Kanser: Daha düşük bir olasılık olmakla beraber, aşırı terleme durumunda vücudun kanser hücreleriyle savaşıyor olması da mümkündür. Bu durumda kanser ilerledikçe terleme miktarı da artabilir. Vücutta istilacılarla savaşan akyuvarların artmasına neden olan lösemi gibi kanser türlerinde aşırı terlemeye sıkça rastlanır.
Terleme miktarı; kişinin hangi aktiviteyi gerçekleştirdiğine, duygusal durumuna ve sıcaklığa bağlı olarak değişir. Nöroendokrin tümörler, böbrek üstü bezi (adrenal) kanseri, böbrek kanseri, lenfoma ve lösemide gece terlemeleri sıklıkla görülür, ki bunlar görece nadir görülen kanser türleridir.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Normal (fizyolojik) terlemenin, sıcaklık düzenleyici terleme ve duygusal terleme olmak üzere iki farklı ana türü vardır. Ter bezlerinden salgılanan sıvı, vücut yüzeyinden buharlaşarak vücudun soğutulmasına yardım eder. Buna sıcaklık düzenleyici terleme denir.
İlgili 17 soru bulundu
İnsan vücudunda gelişen bazı toksinlerin de vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Egzersiz, heyecan, stres, fiziksel olarak yorgunluk, aşırı baharat tüketimi gibi durumlarda terleme miktarında artma görülebildiği gibi sıcak havalarda vücut ısı artışını düzenlemek için de terlemede artış görülür.
9-Vitamin eksiklikleri: D vitamin eksikliği vücutta yaygın terlemeye yol açabiliyorken, B12 vitamin eksliği özellikle gece terlemelerine yol açabilir. 10-Diğer nedenler: Alkol, sigara ve madde kullanımı olanların yoksunluk durumlarında aşırı terleme olabilir.
D vitamini eksikliğinde bir çok hastalığa zemin hazırlanmaktadır. Bunların başında halsizlik ve yorgunluk gelmektedir. Bunun yanı sıra yoğun terleme, uyku sorunları, değişen ruh hali, kilo vermede sorunlar, depresif ruh hali ve eklem kas ağrıları gibi durumlara neden olmaktadır.
Hiperhidroz ter bezlerinin aşırı aktivasyonu sonucunda oluşmaktadır. Kontrol edilemeyen bu terlemeler fiziksel ve duygusal rahatsızlıklara sebep olabilir.
Kanser kaşıntısı nasıl olur? Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Kolonoskopi yöntemi kullanılarak tümör oluşumunun erken dönemde saptanması mümkündür. Ayrıca kolonoskopi sayesinde, kansere dönüşme riski olan polipler alınmakta ve kanser tehlikesi önlenmektedir. Kesin tanı için hastadan dışkı alınıp incelenir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi uygulanır.
Lösemide, vücut yeterli bağışıklık hücresi üretemediği için enfeksiyon gelişme riski artar. Enfeksiyon varlığında vücut, mikroplara karşı savaşmaya yardımcı olmak için sıcaklığını artırarak hem ateşe hem de gece terlemesine neden olur.
2- Gece terlemesi
Özellikle geceleri olan ve giysilerin ve çarşafların ıslanmasına neden olacak ve giysi değiştirmeyi gerektirecek düzeyde şiddetli gece terlemeleri lenfomanın ön bulgusu olabilir.
Gece terlemesi, reflü, diyabet, hormonal değişiklikler, enfeksiyon gibi problemler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlarında yanında stres, nörolojik sorunlar gibi durumlar da gece terlemesine neden olabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerde tedavi, altındaki yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterir.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Şekerin düşmesi ile vücutta insülinin zıddı etki gösteren büyüme hormonu adrenalin, kortizol gibi bazı hormonların salınımı artıyor. Bu durum, adrenerjik aktiviteye yani terleme ve çarpıntıya yol açıyor.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Çabuk sinirlenme, gerginlik, sıkıntı, yüzde ateş basması, terleme, çarpıntı, kolay yorulma, el ve ayaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların nedeninin kansızlık olabileceği ifade ediliyor.
B12 vitamini eksikliği, bu süreçleri etkileyebilir ve şu belirtilere neden olabilir: Yorgunluk, Halsizlik, Soluk cilt, Hafıza sorunları, Konuşma zorluğu, Denge sorunları, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, İştahsızlık, Kilo kaybı, İshal veya kabızlık.
Böbrek büyümesi belirtileri arasında karın ağrısı, karında şişlik, doluluk hissi, bulantı-kusma, ateş, terleme, idrar yaparken yanma gibi şikayetler yer alır.
Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçların bazıları, antibiyotikler, ağrı kesici ilaçlar ve kan basıncı tabletleri terleme artışına neden olabilir. Gece terlemesi ve gün içerisinde aşırı terleme enfeksiyon göstergesi ve diyabet gibi bazı hastalıkların belirtisi olabilir.
Yaz Aylarında Böbrek Yetmezliği Riski Artıyor!
Yaz aylarında özellikle sıcak havalarda artan terlemeye bağlı hissedilmeyen sıvı kayıplarının artması, özellikle bu gibi zorlu şartlara uyum zorluğu olan yaşlılar, böbrek hastalığı olanlar veya böbrek nakli olanlar için ciddi tehlike oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri