Yatay geçişle gelen öğrenci, önceki diploma programından almış olduğu eşdeğer derslerinden muaf tutulur ve muaf tutulduğu derslerle birlikte önceki yükseköğretim kurumundan almış olduğu tüm dersleri, transkriptine işlenir; ancak bu derslerin notları, akademik ortalamanın hesabında dikkate alınmaz.
(6) Ders saydırma işlemi yaptırmak isteyen öğrenci, Üniversite'de bir programa kayıt yaptırdığı tarihten itibaren 6 (altı) ay içerisinde (bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç), saydırmak istediği ders/derslerin ders müfredatı ile anabilim/anasanat dalı başkanlığına bir dilekçe ile başvurur.
Alttan dersim var üniversitenize kurumlar arası yatay geçiş yapabilir miyim? Hayır. Alttan dersi olanlar üniversitemize yatay geçiş yapamaz. (Ek Madde 1 kapsamında yatay geçişte bu şart aranmaz.)
Ders içerikleri belgesinin öğrenciyken ya da mezuniyetten sonra temin edilmesi çok kolaydır. Bu belgeyi almak isteyenlerin okudukları ya da mezun oldukları üniversitedeki bölümün öğrenci işlerine gitmeleri yeterlidir. Buradaki çalışanlar öğrenci için özel olarak ders içerikleri belgesi düzenlemektedir.
10- Başarısız derslerimin olması yatay geçişime engel olur mu? Hayır. Başarısız derslerinin olması yatay geçiş yapmana engel olmaz.
İlgili 21 soru bulundu
Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş kapsamında ön lisans ve lisans programları arasında geçiş yapabilirsiniz. Başarısız olduğum ders/dersler yatay geçiş yapmama engel mi? Yatay geçiş şartlarını sağlıyorsanız başarısız dersinizin olması yatay geçiş yapmanıza engel değildir.
Öğrencinin yatay geçiş başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda kayıt yaptırmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. Öğrenci, kayıtlı olduğu diploma programına devam edebilir.
Üniversite sınavını kazanıp yerleştikten sonra, tekrar sınava girmeden okuduğunuz bölümü değiştirebilirsiniz. Bu geçiş işlemine programlar arası yatay geçiş işlemi denilmektedir. Ayrıca bu geçiş işlemini okuduğunuz üniversitede başka bir bölüme geçmek için de kullanabilirsiniz.
Mezun olunan eğitim kurumunda alınan tüm dersler, notları ile birlikte bu dökümde listelenmiştir. Ders ismi, dersin alındığı dönem, dersin sınavlarında alınan notlar ve bu notların harf düzlemindeki karşılıkları, transkript üzerinde açık bir şekilde belirtilir.
Fakat bazı üniversiteler yatay geçiş için dönem aralarını kabul etmemektedirler. Yatay geçiş yapanlar kaçıncı sınıftan başlar? Yatay geçiş yapan öğrenciler, kendi okullarında hangi sınıfa devam edeceklerde, yatay geçiş yaptıkları programda da o sınıfa devam ederler.
- Yatay geçişle yerleştirilen öğrencilerin intibakları sonucunda öğrenciler yarıyıl/yıl kaybı yaşayabilirler.
Hayır, engel değildir. Önemli olan başarısız derslerin bulunmamasıdır.
Ders intibakı; ders adı, ders kodu, dersin yarıyılı değişiklikleri, bir dersin başka bir ders ile değiştirilmesi, dersin kaldırılması ve yeni ders eklenmesi işlemleridir.
Yükseköğretim Kurulunun yönetmeliğine göre, 3 yöntemle yatay geçiş gerçekleştirilebilir.
Yatay ve Dikey Geçişlerde ilk iki dönem ders yükü en fazla 30 AKTS'dir. Ancak danışmanı uygun bulursa üst sınıftan ders verebilir. Bu sınır en fazla 40 AKTS'dir. (Bu statüdeki öğrenciler 30 AKTS üzerinde almaları gereken dersleri, ders ekleme-çıkarma haftasında danışman yardımı ile alabilirler.)
➖3) Açık konuşalım, ortalama ile yatay geçiş kontenjanları düşük olduğu için ortalamanızın yüksek olması gerekmekte. İyi bir üniversiteye yatay geçiş yapmak istiyorsanız ortalamanızın 3.50 civarı olması gerekir.
Başvuru Bahar dönemi için Aralık ve Ocak ayı olabilir. Üniversitelerin ara dönem için kontenjan zorunluluğu yoktur. Güz dönemi için başvurular Sadece Ağustos ayında alınmaktadır. Güz döneminde Üniversiteler kontenjan ilan etmese bile başvurular alınır.
Öğrenciler ÖSYS ile yerleştirilmiş olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanları ile sadece bir defa yatay geçiş yapabilir. Ancak merkezi yerleştirme puanları ile yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS ile yerleştirildikleri programa daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilirler.
Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için, lisans okuyorsa hazırlık sınıfı hariç 2 dönem bitirmiş olmalıdır. Önlisans okuyanlar ise 1. dönemi bitirdikten sonra yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler.
Hazırlık ilk yıl sayılmaz. Yatay Geçiş, üniversite sınavı sonuçlarına göre bir programa yerleştirildikten belli bir dönem sonra, aynı ya da farklı bir bölüme ya da başka bir üniversitedeki bir bölüme geçmek isteyen öğrencilere belli kurallar çerçevesinde geçiş imkanı veren bir uygulamadır.
Hazırlık, birinci ve son sınıfta öğrenim gören adaylar sadece Merkezi Yerleştirme Puanı ile (Ek Madde 1) yatay geçiş yapabilir. Akademik Ortalama İle Yatay Geçiş başvurusunda bulunamazlar.
MADDE 6 – (1) (Değişik:RG-18/3/2016-29657) Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
adresinden burs / kredi nakil talebinde bulunmaları gerekmektedir. Bulunmadıkları taktirde bursları / kredileri kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri