Göz yaklaşık 22-26 mm çapında küresel bir yapıdır. Orbita ismi verilen kemiklerden oluşmuş bir çukurluğun içinde yer alır. Gözün ortalama ağırlığı 7,5 g, hacmi ise 6,5 ml'dir.
Ortalama bir göz 8 gramdır. Vücuttaki en aktif kaslar göz kaslarıdır.
Ekran çözünürlükleri dijitaldir, göz ise analogdur. Gözün görme kapasitesini çözünürlükle ifade etmeye çalışmak pek doğru olmayacaktır. Yine de bazı araştırmacılar 576 megapiksel olduğunu iddia ediyor. Bu da 16:9 oranında 32000x18000 çözünürlüğe denk geliyor.
Bir grup bilim insanına göre insan gözünün çözünürlüğü 576 megapiksel olarak yer alıyor. Bu, en yeni ve en büyük yüksek çözünürlüklü televizyonlardan daha yüksek. Ayrıca ortalama bir akıllı telefonun 200 katından fazla.
İnsan gözü ovaldir. Açıları yatay olarak 178 derece, dikey olarak da 135 derecedir. Dikey görüş açıları 60 derece yukarıya, 75 derece de aşağıyadır. Düz ileriye bakıldığı zaman, insan gözünün her biri burundan 95 derece açıya kadar görebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Yetişkin insan gözü yaklaşık 24mm çapındadır olup 21 ila 26 arasında değişmektedir.
Genel kural olarak göze 50 cm'den daha yakındaki eşyaları net görememek şeklinde tanımlanır.
Ayakta durup ileriye doğru bakıyorsak; hiçbir görme kusuru olmayan sağlıklı bir göz 20 kilometre uzağı görebilme gücüne sahip. Aslında bundan daha fazlası da mümkün ama bulunduğumuz ve baktığımız yere göre değişiyor.
İnsan gözü teorik olarak 10 milyon farklı renk görme kapasitesine sahiptir.
"Ortalama bir insan retinasında 5 milyon koni reseptörü bulunur. Koniler renkli görüntüden sorumlu oldukları için, bu insan gözünün 5 MP'lik bir kısmına denk düşer. Ancak bunun haricinde bir de 100 milyon civarında tek-renkli çubuk reseptörleri vardır. Bunlar da, gördüklerinizin keskinliğini belirler.
Sıklıkla saniyedeki çerçeve sayısı (FPS) olarak ifade edilmekle birlikte, hertz (Hz) cinsinden progresif tarama monitörleri olarak da ifade edilir. İnsan gözü ve onun beyin arayüzü olan insan görsel sistemi, birbirinden bağımsız olarak algılayabildiği saniyede 10 ila 12 görüntüyü işleyebilir.
İnsan gözünde gözbebeğinin genişliği parlak ışık koşullarında 2 mm, loş ışıkta ise 8 mm aralığında değişir. Yani insan gözünün diyafram açıklığı değeri f/8,3 ile f/2,1 arasında değişebilir.
20/20 görme, 20 fit yani yaklaşık 6.10 mt mesafeden ölçülen "normal görme keskinliği" olarak kabul edilir.
Gözler Arasındaki Mesafe
Diğer bir tarif ise şudur: İki göz arasındaki mesafe, göz seviyesindeki yüz genişliğinin beşte biri kadar olmalıdır. Gözün eni 2.5 cm ile 3.8 mm arasında normal kabul edilir.
Gözleriniz, vücudunuzun geri kalanı gibi 20-25 yaşınıza kadar normal şekilde büyür. Yetişkin birinin gözleri, doğduğundakine nazaran %45 daha büyüktür.
Her iki gözün iç köşeleri arası mesafe (Intercanthal mesafe) ırklara göre değişmekle birlikte ortalama 30-35 mm dir. Bu mesafe bir gözün iç ve dış köşeleri arasındaki mesafe-göz genişliğine eşittir. Ayrıca her iki mesafe yüzün genişliğinin 5 de 1 kadar olmalıdır.
Daha az yaygın mavi gözler ve yeşil gözler de dahil farklı göz renkleri olmasına karşın, sadece tek bir çeşit göz rengi pigmenti bulunur. Gözünüzün irisi içindeki bu pigmentin (melanin adı verilir) miktarı gözlerinizin rengini belirler. İriste çok az melanine sahip olan gözler mavidir.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Dünyada %1 oranında mor göz rengi oluşumu vardır. Mor veya kırmızı göz rengi: iriste bulunan melanin ve lipkomların etkisiyle ortaya çıkan renk değişiklikleri ile ortaya çıkan kırmızı ya da mor renk göz en nadir olarak görülen göz renkleri arasında yer alır.
Ay'ın ilk oluştuğunda Dünya'ya bugünkünden daha yakın olduğu düşünülüyor. Bilgisayar simülasyonları aradaki mesafenin bir zamanlar 22.500 km olduğunu gösteriyor. Bugün bu mesafe 402.336 km.
Basitçe gözlerinizden 15 cm uzaklıkta bulunan iki paralel çizgi arasındaki mesafe 0.026mm altına düştüğünde artık bu iki çizgi sizin için ayrı olmayacaktır. ile verilebilir. Bu "kırınım limiti" olarak bilinen limittir. D gözbebeği çapı, lambda da ışık dalgaboyudur.
Ufuk mesafesi
g = 1,7 m = 0,0017 km. olur.
Göz numarası 1.75 olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık görebileceği için günlük hayatta astigmat gözlüğüne ihtiyaç duyabilir.
Amerikan Optometri Derneği (AOA) uzağı görememe durumu için aşağıdaki ciddiyet seviyelerini belirlemiştir: Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur.
Presbiyopi, 40 yaş üstü kişilerde, göz merceğinin yaşlanmaya bağlı olarak uyum özelliğini yani esnekliğini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan yakını görememe sorunudur. Presbiyopi sorununun ilerleyişi 60'lı yaşların ortasına kadar ilerleyişi sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri