Genel vücut sağlığı için çok önemli olan düzenli ve kaliteli uyku kalp sağlına da iyi geliyor. Uyku düzenindeki olumsuz değişiklikler ise pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Uyku bozukluklarının yol açtığı sorunların başında ise hipertansiyon geliyor.
Genellikle uyku sırasında en düşüktür, gün boyunca yükselir ve öğleden sonra tekrar düşmeye başlar. Sıcaklık: Tansiyon genellikle soğukta daha yüksek ve sıcakta daha düşüktür. Soğuk havalar kan damarlarınızı daraltır ve bu damarlardan kan pompalamak için gereken basıncı artırır.
Yüksek tansiyonun en temel nedeni aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strestir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenmeleri, sigarayı bırakmaları, egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri gerekmektedir.
Tansiyon nasıl ve ne zaman ölçülür? Evde tansiyon ölçmek için en uygun cihazlar; koldan ölçen dijital (otomatik) tansiyon aletleridir. Tansiyon sürekli aynı seviye olmaz; sağlıklı bir insanın tansiyonu gün içerisinde, heyecanlanınca, sinirlenince, koşunca, yorulunca yükselir, istirahat edince, uyuyunca düşer.
İlgili 43 soru bulundu
Kanın yüzde 90'ı sudan oluşur. Su içmek, kan hacmi ve kan basıncını doğrudan etkiler. Yeterli su içilmemesi durumunda kan basıncı dengesi ayarlanamaz, tansiyonda yükselişe neden olabilir.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
SBÜ Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bölek, "Tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, bol su içmek, tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur." dedi.
Ani yüksek tansiyon veya kan basıncının aşırı yükselmesi panik atağı olan kişilerde çok görülür. Normal tansiyonlu kişilerde panik atak sırasında ani tansiyon yükselmesi hastayı daha da korkutur, panik atağı şiddetlenir ve kan basıncı çok yüksek sınırlara kadar ulaşabilir.
Yaygın bir yöntem olarak bilindiği üzere tansiyon düştüğü zaman tuzlu ayran içilmesi önerilir. Tansiyon çıktığında ise tuzsuz ayran içmek iyi bir seçenek olabilir. Ayran içimi kolay olduğu için önerilir, tercihe göre yoğurt da yenebilir.
Temiz havada yürüyüş yapmak, egzersiz yapmak, meditasyon yapmak ve yeni hobiler edinmek panik atağa sebep olan faktörleri en aza indirmek için uygulanabilecek yöntemlerdir. Ayrıca bu tür yöntemler vücudu hareketsiz kalmaktan kurtaracağı için yüksek tansiyon şikayetlerini de ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Gece uyurken tansiyon çıkar mı? Normal şartlarda gece uyku halindeyken tansiyon seviyesinin düşmesi beklenir. Ancak yüksek tansiyon vücudun kan basıncı sistemini ayarlayan bir takım mekanizmalar bozulmuş olduğundan bu hastalarda gece uykusunda tansiyon yükselmesi görülebilmektedir.
Kahve, çikolata, yeşil çay, kola, siyah çay vb. içeceklerde bulunan kafein, tüketildikten kısa bir süre sonra kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Siyah çay, ülkemizde en sevilen ve en çok tüketilen içecek. Sabah kahvaltısından uyku saatine kadar günün her saatinde tüketiliyor.
Limonlu su tüketmek kan basıncını düşürerek felç ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.
Soğuk havalarda yapılan yoğun spor ve yürüyüş kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini arttıracağı için soğuktan korunmak önemlidir. Fakat günde yarım saat yürümek bile tansiyonun kontrol edilmesinde ve şeker hastalığının tedavisinde önemlidir.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve taze meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg civarında olarak izlenir. Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
1. Hipertansif acil durum: Ciddi kan basıncı yüksekliğiyle (>220/120 mmHg) birlikte yeni gelişen hedef organ hasarının olduğu durumlardır.
İlaçlı tedaviye başlama sınırı ise sağlıklı yaşam önerilerine uyulmasına rağmen 140/90 ve altına inmeyen kan basıncı durumudur. Bazı özel riskleri taşıyan hastalarda ise hekim daha düşük kan basıncında da kalp ve böbrek gibi hedef organları korumak üzere ilaç tedavisi başlayabilecektir.
İdeal tansiyon 120/80 ve altındaki tansiyon değerleridir. Hastanın tansiyonu 120/80'in üstünde ise sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi süreci başlıyor. Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor. İlaç tedavisinin amacı tansiyonu 140/90 değerlerinden daha aşağıda tutmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri