Asitliği ilerlemiş sütten veya yoğurttan yağ üretilen yörelerde, yağ elde edildikten sonra geriye kalan ayranın kaynatılmasıyla elde edilen çökelekten yapılmaktadır. Kekik, kimyon, pul biber, çörek otu gibi baharatlar ve biraz salça ile yoğrulup şekil verilir.
Sürk; günlük taze çökeleğin içine tuz, nane, toz karabiber, bol miktarda zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, çakşır otu ve kimyon konulup uzunca bir süre yoğrularak yapılan bir tür peynir çeşididir.
Sürk peynirini dilerseniz zeytinyağı dilerseniz sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi birtakım sebzeler ve zeytinyağı ile lezzetli bir çökelek salatası yapmak için de kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebileceğiniz sürk peynirini isterseniz uygun şartlarda kurutup da tüketebilirsiniz.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir. Çökelek peyniri hazırlanmasında kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
- A ve C vitamini ile kalsiyum ve fosfor kaynağı olan çökelek gelişim çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Yaşlılarda ise kemik erimesi riskini azaltır. - Yağ oranının düşük olması nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olur. - Yüksek protein içeriği ile vücudun kas kütlesinin arttırılmasını sağlar.
Doğrulanmış Cevap
ÇÖKELEK HAYVANSAL BİR BESİNDİR.
Kuru çökelek ne? Tuzsuz çökeleğin çeşitli baharatlarla tatlandırılmasıyla hazırlanan Antakya / Hatay mutfağına özgü çok özel bir lezzettir. Çökeleğe çeşitli baharatların eklendiği bu özel karışım genellikle kurutularak veya kurutulmadan zeytinyağının içinde saklanır.
Çökelek yoğuracağımız kaba alınır baharatı ve salça eklenir pütür kalmayacak şekilde yoğrulur. Elle şekil verilir isteyen güneşte bir gün bekletip ertesi gün beyaz kağıda sarıp buzdolabı posetine koyabilir.
Öncelikle yoğurdu bir tencerede kaşıkla hafif çırpıyoruz. Çok katı bir yoğurtsa hafif su eklenebilir. Tuzu ekleyip kaynatmaya başladıktan sonra kesilmeye başladığı sırada, önceden kaynatılmış sıcak sütü de ekliyoruz ve karıştırmadan iyice kesilene kadar devam ediyoruz. Temiz bir tülbente koyup süzdürüyoruz.
Sütünüzü ocağa alıp kaynatmaya başlayın. Güzelce kaynatıp ardından içerisine sirke veya limon ilave edin. Bu ikiliyi birlikte ya da sadece birini ilave ederek sütünüzü kestirin. Sütünüzün üzerinde parça parça tortular oluşmaya başlayacaktır.
Çökelek peyniri peynir altı suyunun pıhtılaşması ile oluşan bir peynirdir. Taze tüketilmesi gerekmektedir. Tuzlu veya tuzsuz çeşitleri de bulunmaktadır.
Türkçe çökel- fiilinden +Ik sonekiyle türetilmiştir. çök- maddesine bakınız.
Ordu'da torba peyniri ve küp çökelek yöresel peynirlerin başında geliyor.
Çökelek. Çökelek ülkemizde tatlı ya da tuzlu olarak tüketilen lezzetli bir peynirdir. Zengin kalsiyum ve probiyotik içeriği ile hem kemiklerimizi güçlendirir hem de bağırsak probiyotiklerimizi zenginleştirir.
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Kazein adı verilen ve kasların artmasına yardımcı olan protein, çökelekte bol miktarda bulunur. Bu nedenle birçok sporcu uyumadan önce çökelek yer. Ayrıca günlük önerilen protein miktarının çoğunu çökelekten alabilirsiniz.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Günümüzde sporcuların ve çocukların beslenmesinde yer verilmesi gereken bir besin olmaktadır. Ayrıca çökelek suyu düzenli bir şekilde tüketildiği zaman mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği de bilinmektedir.
Hafif ve taze olan bu peynir çeşidi kesilmiş sütten yapılır. Suyu akıtıldıktan sonra, lor (çökelek) peyniri asitleri uzaklaştırmak için yıkanır, böylece peynir daha hoş bir tat kazanır.
Çökelek kilo aldırır mı? Çökelek peyniri Kahvaltıda yiyeceğimiz bir kahvaltı tabağı çökelek, süt içerdiği için ve tok hissettirdiği için çok faydalı bir besindir. 80 kalori barındırdığı için kilo almanızı da engeller.
Bu kahvaltılık çok sevdiğimiz Tokatta çok yapılan bir tariftir. Kuymakla (mıhlama) karıştırmayın. Aslında bu kahvaltılık için özel olarak kaşar peyniri gibi eriyen özel çökelek kullanılır ama onu her yerde ve her zaman bulamadığımız için normal çökelek kullandım.
Çökelek peyniri (ya da kısaca çökelek), keş ve lor peynirlerinde olduğu gibi, üretim amacı ve üretim yöntemi dikkate alındığında peynir mayasıyla üretilen peynirlerden farklılık gösterir. Çökeleğin temel ham maddesi süt, yoğurt ve ayrandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri