İlk olarak, daha fazla terleme, vücuttaki toksinlerin daha hızlı atılmasını sağlar. Ayrıca, çok terleme, vücut sıcaklığının daha iyi kontrol edilmesine yardımcı olarak, özellikle yoğun egzersiz ve sıcak hava koşullarında sağlık risklerinin azalmasına katkıda bulunur.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Aşırı terleme, vücutta bazı durumlara (enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite, bazı ilaçlar vs...) ikincil olarak görülebilir. Kişi, daha önce olmayan bir aşırı terleme durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bu nedenle terlemek insanlar için son derece önemlidir. Terlemenin insan vücudu için en önemli faydası vücudun soğutma mekanizması olarak görev görmesidir. Vücut ısısı yükseldiğinde ya da düştüğünde vücut terleyerek bu durumu düzene sokmaktadır. Bu sebeple sağlıklı her bireyin terlemesi son derece normaldir.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Abdurrahman Şenyiğit, terlemenin vücudun savunma mekanizması olduğunu, toksinleri dışarıya attığı için de sağlıklı kalmayı sağladığını söyledi. Sıcak havalarda terleyen kişilerin güneş ve ısı çarpmasına daha az maruz kaldığını ifade eden Prof. Dr. Şenyiğit, terlemenin değil terlememenin tehlikeli olduğunu ifade etti.
Terlemek kilo verdirmez. Terledikten sonra azalan kilo, vücudun su ve bazı mineralleri atmasından kaynaklanır. Geçici olarak verilen bu kilo, kısa sürede geri alınacaktır. Kısa süreli gerçekleşen kilo değişimlerinin büyük bir çoğunluğu su ve minerallerden kaynaklanır.
Vücut ısısını düşürmek için beyin ter bezlerini çalıştırır. Suyun yanında tuz, şeker ve atık maddeler vücuttan ter ile atılır. Vücuttaki 2-4 milyon ter bezi terlemeniz için çalışırlar.
Ancak terledikten sonra ılık duş almakta ve pamuklu ince kıyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kuruması vücut ısımızı negatif etkiliyor, hastalığın şiddetlenmesine neden oluyor.
Sıcak havalarda terlemek yalnızca havadan kaynaklı bir durumdur. Sıcak havalarda vücut ısısını düzenlemek için terler ve bunun zayıflamak ya da yağ yakmak ile bir ilgisi olmaz.
– Genel terleme: (vücut, gövde terlemesi) için İç Hastalıkları ve Endokrinoloji bölümüne, – Gece (uykuda) terleme: için İç Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları bölümüne gidilebilir, – Çocuklarda terleme: için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne başvurulması gerekir.
Aşırı bölgesel terlemesi olanlar bir dermatoloğa başvurmalıdır. Öncelikle açlık kan şekeri, tiroid testleri ve kan tetkiki yapılmalıdır. Çok nadiren bu değerlerdeki bozukluklar terleme nedeni veya artıran faktor olabilir.Yapılan tetkikler çoğu zaman normal çıkar. Bu durumda direk tedaviyi başlanır.
Gece terlemesinde harcanan suyu bedene geri dönüştürmek için gün içinde fazla miktarda su içilmesi gerekmektedir. Eğer gece terlemesi ile birlikte; nedensiz kilo azalması, ağrılar, ateşlenme, kronik ve kanlı öksürme, ishal veya karında ağrı meydana geliyorsa kişinin en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekir.
Özellikle limon suyu veya elma sirkesi gibi doğal malzemeler saç diplerindeki terlemeyi azaltabilir. Elma sirkesini su ile seyrelterek banyo sonrasında saç diplerine masaj yaparak uygulayabilir ve ardından durulayabilirsiniz. Bu doğal yöntem, saç terlemesini önlemede etkili bir çözüm olabilir.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
Çok az terlemek vücudunuzda bazı maddelerin birikmesine neden olur. Çok fazla terlemek ise çok fazla sıvı kaybına sebebiyet verebilir. Düzenli ve dengeli terlemek vücudunuzdaki sıvının bir döngü içerisinde olmasını sağlar. Bu süreçte vücudunuzdan kaybettiğiniz suyu vücudunuza eklemeniz gerekir.
Sinir sisteminin ve kasların çalışabilmesi açısından önemli görevlere sahip olan D vitamini eksikliği ile birlikte kişide, yorgunluk, halsizlik, kemik ağrıları, ishal, aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Terleme; sıcaklık, nem, yaş, cinsiyet, genetik gibi etmenlerden etkilenir. Buradaki amaç vücudu serinletmektir. Teknik olarak yağ yakılmaz, ya da erimez. Bu durumda da daha fazla terleyen biri daha zayıf olacaktır diye bir durum söz konusu değildir.
Spor yaparken terlemenin de vücut için olumlu etkileri vardır. Egzersiz veya spor yapmadan özel kıyafetlerle hiç hareket etmeden terlemek ise sanılanın aksine kilo vermeye yardımcı olmaz ve vücuda zarar verir. Terlemenin faydalı olabilmesi için günlük kıyafetlerle veya spor kıyafetleriyle hareket edilmesi gerekir.
Gün içerisinde su tüketimi vücuttaki fonksiyonların doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle vücudu ödem tutan kişiler su tüketimini arttırmaktadır. Su kilo vermeye yardımcı olan en temel içecektir. Özellikle yağ yakımını arttıran su her dönemde mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak; Terleme vücudun artan ısıyı düşürebilme adına devreye soktuğu bir soğutma mekanizmasıdır. Yağ yakma sürecinde yaktığımız yağın %84 kadarı karbondioksit olarak nefes yoluyla dışarı atılmaktadır.
Terlemenin aşırı ve gereksiz olduğu durumlara, patolojik terleme denir. Altta yatan odak bir rahatsızlık olabilir. Terleme, kilo kaybı, ateş, çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile birlikte ise ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir.
Terlemeyi azaltmak için yüksek su içeriği ve sindirim gücüne sahip olan karnabahar, patlıcan, lahana, ıspanak, brokoli gibi sebzeleri beslenmenize ekleyin.
Sırt terlemesi genellikle yaygın hiperhidrozun belirtisidir. Bu durum genellikle vücudun büyük bölgelerini etkiler ve kendisi de tiroit problemleri, düşük kan şekeri veya kalp hastalığı gibi hastalıkların belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri