Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
"BUZ, HAMURU SOĞUK TUTMASI İÇİN KATILIYOR"
Hamurun canlı olması ve hamuru sıcaktan korumak için buz katıyoruz. Hamur az kabardığı zaman hamurun içinin daha sağlam olması için ekmek hamuru yoğrulduğu sırada buz ilave ediyoruz. Bu sıcaklarda buz katmazsak hamuru soğuk tutmazsak hamur kendiliğinden çöker iyi ekmek çıkmaz.
Odanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekiyor. Çok sıcak olursa maya aniden aktifleşir, aniden söner ve pişirme aşamasında puf puf beklediğiniz hamurlar sadece yayılır ve kabarmaz. Odanız çok soğuk olursa mayanın aktif hale gelip, hamuru kabartması çok uzun zaman alır.
Tuzu hamura yoğurma aşamasında eklemelisiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Hamurun kabuklu olmasını engellemek ve daha iyi açabilmek için yoğurduktan sonra bir kap içerisine koyun. Kabın üzerini nemli bir bez ile örtüp bir süre beklemeye bırakın. Böylece hamur dinlenecek, daha iyi kabaracak ve kabuk oluşumu önlenecektir.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Ancak hamurun dayanıp dayanmayacağı ya da buzdolabında tam istenilen şekilde mayalanıp mayalanmayacağı da hep bir merak konusu. Hamurlar, dolapta da mayalanır. Hem de tam kıvamında olur ve çok uzun bir süre dayanabilir.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Eğer aksamdan yoğurmak istemiyorsanız oda sıcaklığında 45 dakika mayalandırabilirsiniz ama aksamdan yoğurunca muhteşem puf puf oluyorlar.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Bunun nedeni az yağlı hamurun kuru olmasıdır. Bu da açılmasını daha da zorlaştırmaktadır. Bu nedenle normal hamura göre yağ miktarını biraz daha çok koymalısınız. tarafından sağlanmaktadır.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Daha minik boyutlarda da yufkalar yapabilirsiniz. 1,5 kg una yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kadar tuz, 1,5-2 su bardağı ılık su yeterli olacaktır. Dilerseniz miktarlarını arttırabilirsiniz. Geniş bir kaba un, zeytinyağı ve tuzu alıp ortasına azar azar suyu ilave ederek yoğurmaya başlayın.
Bu da yine hamurun iyi kabarması için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta. Yoğurduğunuz hamurun mayalanması ve iyice kabarması için yine üzeri hafif nemli bir bez ile kapatılmalı ve oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletilmeli. Tam kıvamında hazırlanmış ve kolay açılan bir hamur ile hazırlayamayacağınız tarif yok.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Bir anda eklenen su, hamurun pütür pütür olmasına sebep olur. Hamurun daha çok kabarması için birkaç saat sıcakta bekletin. Bunun için hamurun olduğu kabı, sıcak suyla dolu başka bir kabın içinde bekletebilirsiniz.
Yağların Hamur İşlerine Etkisi
Hamura yağ katılmasıyla diğer maddelerle karışmadığından glüten parçalarını ayırarak yayılmasına yardımcı olur. Bu yüzden yağın hamur içindeki dağılımı hamur işinin yumuşaklığına etki eden en önemli faktördür.
Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir. İlk mayalanmadan sonra hamur kısa bir süre daha, 1-2 tur yoğrulur, şekil verilir ve üzeri kapatılıp ikinci mayalanma için ılık bir ortamda 20-30 dakika daha bekletilir.
Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamur ise mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletilebilir. Kuru mayayla yaptığınız hamur oda sıcaklığında 4-5 saat kadar bekletilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri