Midemizi sürekli ve düzenli olarak fazla yiyerek gerdiğimizde, mideden beyne giden tokluk sinyalleri bozuluyor. Kişi fazla yerse, mide kapasitesi artarak obezite hastalığı oluşur. O nedenle az ve sık yemek, midenin büyümesine engel olur.
Mide, karın bölgesinin sol üst tarafında yer alan J şeklinde bir organdır. Tüketilen gıdaları parçalamak ve sindirmek için kasılır ve çeşitli enzimler salgılar. Çok fazla gıda tüketildiğinde mide bu gıdaları tutabilmek için genişler. Sindirim sona erdikten sonra mide boşaldığında eski haline geri döner.
Göral, fazla yemek yenildiğinde, kasların da zamanla gevşeyerek, midenin genişlemesine ve iç hacminin artmasına neden olduğunu bildirerek, şunları kaydetti: "Mide duvarları yeterince gerildiğinde, beynimize uyarı gidiyor ve az yemesi hormonal yolla sağlanıyor.
İnsan midesi gıda alımının sonucu olarak inanılmaz bir genişleme yeteneğine sahip, çok esnek bir organdır. Mide duvarları normalde katlantılı bir dokudan oluşur. Buna ruga adı verilir. Bu katlantılar mide hacmi zorlandıkça açılır ve mide duvarları genişler.
Obezite tedavisinde kullanılan cerrahi uygulamalar arasında mide küçültme yöntemleri bulunur. Mide küçültme yöntemleri olarak sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı), mide kelepçesi ameliyatı, mide katlama ameliyatı, mide balonu gibi uygulamalar yapılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Doğal yollar ile mide küçültmek beslenme şeklinin değiştirilmesi ile başlanmaktadır. Yemek yemeye başlamadan önce abur cubur ya da atıştırmalıklar dan uzak durarak midenin şişmesini engelleyebilirsiniz. Göreceksiniz ki ortalama 7 ile 14 gün gibi bir sürede mide fazla yemeği kabul etmemeye başlayacaktır.
Hatta yapılan birkaç diğer araştırma gösteriyor ki uygulanan aralıklı açlık sistemi mide küçültme operasyonunu taklit eder ve benzer şekilde olumlu değişim sağlar (5, 6). Çünkü istenilen o metabolik değişim ancak aç kalma ile sağlanır ve midenin küçültülmesi ile beden zorla aç bırakılır.
Mide genellikle 2 ve 5 saat arasında boşalır. Ardından sindirilmeye başlayan yiyecekler ince bağırsağa ve sonrasında kalın bağırsağa geçer. Besinin ağızdan anüse kadar yolculuğu toplamda 24 ve 72 saat aralığında gerçekleşir.
Endoskopik yöntemle takılan mide balonu yine endoskopi cihazıyla vücut dışına alınır. Hastaya sedasyon verilmesini takip eden süreç içerisinde endoskopi cihazı mideye iner ve balon söndürülür. Sönen balon ise ağız yoluyla yeniden mideden çıkarılır.
Mide hacminin tekrar eski haline gelmesi tıbben mümkün değildir. Mide kendisini yenileme ve geliştirme özelliğine sahip bir organ değildir.
Kaslı bir yapıya sahip olan mide, yemek yerken genişler ve sindirim işleminden sonra tekrar kasılır. Ancak eğer çok aşırı miktarda yemek yenirse mide daha fazla genişler. Sindirimden sonra eski haline dönse de bu durum sürekli olduğunda kaslar gevşer ve midenin alabileceği yiyecek kapasitesi de artar.
Eğer mide kalınlaşması sonucu ortaya çıkan tümör kötü huylu ise farklı bir tedavi yöntemi uygulanır. Fakat iyi huylu bir tümörün varlığında, hasta yılda iki kez kontrole gitmek zorundadır. İlaçlar kullanıldığı ve beslenme reçetesine uyulduğu takdirde iyileşmek mümkündür.
Yemek yerken, ortalama bir insanın midesi normalin beş katı kadar genişleyebilmektedir. Bedenimizin enerji ihtiyacı ne kadar çoksa, midemiz de yeterince besini sığdıracak oranda genişler.
Dr. Vedat Göral, 'İnsan midesi çok esnek bir organ olup, yapısı gereği genişleme kabiliyetine sahiptir. Az ve açlık düzeyinde beslenildiğinde de mide zaten genişleyemez ve normal büyüklükte kalır, ancak daha sonraları oluşan mide tembelliği nedeni ile de küçülür. Ancak anatomik olarak, mide büyüklüğü değişmez.
Daha az hacimde gıda tüketerek aynı şişkinlik veya doyma hissini sağlayabilirsiniz. Aslında mideniz küçülmemiştir. Kilo vermeye bağlı hormonal değişiklikleriniz ve mide gevşemesinin azalması sonucudur.
“Midemizin hacmi ortalama olarak 2-4 lt kadardır. Sanılanın aksine obez kişilerin midesi, zayıf kişilere çok da büyük değildir. Mide kas yapısı lifli bir organdır. Beslenme tarzına göre genişleyebilir ya da küçülebilir.
Vücut kitle indeksi 27-40 arasında olan, diyet yapmakta zorlanan kişiler için mide balonu tedavisi idealdir.
Sonuç Genel olarak mide balonu zararları yok denecek kadar azdır. Özellikle mide balonunun cerrahi bir işlem olmaması risklerini de ortadan kaldırır.
Mide balonu uygulaması hastada ortalama olarak 20 ila 25 kilo vermeyi sağlar. Ama balonun çıkarılmasının ardından hasta beslenme konusunda istikrarlı davranmazsa süreç içerisinde verdiği kiloların tamamını geri alır.
Lahana, yaprak ve türevleri
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Çünkü mide suyu, yemekten ayıramıyor. Normal şartlarda 2 dakika içinde sindirimi tamamlanması gereken su, midedeki yemeklerle aynı muamelesi görüyor ve sindirim uzun sürüyor.
Biliyorsunuz sindirim ağızda başlıyor. İyice çiğnenmesi gereken yemekler midede sindirildikten sonra ince bağırsağa gidiyor. Buradan da kana karışıyor. Yiyeceklerin dışarı atılıma süresi ise yaklaşık 33 saat.
Çünkü 12-14 saatlik açlıktan sonra vücut enerjisini elde etme yöntemi yanan glikozdan yağa kayar. Bu kilo kaybı, aralıklı oruç deneyimi için birincil motivasyon kaynağıdır. 3 ila 24 hafta içerisinde, vücut ağırlığının yüzde 3 ila 8ü oranında kilo kaybı çalışmaları bildirilmiştir.
Yağ yakımı sayesinde trigliserit ve kolesterol değerlerinde düşme olur. Vücuttan hücre yenilenmesinden kaynaklı, somatotropin (gençlik hormonu) salgılanır. Oksidatif stres belirtilerinde azalma olur. 16 saatlik açlıkta ''otofaji'' (vücudun, hasar görmüş hücreleri parçalayarak, hücresel geri dönüşüme kazandırması) olur.
Güne erken başlayanlar için 3 ana öğün 3 ara öğün beslenme düzeni de tercih edilebilir. Aralıklı oruç sistemleri de göbek eritme için tercih edilebilecek beslenme düzenleridir. Bunlara ek olarak, ayurvedik beslenme, tedavi amaçlı ketojenik diyetler, elminasyon diyetleri de göbek eritmede etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri