedavi ederek gözyaşını arttıran uzun süreli ve etkili bir tedavidir. Hastanın tedaviye cevabı yaklaşık 3 haftada ortaya çıkar. Bu ilacın etkili olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri